1. Home
  2. Vesti
  3. Ford najavio osnivanje novih podbrendova
Ford najavio osnivanje novih podbrendova
0

Ford najavio osnivanje novih podbrendova

536
0
Podelite sa prijateljima:

Mnogi se još uvek oporavljaju od šoka da je sada moguće kupiti Ford Mustang u krosoverskom izdanju i sa električnim motorom, doduše pod značkom Mach E, a predsednik kompanije Džim Farli kaže da je to tek početak osnivanja podbrendova američkog proizvođača vozila. U razgovoru sa novinarima magazina Motor Trend, Farli kaže da su uspesi podbrendova poput Mustanga i Bronca pokazali da na tržištu postoji prostor za nastavak imperije, i to ne samo na domaćem tržištu u Americi, već i u ostatku sveta.

Sve je započeto još krajem prošle godine kada je odluka pala da novi Mach E ipak ponese ono „Mustang“ u imenu, iako je zapravo originalno planirano da deli platformu sa porodičnom limuzinom Fusion/Mondeo.

Farli je otkazao takve planove i zatražio od inženjera da mu predstave električni krosover koji će imati sve one vozne karakteristike kao i legendarni Mustang, ali će pritom biti dovoljno civilizovan za porodičnu upotrebu. Prvi čovek Forda se na kraju odlučio za riskantan potez koji je podrazumevao da Mach E postane deo Mustangove ponude, što znači da je ona proširena, po prvi put u 56 godina dugoj istoriji, a za sve one koji smatraju da ovaj SUV ipak nije pravi Mustang, Farli im preporučuje da provozaju njegovo izdanje GT.

S 480 konjskih snaga i 860 Nm obrtnog momenta, Mach E GT je u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za samo 3,5 sekundi, što ga čini bržim nego bilo koji serijski Mustang u istoriji, s izuzetkom onih baš ekstremnih izdanja kao što je Shelby GT500. U prvom tromesečju ove godine Ford je isporučio preko 6.600 jedinica popularnog krosovera, a najavljeno je da možemo očekivati još jedan manji SUV koji bi podelio Volkswagenovu mehaniku.

Ali, Mustang nije jedini Fordov podbrend jer je tu i Bronco, mada moramo da čekamo na novu verziju još nekoliko meseci. Njegova ponuda se deli na budući Bronco na platformi pikap kamioneta Ranger i manji Bronco Sport, koji deli bazu sa krosoverom Escape/Kuga. Bronco Sport se prodaje već neko vreme i u prva tri meseca ove godine je privukao preko 23 hiljada kupaca, dok bi veći Bronco trebalo da stigne u izložbeno-prodajne salone na leto. Ford tvrdi da je već primio 230 hiljada naduržbi, a ponuda bi kasnije trebala da bude proširena i pikap kamionet konfiguracijom.


Pa koji model će onda dobiti naredni podbrend? Farli nije želeo da otkrije pojedinosti, ali eksperti smatraju da će to biti Raptor. Ekstremno terensko izdanje modela F-150 je već trinaest godina izuzetno popularno među kupcima i treća generacija je već predstavljena. Sličnu konfiguraciju ćemo verovatno videti i na Rangeru, a možda i na budućem modelu Maverick koji treba da stigne u izložbeno-prodajne salone naredne godine.

Motor Trend je na kraju postavio i pitanje Farliju šta bi on želeo da vozi u svoje slobodno vreme. Njegov odgovor je bio, „Mach E svakodnevno, Mustang vikendom, a Bronco kada idem na kampovanje“.

AutoRepublika

(536)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments