1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Ford Focus 1.0 Ecoboost 125 KS
AR test: Ford Focus 1.0 Ecoboost 125 KS
54

AR test: Ford Focus 1.0 Ecoboost 125 KS

3.86K
54
Podelite sa prijateljima:

Imali smo prilike za jedno produženo vikend druženje sa aktuelnim Ford Focusom, u varijanti motora 1,0 Ecoboost sa 125 ks i manuelnim menjačem. Uz napomenu da su za tržište Srbije kao akcijske ponude trenutno dostupne dve posebne varijante opreme (Style i Connected), pri čemu smo mi na testu imali onu bogatiju, Connected. Pa, da vidimo kakvi su nam bili utisci.

O modelu

Kao poseban model Forda u C segmentu, Focus se pojavio davne 1998. godine. Njegova aktuelna (četvrta) generacija je predstavljena 2018. godine, a u Srbiji je svoj tržišni život započela krajem iste godine.

Čisto podsećanja radi, u aktuelnoj generaciji inicijalno je ulazna motorizacija bila atmosferski benzinac zapremine 1,5 litar snage 120 ks, dok je motor 1,0 Ecoboost na početku nudjen u varijantama sa 100 i 125 ks, a 1,5 TDCI mogao da se dobije sa 95 i 120 ks. Naravno, bilo je tu u ponudi i drugih verzija motora, pa i 1,5 Ecoboost i 2,0 TDCI, oba u više nivoa snage.

No, eko norme su vremenom učinile svoje i ponuda motora je u medjuvremenu dosta svedena, na 1,0 Ecoboost od 125 ks, uz MHEV podvarijantu iste snage, kao i na 1,5 TDCI od 120 ks. Naravno, ostala je i ST verzija, sa 2,3 Ecoboostom od 280 ks.

Bilo je promena ponude i kod vrsta automatskog menjača sa kojima je uparivana motorizacija, a danas je to DCT7, odnosno, sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom, dok ST koristi drugu vrstu.

Sam redizajn modela za 2022. godinu je doneo dosta ne samo estetskih promena, već i promena u standardnoj i opcionoj opremi. Jer, ne treba zaboraviti da je za tržište Srbije kod Focusa čak i u 2020. godini trebalo doplatiti i za sistem za automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara, pa čak i na bolje opremljenim verzijama. Danas to nije slučaj.

Na žalost, više puta do sada smo mogli čitati da će Focus kao model biti potpuno ukinut u toku 2025. godine, a bez direktnog naslednika u vidu nove generacije. Kao i kod ostalih brendova, samo ime ukinutog modela će verovatno kasnije i biti korišćeno za neki novi model, koji neće imati bilo kakve veze sa prethodnikom. Dakle, biće to, barem što se Fordovog slavnoga imena tiče, verovatno „I posle Focusa – Focus“. Ali, neki drugi.

Za kraj uvoda recimo samo da aktuelni Focus kao hečbek ima dužinu 4,378 mm, širinu 1.825 mm, visinu 1.454 mm, a sve uz medjuosovinsko rastojanje od 2.700 mm, što sve zajedno kao da obećava dobar komfor za putnike.

O dizajnu spolja

Kao i kod svakog modela, i kod Focusa doživljaj dizajna može dosta da zavisi od nivoa završne opreme. I mnogo je detalja i spolja po kojima bi se testni razlikovao od nekog primerka u standardnoj ST Line, Titanium, Active ili Vignale opremi. Jer, neko ko je „poznavalac Forda“ bi vam već samo na osnovu izgleda rešetke prednje maske ili nekog drugog detalja u prvoj sekundi mogao reći koji je nivo standardne opreme u pitanju.

Takodje, dosta toga oko doživljaja spoljnog dizajna može da zavisi i od oku vidljivih opcionala. Npr. alu felne ili zatamnjena zadnja stakla kao deo posebne ponude testirane akcijske verzije.

Tek, meni je ovaj testni Focus sasvim umerenog i korektnog spoljnog dizajna.

Enterijer

U enterijeru Focusa, rekao bih, vlada prava klasika. Sve je posloženo sa ukusom. I dopada mi se kao celina.

Ono što mi najpre upada u oko su lepe klasične komande dvozonske klimatizacije. Jeste da je takva klima opciona uz Connected paket (kao što je i na startu prodaje ove generacije bila opciona čak i uz paket ST Line), ali, za eventualnog kupca je jedino bitno da je ona deo ukupne opreme vozila u akcijskoj ponudi. Doduše, nema centralnih vantilacionih otvora za putnike zadnje klupe, smeštenih ispod naslona za ruke vozača i suvozača.

Instrument tabla jeste analogna, sa 4.2“ digitalnim ekranom putnog računara smeštenim centralno. Moglo bi možda da se zameri zašto i u ovom nivou opreme u 2023. godini ta tabla nije digitalna, kao što je u nekim višim nivoima opreme. Ali, ako ćemo da cepidlačimo, zašto da ne kažem i da meni nije jasno ni zašto aktuelni BMW serije 1 i danas standardno ima analognu instrument tablu, dok opciona virtuelna ima cenu od neverovatnih 2.150 evra. Pri čemu meni ova analogna iz Forda deluje lepše od one analogne iz BMW-a serije 1. Naravno, sve je to samo stvar moga (ne)ukusa. Sem toga, ova instrument tabla je dosta čitljiva, sa lepim fontom.

Na prednju armaturnu tablu na sredini je postavljeni ekran informacionog sistema dijagonale 8“, sa Sync 2.5 operativnim sistemom. Dizajnerski je to sasvim u redu i deluje da je jednostavan za upotrebu, ali čini mi se ne i preterano fascinantan grafikom i brzinom rada. Inače, u višim paketima opreme (ako se kupac odluči za njih), pored digitalne instrument table tu je i potpuno novi ekran infotejmenta dijagonale od čak 13.2“. Samo, tada i komande klimatizacije postaju taktilne. Pri svemu tome, meni lično toliki ekran nekako deluje preveliko i neprimereno u Focusu.

Centralna konzola je lepo i praktično dizajnirana, sa tasterom električne parkirne kočnice i za (de)aktivaciju Start&Stop sistema, a desno od toga je praktična pregrada za čaše koja ima klizne razdelnike, tako da lako možete da ih prilagodite na željenu širinu, pri čemu je u pregradi čak i LED traka sa prijatnim plavim ambijentalnim osvetljenjem. U prednjem delu je i ogroman prostor za odlaganje mobilnog telefona sa bežičnim punjenjem, a tu je i USB priključak, mada je on nekako i uvučen, pa ga neće uvek biti baš lako „ubosti“, posebno noću, kada u pokušaju spajanja USB kabla svojom šakom praktično zaklonite svetlost LED osvetljenja koje se tu nalazi.

U ovom paketu opreme nema, recimo, kontrastni štep konac na sedištima, volanu i oblozi ručice menjača. Ali, sam štof sedišta je lep na oko i prijatan na dodir, pri čemu oba prednja sedišta imaju i lumbalne podrške, a i sedištu suvozača može da se podešava visina.

Meni su prednja sedišta veoma udobna. Zadnja kao i kod svakog hečbeka.

Za one kojima je dodir mekanoga veoma bitan, recimo da sve to deluje u granicama proseka klase, pa tako na unutrašnjoj oplati zadnjih vrata, osim malog dela rukohvata gde se potencijalno oslanja lakat, sve uglavnom dosta tvrda plastika. Na prednjim vratima je, pak, daleko više mekane plastike.

Za pohvalu su itisonom obložene pregrade za flaše u svim vratima.

Inače, sam završna obrada i kvalitet upotrebljenih materijala u enterijeru deluju vrlo dobro, a površine mekane na dodir značajno preovladaju.

Osim ako bih se kao sitna duša baš trudio da tražim mane, ne znam kako bih i šta mogao značajno da zamerim enterijeru Focusa.

Ponuda prostora

Za jedan hečbek C segmenta, ponuda prostora je sasvim zadovoljavajuća.

Napred je svakako odlična, tu neće biti problem ni za dvometraše, pa možda ni za one više. Jer, ja kada sa svojih 193 cm i dužim trupom sednem napred na način kako inače sedim, iznad glave može da mi stane šaka. Sećam se da sam u ranijem periodu par puta u salonu sedeo napred i u panoramskoj verziji i da nisam imao problem, osim na mestu suvozača i samo ako je bila verzija kod koje se nije podešavala visina sedišta suvozača (što je ranije npr. bio slučaj sa ST Line, ali ne i sa Titanium opremom).

Što se tiče zadnje klupe, pozadi u hečbek verziju može veoma lepo sesti normalno gradjena osoba visine od oko 190 cm, odnosno, tu ima značajno više mesta i za kolena i glavu nego li npr. u pežou 308. Doduše, obzirom da se sedi relativno nisko i uspravno, butine odrasle osobe pozadi nemaju potpun oslonac.

Za slučaj eventualnog pokušaja prevoza tri osobe pozadi, pohvalno je što na sredini poda centralni tunel gotovo da i ne postoji.

A svakako bih posebno pohvalio karavansku verziju Focusa, kod koje i ja mogu da sednem pozadi (može dlan da mi stane iznad glave) i zaista mislim da u C segmentu nema vozila koji po parametru prostora za trup i glavu putnika zadnje klupe može da parira karavanskom Focusu.

Prtljažnik Focusa ima deklarisanu zapreminu od 375 litara (pri čemu je drugi red sedišta i preklopiv u omeru 60:40 %), a ispod pokrivke poda je rezervni točak manjih dimenzija.

Unutrašnje ostave u vratima, ispod prednjeg naslona za ruke i kaseta su, rekao bih, iznad proseka.

Oprema

Mislim da je oprema dobra za ponudjenu akcijsku cenu vozila. Nije da je baš idealna, a za one koji teže nekom svom ličnom doživljaju idealnog uvek postoji mogućnost i da se vozilo poruči u tačno željenoj konfiguraciji opreme.

Od aktivne bezbednosne opreme svaki Focus sada, izmedju ostalog, standardno ima sistem protiv frontalnog udesa sa automatskim kočenjem (uz prepoznavanje pešaka i biciklista), kao i sistem za praćenje saobraćajne trake. Adaptivni tempomat (koji je kod Focusa opcional) nije deo opreme u ovoj akcijskoj ponudi (mada pamtim i neku raniju akcijsku ponudu domaćeg uvoznika, kada je za 19.990 evra Focus ST Line sa istim motorom bio i sa time opciono opremljen).

Deo opreme su, izmedju ostalog, alu felne od 16” (sa gumama dimenzija 205/60), grejanje prednjih sedišta, grejanje volana, grejanje vetrobranskog stakla, svi parking senzori, zadnja kamera sa širokim prikazom, navigacija, Apple Car Play, Android Auto, šest zvučnika, prednja svetla za maglu sa cornering funkcijom, LED dnevna svetla sa LED oborenim svetlima, automatska kontrola uključivanja svetala, centralni naslon za ruke napred i pozadi. Da ne nabrajmo sve sada.

Dopada mi se “zaštita za vrata”, koja štiti rub vrata od uobičajenih oštećenja pri naslanjaju otvorenih vrata na susedna parkirana kola ili na drugu prepreku. Plastična zaštita sama “iskače” nakon što su vrata otvorena negde sa oko 1/3 od njihovog mogućeg maksimalnog ugla otvaranja (i ta zaštita dužinom od oko 10-15 cm privremeno naleže na rub vrata). Ali, ako ste baš sluhista i cepidlaka, a nalazite se negde okruženi relativnim morem tišine, primetićete da taj mehanizam pravi buku pri “iskakanju” i “vraćanju”.

Ja sam to prvi put slučajno primetio kod mene u garaži i najpre sam u čudu pomislio da škripe šarke ili graničnici vrata, a kada sam pažljivo oslušnuo i pogledao kada se taj zvuk tačno javlja, nisam imao dilemu da ga nekim delom svog pokretnog mehanizma prave upravo te zaštite vrata. Verujem da se odgovor na pitanje zašto je sve to tako izvedeno, krije u verovatno niskoj ceni ovakve izvedbe te zaštite.

Ergonomija

Za mene, Focus ima veoma dobru ergonomiju i za početak, sedišta i volan imaju dovoljne hodove za moguća podešavanja, sve zavisno kako ko želi da sedi i da bi se osećao prijatno. Neko kao vozač voli da sedi baš nisko, neko izdignuto, neko „ležeći“, neko uspravno … Tek, svako će lako da ispuni svoju želju.

Moram da pohvalim mesnati i relativno mekani kožni volan, način kako prijatno leži u ruci.

Komande su intuitivne, na dohvat ruke, podaci na istrument tabli su pregledni. Ekran informacionog sistema je takodje logičan, a ima i relativno korektan odziv, mada ima i bržih.

Kada bih zamerao, možda bih zamerio delom komande tempomata. Nisam baš uspeo sa njima potpuno da se srodim u smislu jednostavne brže izmene već zadate brzine (njenim povećanjem). Ne kažem da su te komande loše (daleko od toga), ali, sretao sam neke uz koje sam se osećao prijatnije i kod kojih mi je to delovalo jednostavnije. To je samo moj utisak. Nekome će sigurno ovo rešenje biti idealno.

Preglednost je inače u granicama očekivanog, pa i unazad.

Motorizacija i deklarisane perfomanse

Testiranog Focusa pokreće čuveni trocilindrični turbo benzinski 1,0 Ecoboost, u varijanti izvedbe maksimalne snage od 125 ks pri 6.000 obrtaja i maksimalnog obrtnog momenta od 170 Nm, dostupnog pri 1.400 do 4.500 obrtaja.

Deklarisana maksimalna brzina je 200 km/h, a ubrzanje 0–100 km/h iznosi 10 sekundi i meni sve to za ovu klasu i cenu vozila uopšte ne deluje loše.

Utisci u vožnji

Mada je trocilindrični, najbolji deo ovog Focusa za mene je svakako njegov motor. Iako u odnosu na tu vrstu motora i dalje kod dosta ljudi postoje izvesne rezerve i podozrenje, rekao bih najpre da su na leru dosta eliminisane vibracije specifične za te motore, ali da je jasno prisutan njihov karakterističan zvuk.

Naravno, on se specifično čuje i na niskim i na visokim obrtajima, posebno ako je opterećen „punim gasom“, ali je manje primetan pri većim putnim brzinama, kada počinje da prevladava udeo buke koji potiče od strujanja vetra i od kotrljanja točkova. Dakle, kada vozite auto putem mislim da je na osnovu samog zvuka nemoguće proceniti da je pod haubom trocilindrični motor. A kada već pomenusmo buku, da kažem već ovde i da mi deluje da je zvučna izolacija dobro urađena za ovu klasu vozila.

Što se samog motora tiče, dopada mi se način na koji prima gas i u kom rasponu obrtaja, pri čemu pri polasku iz mesta nisam bio u situacijama da me bilo strah da će se eventualno motor ugasiti, pa ni onda kada sam kretao na malo većim nagibima (i sa dva putnika u vozilu). I čak kada sam se pri veoma sporoj vožnji pri nekim manevrisanjima radi fotografisanja na nekim lokacijama van asfalta kretao u prvom stepenu prenosa maltene na ler gasu (i na veoma malim obrtajima), nisam ni jednog trena osetio neku nelagodu u radu motora.

Istovremeno, čudi me jedna stvar. Prosto je ne razumem. Ili sam godinama u nekim tehničkim zabludama, pa i po pitanju mogućnosti lagodnog korišćenja motora pri obrtajima na kojima on razvija maksimalni obrtni moment. Ovaj motor, naime, ima dostupan maksimalni obrtni moment počev od 1.400 obrtaja (a maksimalan je sve do 4.500 obrtaja), ali, zavisno od toga koliko ga opteretite gasom i u kom ste stepenu prenosa, sitne vibracije motora mogu da se osete sve negde do oko 1.700 obrtaja.

Drugim rečima, ako ste, recimo u trećem stepenu prenosa i vozite na oko 1.400-1.500 obrtaja pod konstantnim gasom i to na putu bez uspona, osetićete sitne vibracije (a i neobičan zvuk motora će na njih da ukazuje), pa taman i da samo testa radi probate tako da vozite pod tempomatom.

Dakle, ako ste baš sluhista i perfekcionista, mislim da je ovaj motor prijatan i lišen bilo kakvih vibracija počev od trećeg ili četvrtog stepena prenosa tek od oko tih 1.700 obrtaja, a da za eventualnu prijatnu vožnju ispod tih obrtaja (pa i počev od onih 1.400 obrtaja), treba izuzetna osetljivost i pažnja vozača u opterećenju motora gasom.

