1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanac prodaje kolekciju od 40 hiljada novih delova za Fordove klasike
Amerikanac prodaje kolekciju od 40 hiljada novih delova za Fordove klasike
0

Amerikanac prodaje kolekciju od 40 hiljada novih delova za Fordove klasike

242
0
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da su popravke i restauracije klasičnih modela veoma unosan i profitabilan posao u Sjedinjenim Američkim Državama. U centru pažnje su čuveni „mišićavi“ automobili iz šezdesetih godina prošlog veka koji su žarili i palili ulicama, kao neki od najmoćnijih četvorotočkaša koji su ikada napustili fabrike u Detroitu. Dodge Charger, Plymouth Road Runner, Chevrolet Chevelle, Pontiac GTO i Ford Torino su samo neki od modela koje bi svaki ljubitelj automobila samo poželeti mogao, a u njihovoj restauraciji i popravkama već decenijama posao im olakšava jedan čovek.

Njegovo ime je Džej Di Larson i vlasnik je firme All Classic Motors iz američkie savezne države Severne Dakote. Larson je veliki ljubitelj Forda i tokom višegodišnje karijere je skupio preko 40 hiljada rezervnih delova za vozila sklopljena od strane ovog proizvođača, kao i njegovih partnera poput firmi Autolite, Rotunda i Motorcraft.

Amerikanac je sada spreman da proda kompletnu kolekciju, za koju procenjuje da vredi oko dva miliona dolara, za „samo“ 675 hiljada najmanjih zelenih novčanica. U oglasu koji je postavljen na sajt za preprodaju eBay se napominje da su delovi uglavnom za model Mustang, kao i njegove verzije visokih performansi Shelby, Mach 1 i Boss. Ali, napominje da će se od delova ovajditi i vlasnici Fordovih modela Fairlane, Maverick, Falcon, Galaxie i Torino kao i oni koji poseduju sledeće modele Cyclone i Cougar iz bratske divizije Mercury.

Kada je reč o motorima, spominju se oni sledećih zapremina u kubnim inčnima: 289, 390, 427, 428 i 429. Ukoliko podelite navedene brojke sa 61 dobićete njihovu zapreminu u modernijoj valuti kao što su „naše“ litre.

Larson kaže da se zaljubio u Mustanga kada je imao samo trinaest godina i komšija ga je provozao u moćnom Mach 1, a tri godine kasnije postao vlasnik kupea iz 1967. godine. Platio ga je samo 650 američkih dolara i od tada je odlučio da posveti ostatak svog života sakupljajuće i preprodajući delove.

Koliko mu oni znače možda najbolje pokazuje podatak da ih sve čuva u klimatovazovanom hangaru pa će novi vlasnik zaista dobiti nove proizvode.

Ipak, Larson je spreman da se penzioniše pa želi da neko drugi uživa u njegovoj kolekciji. Cena svakako nije niska, ali kako se priča na raznoraznim Fordovim forumima – vredna je svake cente.

AutoRepublika

(242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments