1. Home
  2. Vesti
  3. Norveška prva s dominantnom godišnjom prodajom EV
Norveška prva s dominantnom godišnjom prodajom EV

Norveška prva s dominantnom godišnjom prodajom EV

206
5
Podelite sa prijateljima:

Norveška je tokom 2020. godine postala prva zemlja na svetu u kojoj su više od 50% godišnje prodaje četvorotočkaša činila električna vozila, sudeći po ciframa koje su danas objavile lokalne specijalizovane organizacije. Dakle, prema navodima Saveta za informisanje u vezi saobraćajne infrastrukture (Road Traffic Information Council – OFV), električna vozila su ostvarila tržini udeo od 54,3% tokom protekle godine, spram 42,4% koliko je zabeleženo godinu dana ranije.

Četiri nova modela koja su se pokazala najpopularnijim u nordijskoj državi su: Audi e-tron, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 i Nissan Leaf, pa nije teško zaključiti da su svi oni elektropokretani. Čak i petoplasirani Volkswagen Golf poseduje u familiji verziju s plug-inom, ali statističari nisu uspostavili takve evidencije da bismo mogli sagledati udeo dopunjivog hibrida u prodaji Golfa, odnosno ne znamo strukturu prodaje po tipovima pogonskih sklopova.

Decembarska prodaja električnih vozila je ponovo bila rekordna, a razlog tome je to što su se u prodaji pojavili novi modeli. Tako su cifre koje je prezentovala pomenuta organizacija OFV pokazale tržni udeo od 66,7%.

Najveći proizvođač ugljovodinika u zapadnoj Evropi, Norveška je naizgled paradoksalno lider na Starom kontinentu u pogledu promocije elektromobilnosti, i to ponajpre zahvaljujući ekstremno izdašnim državnih subvencije, o čemu smo pisali analizu u Glasu Republike

Za razliku od dizel ili benzinskih automobila koji su opterećeni stravičnim porezima, zeleni četvorotočkaši uživaju u svakovrsnim poreskim oslobađanjima, što ih čini veoma primamljivim s aspekta cenovne pristupačnosti. Norvežani gaje ambiciju da do 2025. godine u potpunosti „iščiste“ svoju flotu od motora s unutrašnjim sagorevanjem, a to nije bez osnova jer je gotovo sva proizvedena struja dobijena iz obnovljivih izvora energije, to jest iz hidrocentrala.

AutoRepublika

(206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
mkm

Zemlja koja zivi od nafte

moron

Koje sve vrste „strujaša“ ulaze u ovih 54,3% ? Samo BEV i PHEV ? Ili i obični i blagi hibridi ?

KoA

Samo full električni,ukupno sa hibridima je oko 70 %

Branko

Ima logike kako razmišljaš, ali EV po “zapadnim” standardima (isto primjenjuje J. Koreja i Japan) su vozila koja pune pogonsku bateriju iz eksternih izvora električne energije, dakle BEV i PHEV. FCEV spadaju pod vozila na alternativno gorivo (vodik), ali ako osim gorivih ćelija imaju i punjivu pogonsku bateriju (hibrid BEV i FCEV), onda su također EV.