Ali, čak i da se to “pravilo” prekrši, pa da se zateknete i u tim nižim obrtajima, sa ovim motorom, subjektivno posmatrano, nema bilo kakve zadrške u prihvatanju gasa ili “turbo-rupe”, već će on početi dosta linearno da ubrzava sve do 6.000 obrtaja, na kojim obrtajima motor razvija maksimalnu snagu. Naravno, ako zbog što bržeg preticanja na magistralnom putu želite najbolje moguće perfomanse sa ovim motorom, nije loše to brzo preticanje započeti sa već oko 3.000 obrtaja motora (pa, ako treba, u tom cilju prethodno i menjač prebaciti stepen prenosa niže).

Pri čemu motor u procesu ubrzanja neće primetno “gubiti dah” niti se “opirati” kada u fazi ubrzanja predje i granicu od oko 5.000 obrtaja, već će ta linearnost ubrzanja biti zadržana do obrtaja na kojima se realizuje maksimalna snaga.

Ako vam, pak, nije potrebna bilo kakva agresija, u normalnoj vožnji možete da se ponašate maltene kao da vozite dizela i da menjač u viši stepen prenosa prebacujete već kada dodjete do oko 3.000 obrtaja i da tako pri nekoj umerenoj motor održavate negde u rasponu od 2-2.500 obrtaja. A kako je elastičnost jedna od definitivno dobrih osobina ovog motora, za eventualno željeno ubrzanje biće dovoljno i samo malo jače stisnuti gas.

Što se tiče samog menjača, deluje da su veoma dobro propračunati prenosni odnosi, pa koja god dva susedna stepena prenosa da se posmatraju, u vožnji nema ni eventualne “rupe” kada iz nižeg prebacite u viši stepen prenosa.

Sa druge strane, hodovi same ručice menjača jesu možda malo duži, ali, ručica veoma glatko i precizno “upada” u svaki stepen.

Pri 130 km/h u šestoj brzini obrtomer je na oko 2.800 obrtaja, a čisto testa radi, isprobah i u trećoj na 130 km/h je na oko 5.800 obrtaja, tj, ispod obrtaja maksimalne snage (a na maksimalnim obrtajima u trećoj je na oko 135 km/h).

Postoji dostupan i selektor režima rada motora (“eko”, “normal” i “sport”) i primetne su izvesne razlike u postavci “sport”, ali posle svakog gašenja motora postavka se automatski vrati na „normal“.

Što se tiče ogibljenja, mislim da je postignut dosta dobar kompromis udobnosti i dobre vozne dinamike, mada Focus povremeno nije baš blistao na ležećim policajcima, jer mi je nekada delovalo da mu je zadnji deo dosta tvrd.

U vezi ove teme moram reći da je meni jedno vreme bilo malo neobična spoznaja da je svaki karavan (pa i onaj sa TDCI 95) pozadi imao nezavisno vešanje, a da su kod hečbeka pravo na to imale samo jače verzije (npr, 1,5 Ecoboost od 182 ks), dok su oni slabije verzije (pa i Ecoboost 150) bile lišene toga. Prosto, nisam mogao da razumem zašto bi karavanu bilo podareno takvo oslanjanje i prvobitno sam u toj meri bio u neverici da sam u salonu Forda davne 2019. godine u par navrata maltene zalegao pored izloženih primeraka da bih svojim očima to proverio.

Ali, ja u testnoj vožnji ni u najavi ne primetih neku eventualnu manu vozne dimanike usled nepostojanja nezavisnog vešanja zadnje osovine. Naprotiv ! Focus „leži“ fantastično.

Sve u svemu, meni je bio pravi užitak voziti Focusa sa ovim motorom i menjačem i to najviše magistralnim i regionalnim putevima, gde može često da se menja ritam vožnje. I gde ovaj Focus iznova i iznova vozaču mami osmehe na lice, pa i u svakoj krivini i pri svakom dodavanju gasa, pri čemu ni najmanje ne ugrožava željeni spokoj putnika.

Po cenu da ovo bude ocenjeno kao neznanje, neiskustvo ili nerazumevanje, jedna stvar na ovom Focusu mi „nije legla“ i to samo pod odredjenim uslovima. Kočnice, naime, imaju jaču servo asistenciju od svega što uobičajeno vozim i što sam do sada testirao.

To se možda teže primeti u vangradskoj vožnji (posebno onoj bržoj i agresivnijoj), ali, u sporijoj vožnji, posebno onoj gradskoj i/ili pri manevrisanju, povremeno mi se dešavalo da neki meni „uobičajeni pritisak“ na papučicu kočnice dovodi do suviše jakog kočenja i neprijatnog „nasadjivanja“ ili „cimanja“ (i da reakcije mojih putnika bude u stilu: „Aman čoveče, šta ti je, pa znaš li ti da voziš?“). I nisam se sa time „srodio“ do kraja vikend testa. Dakle, to sa „doziranjem kočnica“ me povremeno nije išlo.

Ali, verujem da bih vremenom i to nekako savladao, mada istovremeno mislim i da bi moglo biti dosta izazovno ovog Focusa koristi naizmenično sa nekim drugim vozilom slabije servo asistencije kočnica.

O potrošnji

Prema podacima sa sajta uvoznika, u mešovitom režimu testirani Focus ima deklarisanu potrošnju od 5,4 litra i emisiju od 122 grama CO2.

Tokom produženog vikend testa sam ostvario prosek potrošnje od 4,7 litara na ukupno oko 440 km (od čega je gradska vožnja bila oko 50 km, auto put oko 150 km i oko 240 km magistralno i regionalno, uz dva uspona na Frušku goru).

Zavisno od uslova, u gradskoj vožnji sam imao prosek potrošnje od oko 8 litara (petak po podne), ali i samo 5 litara (nedelja po podne, uz odlazak u centar grada).

Na auto putu pri 130 km/h je pokazivao trenutnu potrošnju od 5-5,5 litara, kako koji put i kako na kojoj deonici (koju sam smatrao ravničarskom).

Inače, kada sam radi testa preuzimao vozilo, na jednom zapisu bord kompjutera je pisao prosek potrošnje od 6,9 litara (na predjenih prethodnih oko 2.000 km), a na drugom zapisu 8,7 litara (na prethodnih oko 400 km). Za test vozilo koje se verovatno većinom vozi „kao tudje“, to su relativno dobri podaci.

Ja bih rekao da je ovaj Focus potencijalno baš dosta ekonomičan. Jer, kada sam ga preuzeo radi testa, rezervoar (zapremine 52 litra) je pokazivao da je pun, a verovatno na bazi ostvarenog proseka potrošnje za prethodnih 5-10 km, bord je u tom trenutku pokazivao domet sa tom količinom goriva za još 524 km. Ali, kada sam posle narednih preko 440 km završio testnu vožnju, bord je (bez dosipanja goriva u medjuvremenu) za tada preostalu količinu goriva pokazivao domet za još 570 km. Dakle, energetski je veoma dobar ovaj motor.

O cenama

Akcijska cena testirane (Connected) verzije Focusa iznosi 22.990 evra, dok sa istim motorom nešto slabije opremljena (Style) verzija ima akcijsku cenu od 20.990 (ako sam dobro uočio, ta verzija nema navigaciju, Apple Car Play, Android Auto, elektropreklopive spoljne retrovizore, grejanje prednjih sedišta,volana i vetrobrana).

Koliko sam ja upućen u ulazne cene nekih drugih modela C segmenta, njihove motore i opremu, meni akcijska ponuda ovog Focusa za potencijalnog kupca te klase zaista deluje dosta konkurentno, vredno testne vožnje i mogućeg daljeg sagledavanja.

Za kraj, Focus i ja

O kupovini Focusa sam razmišljao dva puta u dosadašnjoj vozačkoj karijeri, budući da sam Focusa oduvek načelno smatrao potencijalno dobro ponudom u svom segmentu. Prvi put je to bilo pre skoro dvadeset godina, kada sam u salonu merkao prvu generaciju Focusa u hečbek varijanti, a pogled mi je pri tome uvek bežao na Focus C-Max-a, pri čemu sam u džepu tada jedva imao pare i za model Fusion.

Drugi put je predmet mojih želja bila upravo aktuelna generacija, u karavanskom izdanju, krajem 2019. godine, kada nisam imao ni najmanju dilemu oko ciljane individualne opreme (jer mi se paketiranje tadašnjih akcijskih ponuda nije u celosti dopadalo). U mojoj glavi, željeni Focus je bio tadašnji paket Titanum Business, sa par opcionala, a jedina dilema je bio pogonski agregat.

Tada mi ukupno zahtevani novac za individaulno odredjenu konfiguraciju sam po sebi nije bio problem, ali nisam mogao „da progutam“ veliku razliku u visini popusta onih akcijskih ponuda i visine popusta na individualnu konfiguraciju. Mada mi jeste bilo jasno da sve individualne želje moraju da imaju i svoje neke individualne cene, u zbiru nisam bio spreman da prihvatim baš toliko različite popuste i od te kupovine na kraju nije bilo ništa.

Pa ipak, moje veliko poštovanje i pažnja prema Focusu je ostala i čini mi se da nikada kasnije nisam propuštao priliku da pohvalim njegovu karavansku verziju, pa i zato što na zadnjoj klupi (za moje paremetre i razumevanja) nudi više mesta od bilo kog karavana C segmenta (pa i od aktuelne Škode Octavije).

I naravno, kada sam radi ove testne vožnje otišao do salona Forda radi preuzimanja vozila, prvo što sam uradio bilo je da opet sednem u tamo izloženog karavana (u Connected opremi, sa 1,0 Ecoboost MHEV i menjačem DCT7 ), da duboko uzdahnem i po ko zna koji put pomislim da li je možda ipak trebalo da ga kupim te davne 2019. godine. Jeste on za moje (tadašnje i današnje) razumevanje u željenoj opremi tada imao „manji popust“ i „jaču cenu“, ali, činjenica je i da je to tada ipak tržišno nov model. A da je imao sve one praktične i transportne osobine koje treba da krase jedan karavan.

I čini mi da kada bih danas tražio karavana tog segmenta sa tako izdašnom ponudom prostora za putnike, da se ne bih ni pokušavao ponovo baviti finom individualizacijom opcione opreme, niti bih se mnogo premišljao oko onog salonskog primerka i konfiguracije opreme njegove akcijske ponude.

Toliko o Focusu od mene.

Aleksandar Dragović

(3856)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

54 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Odličan i sveobuhvatan test kao i uvek. Hvala Saša. Focus je meni uvek bio odlična varijanta za zabavan i prostran all round automobil za sve. Imao sam prilike da vozim baš ovaj model (bez multilinka) i model u ST LINE opremi sa multilinkom. Iz ugla bivšeg vlasnika Honde Civic mislim da je Focus odmah iza i apsolutni broj 2 u segmentu za nekog ko uživa u izuzetnom ležanju i upravljivosti, mada je motorizacija nažalost ostala na nesportskih 125ks… Ipak za većinu vozača to apsolutno neće biti prevelika žrtva Ono što meni smeta kod Focusa je dosta zastareo enterijer tj enterijer… Pročitaj više »

s mile

Lepo rečeno, i u potpunosti se slažem.
Mislim da je Peki u nekom tekstu baš za Focus napisao da je vladar iz senke, zaboravih tačno šta bi rečeno. U suštini odličan auto, naravno svako ima mane, pa i on. Meni se karavan baš sviđa, a tek onaj aktiv, malo izdignut.

MRN

Karavan je meni „bomba“. Posebno taj „Active“.

Laki

👍

MRN

Za tu poslednju rečenicu će mnogi da ti zamere. Kako za deo pre zareza, tako i za ono posle njega.

J4ZZ3R

Takvi smo ti mi Cetinjani odrasli na golom kršu, ne bojimo se nikog, pa mi Wagenovaca i Škodilaka 🙂

Dragan

U ovom ludilu sa porastom cena, ovo je jedna od najboljih ponuda u klasi. Odličan test, pohvale za Aleksandra.

J4ZZ3R

Za ove pare i opremu ne može se dobiti ni pošten Polo iz klase ispod.

s mile

Ko gleda Polo u tom segmentu … bi trebao da proširi vidike….opcije…

s mile

Odličan test, BRAVO

Focus mi se uvek sviđao, od prve generacije pa nadalje, nekako je bio zapostavljen kod nas, i baš mi je to odgovaralo. Ima dobrih osobina, za vožnju je odličan, a i pouzdanost mu je dobra. Mada naravno VWagenovci će reći da posle Opela Ford se najviše kvari. Budalaština.

Prijatelj mi vozi trećeg focusa karavana, privatnik, puno prelazi 40-50k km godišnje, kupuje 3-4 god stare, i odlično ga služe. Sve vreme u istom servisu održava. Veoma je vezan za njih, i ne razmišlja o drugima.

M M

Cena Fokusa mu tačno dođe, kolko vredi.
A vredi ko Dačija.
Spao Ford na Dačija stajl…. Za 10 godina nigde nisu napredovali. Pošto vozim jednog Fokusa starog 7-8 godina…. Razlika je jednino u ovom centralnom televizor-čiću.
Ovaj auto, na prvi pogled deluje baš ko klotara

MRN

Živ bio, ovaj Focus je sve, samo ne „klotara“ 🙂

J4ZZ3R

Vozači Škode imaju „visoke“ kriterijume kada je oprema u pitanju, tako da sve zavisi pd ugla posmatranja 🙂

M M

Zaključio sam da je klot sa ovih tvojih fotografija. Možda bi trebalo reći, ne klot nego sirotinjska unnutrašnjost, kao i zastareo spoljni izgled. Recmo, ovi cajgeri su na nivou onog prethodnog koga vozim često. Kao i kvalitet sedišta i sl.
To ako misliš da ipresionira nešto što sam „hebe ale“, tipa sam koči, gleda, upozorava, itd, to me ne dotiče, ali uopšte

MRN

„Sirotinjska unutrašnjost i cajgeri“? Ja na bazi tvojih dosadašnjih komentara, recimo na temu cajgera, ja ne mogu da zamislim koji su to cajgeri koji se tebi dopadaju? Pregovarao si na klasične, kao kod Yarisa ili sada Focusa, na virtuelne, kao kod BMW-a ili Civica ( a posebno te kod obe varijante nervirao prikaz „angažovane snage“ umesto obrtomera). Kako izgledaju instrumenti po tvom ukusu? Klasični ili grafički? I čiji? Pitam te ozbiljno. Što se tiče zAjEBa i ostalog, to se danas (sloro) ne može izbeći kao standardna oprema. Istina, u Srbiji još ima modela koji to nemaju u osnovnim paketima, da… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane MRN
M M

Logično je da ovakav automobil u 2023 godini ima displej sa „cajgerima“.
Ovo rešenje je sa prethodnog modela.
Zato ti kažem, sve je ovde na nivou Dačije. Sve komplet pa i cena.
Ovaj tamo, što stalno proziva Škodu, nek malo pogleda šta ima u aktuelnoj Oktaviji.
A kako bi trebalo da izgleda „cajger“ današnjice u minimumu, pogledaj malo starijih Lamborginija
comment image

Ili malo običnog Renola, recimo Megana iz 2016. god

comment image

O „dodatnoj“ opremi koja je obavezna – danas, neću da zborim.

Izmenjeno 9 meseci pre od strane M M
M M

Evo da pojasnim kako izgleda „Cajger“ na Meganu iz 2016…. Inače, on je već restilizovan novom verzijom. Ovde ću prikazati samo jedan deo mogućih opcija Multi sensa, kao i modova rada motora i elektronike:

comment image

comment image

comment image?gid=15

comment image?gid=15

comment image

comment image

comment image

Izmenjeno 9 meseci pre od strane M M
MRN

Kao što rekoh, meni je to sasvim dizajnerski i funkcionalno u redu.
Ali, to je danas „zastarelo“. Na žalost. Što ne znači da nama „dinosaurusima“ i to ne može da lepo služi 😊

Renault Terminator🇷🇺Z

Jesi ovo GT-a ćerao 237km/h ili RS-a?Treće nema😁…

M M

Slušaj, neki dan sam ga „terao“ (nešto slično) od Cetinja ka Podgorici…… Na ulasku u PG zaustavio me presretač (dole gde počinje ravan i raskrsnice. Ganjao me od Cetinja. Ja mislio neki „momci“, kad ono ku**rci. 2 puta sam ih gubio iz vida…. Da znah da su oni, ne bi me ni vuđeli. Tek…. 3 prekoračenja od 60, jedno od 80, 3 ptericanja kolone, i gle fazon iz Montenegrino države – „trkanje“, nacrnja kazna u njihovom im ZOBS-u….. Kaže lik 800 evropejskih jedinica kao za „mene“ i da ne vide takvo čudo. Dalje da ne pričam, tek zamal ne spavah… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Čuvaj takvu vožnju za trke,nije to baš dobro „konzumirati“ u redovnom saobraćaju.Ajd probat đuntu kol’ko more ići to i nije strašno,ravno,gas do patosa pa dok klipovi ne izlete😁…

M M

Ma sve je bezbedno….. tako ti je kod mene skoro svaki dan
Tek, rekoh pandurima, da vrate video, da vidimo koliko sam kočio, gde se štopovi pale….. Reko, kakvo je to trkanje kad skoro da ne kočim. Složili se 🙂
Jes da lista ono 140-150-160.
Kad pređem granu, malo se relaksiraš, bar ne iodu bodovi. Pare se zarade.
Heb ga, prole godine sam imao zabranu vožnje u Bosni na 3 meseca (mjeseca)….

J4ZZ3R

Koliko ti imaš godina? 12?

M M

Slušaj, između 12×4 i 12×5…..

J4ZZ3R

Ako nemaš 12 onda bi redakcija trebala da ti obriše ovaj komentar koji promoviše nasilničku i agresivnu vožnju, a ako ipak imaš 12 onda bi trebala da ti blokira ceo account dok ne napuniš 18. Imam brata koji isto kao ti vozi 160 – 170 magistralnom putu zato što „poznaje put“ „siguran je“ „neće se ništa desiti jer ima kontrolu“ i stalno se raspravljam sa njim jer pri tim brzinama na magistralnom putu džaba što poznaješ put i što si super vozač i siguran kada početnik koji se uključuje sa sporednog puta pogleda levo i vidi da te nema, pogleda… Pročitaj više »

M M

Ja ssam odavno rekao da tebe treba blokirati…..
Jel ono ti bi trkač s Hondom na 3 klipa što ga ono kao pičiiii, odvaljuje Ibarskom ??
Ti to meni morališeš?? Ja i ti nikako ne možemo biti u istoj ravni. NI intelektualno, posebno kod tehničkih pitanja, ni vozački, ni kao čovek
Tebi jedan savet. Ne vozi brže no što možeš i osećaš da možeš. Kolko vidim baš si tanak i vozački i znanjem o automobilu. Prva – druga, mali gas, ako baššš negde može `vataj treću. I ćuti i ne sviraj k***cu.

J4ZZ3R

Hvala tebi na savetu, odličan savet zaista. Jeste, vozim odgovorno, u naseljenom mestu po ograničenju ili 20-30 km/h iznad ako nema ljudi i kuća, van naseljenog na magistrali maksimalno 30-40 preko ograničenja, na autoputu nikad više od 40-50, nikad ne pretičem preko pune linije, zatvorene krivine, nikada u tunelu… Šta ćeš šonja, ja čak kad su radovi na putu stojim na crvenom svetlu dok pametni prolaze. Sisa prava. Ali znaš sve preko 60 je za zatvor i to je neko pametniji čak i od tebe dragi Tesla zaključio. Šta ćeš, za nas, nižu vrstu, postoje neki znaci, pravila, odgovornost, a… Pročitaj više »

M M

Ne mogu da verujem gosin N Pazar da ste toliko dokoni da mi „udarite“ -8, to jest 8 crvenih. A vama lično, to jest sam sebi +8
Imalo je ovde i većoh budala, ali je ali

Izmenjeno 9 meseci pre od strane M M
J4ZZ3R

Problem u Srbiji i Balkanu je generalno što je većina ipak za normalno društvo koje poštuje pravila, za nezavisne institucije, pravdu, red… Ali ra većina je tiha, blaga, sklanja se, a mediji, elite i bahati poput tebe je sistematski truju, korupcijom, beznađem, mržnjom, kičom, šundom i jeftinim šarenim lažima. To što su tebi dali 7 minusa, a meni 7 pluseva je što si ipak na portalu koji posećuju odrasli, nije to zato što te neko mrzi ili mene voli… Ne, to je zato što ozbiljni, odrasli ljudi se gnušaju agresivne i ludačke vožnje…. Da smo na nekom Instagram profilu „dinamična… Pročitaj više »

M M

Realno, ti si nepismen za ovu tematiku. I iluzorno je s tobom voditi raspravu na tu temu. Tek da ti navedem da kako i reče “ agresivne i ludačke vožnje“ predstavlja sport, da u tom sportu postoji više disciplina, koje se (čak) boduju i za šampionat ove propale zemlje. Osnovne discipline su kružne trke, brdske trke, reli, koje se voze klasičnim automobilima. Postoji i disciplina slalom, koja je neki niži razred. O svemu se možeš upoznati na sajtu SAKSS. Ovo je zemlja apsurda. Ovde se ne može registrovati sportsko vozilo (može gde god hoćeš u EU ali ovde ne), ne… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane M M
MRN

Ima zaista lepih klasičnih cajgera u VW grupi.

Meni su najlepši klasični kod Audija (ono je klasična vanvremenska umetnost), pa i kod samog VW-a.

Škodini klasični mi se uopšte ne dopadaju. Sam font mi se ne dopada. A i to što brojevi ne stoje horizontalno.

Virtuelni u VW grupi takodje znaju da budu lepi.

Ovo iz Megana mi je dizajnerski OK ( a i sasvim informativno), mada se vidi da ga je u odnosu na aktuelne trendove dizajnerski „malo već pregazilo vreme“ (kao što je i ono u mom CRV-u odavno „zastarelo“ ).

Laki

Mister „MRN“ se odlično snašao u ovom poslu i gradi svoj stil.Focus je vozački auto i jedan od vodećih u klasi, ko puno vozi dizel je bolji izbor.

J4ZZ3R

Samo da nam ne ode drug MRN, onda će biti kuku lele, jao si ga nama

Renault Terminator🇷🇺Z

Odličan tekst Saša.
A što se tiče konkretnog auta – đubre trocilindraško.To za mene nije auto.

BB

Još jedan u nizu sjajnih Fruškogorskih bisera 👏👏👏

Ali ljudi, ne vjerujte mu za potrošnju, naš dragi MRN ima kurje oko na desnom stopalu, i upravo tu se krije razlika gdje nekad orijavljuje svoju visinu od 192 a nekad 193 cm… 😜😂🤣

Ova konfiguracija sa ovom cijenom u današnje vrijeme izgleda konkurentno. Mada sam ja danas naletio na Opel Grandland 1.5 dizel, automatik, sa redovnom cijenom od 37820 EUR ali sa akcijskom od 30115 EUR, nisam nikad toliki „popust“ vidio 😳

MRN

Kako li ti je samo palo na pamet „kurje oko“ 😊😊😊 Ne, nije to razlog ovako dobre potrošnje Focusa. Već, mislim, slučajna kombinacija više faktora, pri čemu je svakako najviše bitan u osnovi ekonomičan motor, što ovaj 1,0 Ecoboost svakako jeste. A kako će sve kockice po pitanju potrošnje na kraju da se slože, to niko unapred ne zna. Samo kao primer, testirajući nedavno Audi A4, a vozeći na način na koji mislim da i inače vozim (a i sve testiram), uspeo sam da ostvarim oko 5% veću prosečnu potrošnju od životnog proseka tog vozila, a možda oko 10% više… Pročitaj više »

Laki

Mnogo je faktora u igri a vozač na prvom mjestu.

BB

Kurje oko na prvom mjestu 😀

Laki

😂

J4ZZ3R

Znaš li ti šta je bilo kad je drug MRN vozio HDI, pa još sa kurijem okom… Kvarilo mu se gorivo u rezervoaru, pala cena duzela na svetskom tržištu, a Pežo odlučio da doda još jednu decimalu za prikaz potrošnje 🙂

BB

Znači sad očekujemo uporedni test Jazz vs CRV na istom putu, upoređivanje dinamike, potrošnje, brzine, udobnosti, da li koji prokišnjava itd .. 😉

J4ZZ3R

Ja sam čuo da su Fruškogorski biseri ništa prema Bokeljskim biserima 🙂 A zamislite još fotografije sa pozadinom Perasta, Kotora, Svetog Stefana… Mora na odmoru testirati nešto čisto da mu patrona niko ne zeza da ne mobinguje svoju radnu snagu dovoljno kvalitetno 🙂 ili makar kao ovog našeg Magribćanina iz Pariza 🙂 Ja pouzadno znam da postoji jedna crna Octavia 2.0 TDI u Radovićima i to u Business Ambition paketu koji drug MRN toliko voli…i ja ne znam zaista KAD AKO NE SAD, KO, AKO NE drug MRN 🙂 Još će čitaoci da se oduševe gastronomskom ponudom sa Primorja, samo… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane J4ZZ3R
s mile

Da je sreće da domaći uvoznici daju vozilo na par nedelja da MRN kao Peki ode sa test vozilom na primorje, pa da celokupan test sa prelepim pejzažima i malo gastronomije, ono peki style… bilo bi baš lepo …. i njemu i nama…. ali…

MRN

Peki ovog leta ide veliki turističku rutu, koja uključuje i CG primorje (a i još neke lepe lokacije pre toga), tako da verujem da ćemo krajem leta svi biti u prilici da uživamo u zapisima i fotografijama sa tog njegovog putetešestvija.

BB

Hoće li i tebe biti na tim fotografijama Pekijevim? 😉

MRN

Kakav crni test crne oktavije u sred turističke sezone u CG 🙂
Ja sam za manje od 24 sata boravka na moru već uspeo da pređem oko 50 km. Biciklom. Jer kao što i sam znaš, u sezoni po CG primorju bicikl brži od bilo kog automobila. 🙂
Tu oktaviju našeg druga Borka trenutno možeš testirati samo u radu na leru . Na žalost.

J4ZZ3R

Pa što ne uradiš test nekog bicikla? Sigurno bi bio čitaniji, korisniji i posećeniji od ovih testova podgojenih motocikala … A pazi ne moraš da plaćaš za gorivo i putarine 🙂
Mi čitaoci ćemo da finansiramo kilo banana i pola kilograma hurmi, da nam jeseš ko Đoković 🙂 tja nismo mi redakcija 🙂

J4ZZ3R

A ni kurje oko neće da ti smetata za pedaliranje 🙂

BB

Šta si se prepao da će da obori tvoj rekord po Boki? 😉

Može i petom da okreće pedale 😀

J4ZZ3R

Nije ravnopravna borba, on cele godine sagoreva vazduh fruškogorskih šuma, a ja idem na najprljaviji zrak Evrope :,(

BB

Gdje ti nađeš najprljaviji vazduh Jevrope?

MRN

„Opel Grandland 1.5 dizel, automatik, sa redovnom cijenom od 37820 EUR ali sa akcijskom od 30115 EUR, nisam nikad toliki „popust“ vidio“ To je kod Opela uglavnom takav način iskazivanja cene. Malo je tu stvarnog popusta. To je fejk „redovna cena“ i fejk „popust“. Kao sada da udješ u bilo koji salon Alfe i pogledaš cenu za bilo koji Stelvio 2,0 280 ks Q4 Competizione iz 2023. Piše ti „cena“ od 71.700 i „Akcijski popust“ od 10.700, pa na kraju „akcijska cena“ 61.000. Realno, isto ti radi i BMW. On isto ima neke „redovne cene“, a čim kao potencijalni kupac… Pročitaj više »

BB

Ali pamteći cijene KIA Sprtage dizel, ovo je prilično bagatela 😉

M M

Tek, danas vozih ponovo Fokus prethodni model sa ovim motorm od 100ks….
Prkće malo traktorče, prema recimo 1,6 TDI. Razlika ko baba i milibrod…