1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW stavio šapu i na Navistar
VW stavio šapu i na Navistar
3

VW stavio šapu i na Navistar

2.20K
3
Podelite sa prijateljima:

Igranka oko preuzimanja marke Navistar je završena. Traton, entitet za proizvodnju komercijalnih vozila pod kontrolom Volkswagen grupacije, je postigao načelni dogovor s američkim proizvođačem kamiona i njegovim vodećim akcionirom, pa će se preuzimanje realizovati isplatom kupoprodajne cene od 44,50 centi po akciji. 

Postignut dogovor je još uvek predmet revizije, objavila je ćerka firma Volkswagena pred vikend. Na taj način, završava se skoro sva neizvesnost u vezi priče koja traje mesecima a čiji se rasplet odigrao po ubrzanoj proceduri tokom nedelje za nama.

Traton je u sredu objavio u otvorenom pismu da je „podebljao“ ponudu za akcije Navistara na 43 dolara po komadu i da ponuda važi samo do petka predveče po srednjeevropskom vremenu. Dva glavna akcionara Navistara, Karl Ajkan (84) i Mark Račeski (60) su u petak zatražili samo skromno povećanje cene po jednoj akciji, a čemu se priključio i šef Navistara Troj Klark sa svojim akcijama. Po takvom razvoju događaja, lako je zaključiti da ni vlasnici američke kompanije nisu želeli da se (pre)igraju, tačnije kockaju, pa je dogovor postignut.

Traton, sa sedištem u Minhenu, je i pre ovoga posedovao 17% akcija Navistara koje su nakon objave o postignuću sporazuma dobile na vrednosti za 22%.

VW Holding koji kontroliše i marke MAN i Scania želi da ojača svoju poziciju na dugi rok, na severnoameričkom kontinentu, pa je Traton nedavno ponudio dodatnih 3,6 milijardi američkih dolara i za preostali (manjinski) paket akcija Navistara, ali su Amerikanci očigledno očekivali jaču ponudu.

Za kraj još da kažemo da i Navistar, poput većine drugih proizvođača kamiona, pati zbog krize izazvane izbijanjem globalne epidemije. Prva dva tromesečja je američka kompanija poslovala s gubicima, dok se situacija nije bitno popravila ni u trećem, kada je ostvaren novi manjak prihoda u odnosu na rashode. Pride, realizacija je pala za 45%, na 1,7 milijardi američkih dolara.

AutoRepublika

(2199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Kada je Mercedes kupio američki Frajtlaner i Vesternstar za par godina kasnije pojavili su se klasični američki njuškaši sa puno hroma a kabina precrtana Aktros, mnogo modernija i kvalitetnija sa par američkih dodataka kao što su analogni pomoćni instrumenti u ogromnom broju.Nebi me čudilo da se za par godina kabina Navistara(bivši Internacional) pojave identične unutrašnjosti kao MAN TGX ili nova Skanija oba u vlasništvu VW grupe.Možda amerima utrpaju i ZF osovine i mjenače(ili Skanija) ali motori moraju biti američki:Detroit dizel,Katerpilar,Kamins.

D_C

Mislim da se Daimler AG (Mercedes) vodi kao najveci proizvodjac kamiona na svetu. Pitam se gde ova kupovina postavlja na toj listi Traton, odn VW.

Renault Terminator

Pa ovo gore je Internacional na slici.