1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nova prodajna strategija kompanije BMW
Nova prodajna strategija kompanije BMW

Nova prodajna strategija kompanije BMW

575
1
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo BMW grupe je namerno da reorganizuje prodajne procese. „Oko jedne četvrtine naše prodaje će biti preko onlajn kanala, već 2025. godine,“ izjavio je direktor prodaje nemačke grupacije Pjeter Nota, u petak u Minhenu. Dodatno, Bavarci žele da značajno uvećaju svoje prihode tako što će bežičnim putem, preko globalne mreže plasirati osvežene verzije pojedinih funkcija na vozilu.

Naručivanje takvih opcija će biti dozvoljeno nakon kupovine vozila, što će kupcima omogućiti i da se u kasnijoj fazi predomišljaju u vezi sa eventualnim dodatnim kapacitetima baterije, ili na primer u pogledu posebnih mogućnosti rasvete ili muzičkog sistema. Na ovaj način se postiže maksimiziranje, i inače ogromnih profitnih stopa.

Reorganizacija prodajnih procesa je samo deo šireg plana reorganizacije kompanije u pravcu promocije koncepta digitalizacije i posebno elektromobilnosti. BMW je objavio da će u ponudu do 2023. godine uvesti najmanje dvanaest dopunjivih hibrida i čisto električnih vozila. Dodatno, gama vozila marke BMW će postepeno dobiti i novi operativni sistem koji će se ažurirati bežičnim putem.

BMW već i sada može da osvežava softver nekih modela iz ponude, ali kompanija iz Minhena po ovom pitanju svakako kaska za američkom TEslom. Kalifornijski rival neguje celokupnu gamu modela s poslednjim verzijama softvera i već generiše pozamašne sume prihoda po tom osnovu. Pored toga, u toku je izgradnja fabrike američke firme u Grinhajdu na koji način se dodatno pojačava pritisak na BMW i ostale evropske rivale, počev od sledeće godine.

Nota je izjavio da gaji utemeljenu nadu u uspeh svih do jednog najavljenih, novih modela. Ove godine će na crtu Tesle izaći dva bavarska automobila: BMWi4 i BMW iNEXT. Električni SUV „iNEXT” koristi potpuno novi multimedijalni sistem s novim i operativnim sistemom, koji će potom biti prenet na sve sedane i krosevere BMW-a. Nove usluge koje smo pomeunuli u uvodnom pasusu će se premijerno pojaviti na krosoveru „iNEXT“. Imeđu ostalog, novi modeli će biti umreženi preko jednako nove 5G mreže, pa će tako biti u mogućnosti da u relativno kratkom vremenu žongliraju s ogromnom količinom podataka, i to sve u realnom vremenu.

„Očekujemo da isporučimo više vozila tokom 2021. godine“

Gospodin oko kog se vrti ova priča iz BMW-a je rođen u Holandiji, a u ulozi direktora prodaje grupacije se nalazi počev od 2018. godine. Nota je ranije bio zaposlen u poznatim firmama poput Philipsa i Beiersdorfa, koji inače plasira čuvenu krema marke Nivea.

Ideja je da on, u saradnji s Jensom Tijemerom, direktorom marketinga, koji je u BMW prebegao iz Mercedesa, učini ove dve poslovne funkcije efikasnijim i moćnijim oružjem na tržištu. Pored rivalstva s Teslom, tu su arhi rivali iz Mercedesa i Audija, koji se takođe posvećeno pripremaju za nadolazeću eru elektromobilnosti i digitalizacije, i to prilagođavanjem sopstvenih poslovnih modela.

BMW je dočekao da isprati 2020. godinu uz pad prodaje za 8,4%, računajući tu i plasman vozila marki Mini i Rolls-Royce. Rezultat nimalo ne čudi. jer setićete se, fabrike su mestimično bile zatvorene usled širenja novog korona virusa, a brave su bile zaključane i u mnogim maloprodajnim hramovima. Kako bilo, drugi deo godine je doneo značajno bolju poslovnu klimu i kompanija je to oberučke prihvatila. U četvrtom tromesečju 2020. godine, BMW je po prvi put prodao više od 600 hiljada četvorotočkaša za tako kratak period. Čelnici firme se sada nadaju rastu obima prihoda uz uporedo jačanje stope profitabilnosti, ali Nota nije želeo da dalje bistri ovu problematiku u datom trenutku.

Na kraju da podsetimo da usled pandemije, automobilska industrija trpi i trenutni pritisak, ponajpre zbog nedostatka čipova i ostalih elektronskih komponenti. Razlozi tome se kriju u proizvodnom ciklusu industrije poluprovodnika.

Zahvaljujući tome je već došlo do poremećaja u Volkswagenu, pa određeni modeli ne mogu biti sklapani, što se odražava i na Audi. Međutim, što se tiče BMW-a, Nota ponosno kaže: “Mi radimo, a to je zato što smo blagovremeno naručili potrebne količine komponenti.“

Dalje nije morao ništa da govori, već je dovoljno toga rekao o kolegama iz službe nabavki rivalske marke Audi.

AutoRepublika

(575)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Prvo trebaju dati otkaz dizajneru to bi im povecalo prodaju.