1. Home
  2. Sport
  3. Prvo učešće Škode na reliju Monte Carlo bilo je pre 85 godina
Prvo učešće Škode na reliju Monte Carlo bilo je pre 85 godina
0

Prvo učešće Škode na reliju Monte Carlo bilo je pre 85 godina

128
0
Podelite sa prijateljima:

Na današnji dan, zabeleženo je prvo učešće Škode na reliju Monte Carlo, što će reći da se dogodilo 1936. godine, uz start koji je organizovan 25. januara. Posada modela Popular Sport je završila na drugom mestu u svojoj klasi. Format takmičenja u to vreme se znatno razlikovao od današnjeg.

Samo reli takmičenje u Monte Karlu ove godine proslavlja 110 godina postojanja. Osvojili su ga Sebastijen Ožije i Žilijen Ingrasija u Toyoti Yaris WRC, ali za Češku odakle i preuzimamo ovaj svojevrsan automobilski podsetnik, odnosno za nekadašnju Čehoslovačku, učešće na ovom takmičenju i osvojeno drugo mesto 1936. godine je važnije.

Tada je automobil Škoda prvi put učestvovao u ovom reliju, sa Zdenekom Pohlom i Jaroslavom Hauzmanom u kokpitu Škode Popular Sporta (fotografija iznad).

Automobil je bio model Rapid sa četvorocilindričnim motorom  zapremine 1,4 litra i omogućavao mu je da postigne brzinu do 110 km/h – ali nije imao čvrst krov. Njegova težina je bila 960 kilograma sa punim rezervoarom od 170 litara goriva i sa svim teretom, ali bez posade, što je bilo dovoljno za oko 1.500 kilometara vožnje.

Tada je reli Monte Karlo bio potpuno drugačiji nego danas. Posade su mogle da biraju sa nekoliko mesta u Evropi odakle će startovati, i neko vreme su imale prednost. Sami na svome, bez pratećih automobila i tima mehaničara. Vidite na donjoj fotografiji da se na mapi relija, od gradova bivše Jugoslavije našla Ljubljana, i naravno Beograd.

Čehoslovački dvojac izabrao je Atinu, odakle je i krenuo. Njihov put iz Atine vodio je kroz Solun, Beograd, Budimpeštu, Beč, Strazbur i Avinjon do Monaka; odredišna tačka bila je ista za sve posade, bez obzira na to koju su polaznu tačku odabrale, a sa njom i rutu. Na njemu su, naravno, bili kontrolni punktovi.

Od 105 automobila koji su tada započeli u raznim delovima Evrope, njih 72 je stiglo do cilja. Pol i Hauzman su završili na drugom mestu u klasi od 1.500 kubnih centimetara. Godinu dana kasnije, isti par vozio se sa Škodom Rapid, čak i u istoj klasi, ali ovog puta iz Palerma na Siciliji, zauzevši četvrto mesto.

Od tada je Škoda još mnogo puta pogledala reli Monte Karlo, na primer sa Tudorom, Octavijom TS, 130 RS, a nedavno i sa Fabijom R5, kojih ima mnogo u WRC2.

Fabrički tim, predvođen Norvežanima Andreasom Mikelsenom i Olom Fløene, takođe je ove godine osvojio WRC2.

AutoRepublika

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments