1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Jeep Avanger Limited
AR test: Jeep Avanger Limited
29

AR test: Jeep Avanger Limited

1.53K
29
Podelite sa prijateljima:

Automobil godine

Nikada do sada ovaj američki proizvođač nije se mogao pohvaliti titulom automobila godine, kao što nikada u svojoj bogatoj prošlosti nije imao nijedan mali električni automobil! Novi Jeep Avanger označava tako prekretnicu koja započinje u najboljem maniru…

Poklonici ovog američkog brenda pojavu modela Avanger verovatno smatraju svetogrđem, pre svega zbog činjenice da je ovaj veličine jednog Sandera Stepwaya, pa uz to još i pokretan elektromotorom i s pogonom na samo prednje točkove.

Ruku na srce sve to nema nikakve veze s DNK-om Jeepa, njegovi geni mutirali su od robusnog vozila za sve terene, do malog gradskog krosovera na struju. Iskreno rečeno, kada sam ga po prvi put video na Salonu automobila u Parizu 2022. godine, s rezervom sam se zapitao čemu sve to, iako sam znao da industrijski „dil“ između nekadašnje grupacije PSA  i Fiata nameće upravo usku saradnju i razvoj modela na istoj platformi.

Za neupućene, Avanger nije ništa drugo do preobučen Peugeot 2008, ili ukoliko više volite Opel Mokka, DS3 i novi Fiat 600. Dakle prilikom kreiranja Avangera, Jeep je ostavio po strani tradiciju, osnovni interes ovde je finansijski, kao što znamo za malim krosoverima vlada velika potražnja, sve više za elektrifikovanim.

Za svaki slučaj, s pola godine zakašnjenja, ipak je ponuđena i verzija sa malim benzinskim  agregatom, ali samo za pojedina tržišta i to s osnovnim motorom nazvanim 1.2 PureTech od 100 ks, kako se plasman znatno snažnije električne verzije ne bi doveo u pitanje!

Na spomenutom salonu u Parizu bio je istovremeno predstavljen i Renaultov pulen Austral, znatno orginalnije koncepcije i s raznovrsnijim agregatima, no iako je i on konkurisao za titulu Automobila godine, ova je otišla u ruke Jeepa.

Za Avanger se nešto kasnije, odnosno na Salonu autobila u Briselu 2023. godine, izjasnila većina od 59 evropskih novinara, te je ovaj sakupio 328 poena, daleko ispred drugoplasiranog VW-a ID Buzza s 241 poenom, dok je Renault Austral dobio tek 163 poena.

Zamišljen od strane italijanskog dizajnera, stil ovog malog Jeepa ipak je zadržao pojedine stilske elemente kuće, što će reći da je koliko-toliko prepoznatljiv. Prednja maska je onakva kakva je i kod većih modela, jedino što je ovde popunjena, pošto nema potrebe za hlađenjem motora.

Zapravo Avanger je nekako prijatno četvrtast, visok, s poklopcem motora postavljenim horizontalno, te trapezoidnim prorezima za velike točkove i s tradicionalnom svetlosnom grupom pozadi. Po meni, u stvari, po mom mišljenju, kako je ispravno reći, beba Jeepa deluje privlačno, posebno ukoliko je u nekoj atraktivnijoj boji od crne (žuta recimo), kratak i nabijen k’o buldog, sigurno će se mnogima dopasti. Ostaje uslovno rečeno problem u vezi agregata, za „široke narodne mase“, na Balkanu jedan slabašan trocilindarski benzinac i elektromotor teško da će privući veće interesovanje…

Šampion praktičnosti

Pre nego li sam uopšte započeo s kuckanjem teksta razmenih par poruka s kolegom „MRN“ (Aleksandar), zamoli me da mu objektivno prenesem koliko ima mesta na zadnjoj klupi, jer je  navodno neko u komentarima na našem sajtu tvrdio kako je Avanger veoma skučeno vozilo. OK, krenimo onda od pozadi, to jest od prtljažnika, zapremine 355 lit.

Meni deluje posve zadovoljavajuće za vozilo od 4,08 m, posebno jer je pravilnog oblika, s podešavajućom policom koja poravna nivo po obaranju naslona zadnjih sedišta. Voženi je posedovao čak i električnu asistenciju petih vrata, koja se samostalno otvaraju/zatvaraju podvlačenjem stopala ispod branika.

Na klupi pozadi evidentno nema mnogo mesta za kolena, naprotiv za glave ga ima u izobilju, u mom slučaju ostade još desetak santimetara do plafona. Opet moram da skrenem pažnju na spoljašne dimenzije vozila, konkurenti kao što su spomenuti Peugeot 2008 (+ 22 cm ), Renault Captur (+15 cm)  i Opel Mokka (+7 cm) osetno su duži, te je normalno da je i prostor izdašniji.

Opet negde pročitah da se vrata ne otvaraju pod dovoljno velikim uglom, slažem se da ima mališana, posebno kod japanskih proizvođača, kod kojih su ova pod bezmalo prvim uglom, no ovo mu nikako ne mogu navesti kao manu. Ni praktični aspekt nije zapostavljen, stakla se kompletno spuštaju u vrata, na poleđini prednjih sedišta su poveći džepovi za odlaganje sitnica, plus je predviđen i jedan USB priključak.

Nažalost zaboravljene su ručice na plafonu i na vratima nema nikakvih polica i udubljenja. Najlepše ostaje za kraj, ukoliko ste pedantni, to jest želite da je sve na svom mestu oko vašeg radnog mesta za upravljačem, ovo džipče je k’o stvoreno za vas!

Zaista je retkost sresti se s toliko praktičnih polica, boksova i pregrada u ovako malom vozilu, prosto ne znam odakle da počnem? Možda od velikog boksa pri dnu centralne konzole, s preklapajućim pokrivačem iz tri dela, u koji stavih dve flaše od 1 lit, plus još nekoliko kesica s keksom i bombonama.

Sutradan, moja supruga uspela je da stavi i osrednju tašnu (naravno da sam pre toga izvadio flaše), zgodno ukoliko se zna da se u Parizu ova iz predostrožnosti ne ostavlja na suvozačevo sedište ili zadnju klupu, jer se tako rizikuje krađa iste, tako što se na semaforu ili prilikom zaustavljanja u gužvama razbije staklo! Shvatićete kako je moguće da je tolike zapremine ukoliko pogledate gde su smeštene komande menjača, radi se zapravo o četiri poveća dugmeta, na donjem delu centralne konzole.

Tokom test vožnje zaključih kako ovo zaista nije najsrećnije rešenje, jednostavno desna ruka je svo vreme spontalno tražila nekakvu ručicu na mestu gde smo navikli da je, tako da se ni nakon jedne sedmice nisam navikao. Elem, od praktičnih rešenja trebalo bi spomenuti i lepo integrisanu policu po čitavoj širini komandne table, ispod proreza za topao/hladan vazduh, na koju se mogu odložiti ključevi, mobilni telefoni, kutije s cigaretama… Dok krupnije stvari pronalaze mesto u vratima, pregratku za rukavice ispred suvozača ili boksu između naslona sedišta, koji ujedno služi i kao oslonac za lakat.

Dizajn je isto tako orginalan, „čist“, komandna tabla je elegantna i razvučena. Štrči jedino centralni ekran u formi 16/9, dok je info-zabavni sistem, kao što se to moglo pretpostaviti, isti kao kod ostalih modela grupacije Stellantis. Isti su i pojedini prekidači kao što je za izbor programa rada motora, verovali ili ne, ovih je ukupno šest!

Pored standardnih Sport, Normal i Eco, koje pronalazimo kod 2008 i „satelita“, tu su još za vožnju po blatu, pesku i snegu. Polednja tri su tu uglavnom  „šminke“ radi, tek da se kaže kako jedan Jeep može da se vozi i u otežanim uslovima. Naprotiv, prva tri navedena i te kako utiču na snagu agregata i autonomiju, no o njima malo kasnije.

Ne mogu a da ne spomenem još jedan red komandi ispod centralnog ekrana s kojima se direktno ima pristup klima uređaju, plus klasični potenciometar za jačinu zvuka na dohvat ruke. A kako bi enterijer bio što atraktivniji predviđeni su umeci na komandnoj tabli raznih boja, upravo kao i podesivo LED osvetljenje po obodu iste.

Dopadljiv je i upravljač s „mesnatim“ obručem, tako da tek par dana kasnije  primetih da je sva upotrebljena plastika tvrda. Ne preterano važno, opšti kvalitet je sasvim na nivou očekivanja, Avanger se inače proizvodi u nekadašnjoj legendarnoj fabrici Fiata u Poljskoj (takozvani Fiat Polski), pored modela Fiat 500, Abart i Lancia Ypsilon (da, da poslednji navedeni još uvek postoji). Tek da se zna Avanger nije predviđen za američko i kinesko tržište, prioritet je evropsko, a izvozi se još u Japan i Južnu Koreju.

Krvno srodstvo                      

U iščekivanju trocilindarskog 1.2 Pure Techa (po svemu sudeći biće novi mikro hibrid od 48 V/100 ks), Avanger je ponuđen samo s elektromotorom snage 156 ks. Za razliku od 2008 i ostalih Stellantisovih mališana, slabija verzija od 156 ks nije predviđena, drugim rečima nemate izbora.

I ovde se znači srećemo s novom i efikasnijom baterijom čiji je kapacitet povećan s 50 na 54 kWh, što po WLTP normama podiže autonomiju na 400 km. Bogami po polasku iz pres centra u fabrici Poissy nadomak Pariza i putni računar pokazao je tačno 400 km, solidna autonomija za jedan gradski krosover.

Konstruisan na platformi CMP grupacije Stellantis, Avanger se poslužio istim agregatom, po prvi put ugrađenim u osvežen DS3 E-Tense (utisci sledeće sedmice). Radi se o verziji od 156 ks (260 Nm), snaga koju razvija jedino u režimu Sport.

Ukoliko se tasterom na centralnoj konzoli izabere program Normal, snaga opadne na 109 ks i 220 Nm, odnosno na skromnih 82 ks i 180 Nm, u program Eco. Dovoljno za mrcvarenje po gradskim gužvama, za razliku od programa Normal u kom sam uglavnom vozio (samostalno se aktivira po startovanju), koji obezbeđuje sasvim solidne performanse i normalno funkcionisanje klime i grejanja (u Eco progranu to nije slučaj).

No tek u poziciji Sport vozilo postaje performantno i zabavno za vožnju (9 sec do 100 km/h), s tim da tada treba računati na do 10 % manju autonomiju. Dakle, uzevši u obzir snagu i autonomiju, kao i veoma dobru voznu dinamiku, Avanger se bez brige može isterati na ozbiljan auto put, posebno od kako je infrastruktura u Francuskoj znatno poboljšana.

Brojni snažni punjači, čija snaga ide i do 300 KW (pogledajte fotografije), nalaze u okviru svih benzinskih stanica na svakih 30-40 km. E sad, koliko to zadovoljstvo košta, druga je priča, na ovakvim punjačima punjenje je često skuplje nego li vožnja na fosilno gorivo…

Stadoh na jedan bez veće potrebe (baterija je imala oko 70 % kapaciteta), te dosipah malo struje tek iz znatiželje. Ukoliko je verovati proizvođaču na njima se može napuniti od 10 do 80 % baterije za samo dvadesetak minuta. Kao i kod ostalih mališana grupacije, i ovde je maksimalna brzina kretanja elektronski ograničena na 150 km/h, tim bolje jer s punih gasom potrošnja se lako popne na 30 KWh.

Naprotiv, umerenijom vožnjom posve je izvodljivo prevaliti do 250 km. Po pitanju punjača ugrađeni DC sposoban je podneti snagu punjenja od 100 kW, ali kada se radi o naizmeničnoj struji snaga iznosi 11 KW. Na jednom takvom slabašnom dopunih ga par dana kasnije, Jeep opet navodi da se od 10-80 % baterije napuni za 3h25 minuta, odnosno od 0-100 % kapaciteta za 5h35 m.

Naprotiv, ko ga puni kod kuće na standardnoj utičnici treba da sačeka dobrih 13h. Sva sreća te Avanger ne troši mnogo, deklarisana fabrička od 12,5 KWh nije daleko od realnosti, prvih 100 kilometara pređoh uz prosečnu potrošnju od nepunih 14 KWh. Ne, nisam se vozikao samo po gradu, bilo je i gradskog auto puta s ograničenjem od 110 km/h.

Par dana kasnije, nakon što sam resetovao putni računar, pređoh još 200 kilometara uz prosečnu potrošnju od 15,3 KWh, ovoga puta uz obilatu upotrebu grejanja (toplotna pumpa), spoljašnja temperatura pala je na desetak stepeni. Jedino na auto putu, pri brzini zmeđu 120-130 km/h, potrošnja poraste na 20-21 KWh, kao što rekoh nakon nekih 250 km neophodno je potražiti punjač.

Po pitanju udobnosti uglavnom je sve u superlativima, osim što amortizeri imaju veliki hod i sposobnost apsorbovanja ozbiljnih rupa, izolaciji kabinskog prostora posvećena je dužna pažnja. Buka od kotrljanja velikih točkova je prigušena (215/55 R18), dok su šumovi od strujanja vetra zanemarljivi. Sve dok je vožnja nazovi normalna, ponašanje u krivinama je za pohvalu, 340 kg teške baterija smeštene su nisko u pod vozila, tako da je i težište spušteno.

Ukoliko se preteruje s brzinom ima tendenciju podupravljanja (po inerciji želi da ide pravo), što se lako kontroliše oduzimanjem „gasa“. Upravljanje je precizno, dok je mali upravljač zgodan za manipulisanje. Čak je prečnik okretanja od 10 metara za pohvalu, idealno za gradsku vožnju.

Trebalo bi reći da odstojanje od tla od 20 cm omogućava bezbedno penjanje po visokim ivičnjacima, pa čak i laku off-road vožnju. Prelazi preko točkova su izuzetno kratki, zahvaljući tome napadni ugao iznosi solidnih 20°, a izlazni čak 32°. Zaključak, iako nema integralni pogon, Avanger se može provozati peskovitim i šumskim putevima, gore navedenim programima vožnje (sneg, blato i pesak) utiče se na obrtni moment, odnosno snagu koja se isporučuje na pogonske točkove.

Osim toga, s leve strane upravljača pronađoh prekidač s kojim se pri jakom spustu brzina elektronski ograniči na 10 km/h, setih se tako prezentacije Citroena C3 Aircross pre 5-6 godina, koji se s istim dispozitivom pokazao efikasnim u ovakvim uslovima vožnje. Lepo, lepo, kažete, ali koliko to zadovoljstvo košta?

Mnogo, bez obzira što je, barem u Francuskoj, nešto jeftiniji od gore spomenute braće. Početna cena u Srbiji iznosi 37.500 evra, dok za najskuplji završni nivo Summit potrebno odvojiti 42.500 evra. Predviđena su ukupno četiri paketa, ukoliko ste zainteresovani pozivam vas da se „zakačite“ na sajt uvoznika i sami konfigurišete opremu koja vam odgovara.

Šta još reći? Možda samo da su odgovorni u Jeepu imali hrabrosti ponuditi vozilo od 4 metra za 40.000 evra, pa uz to električno, lišeno mnogih atributa koji su do sada krasili proizvođača. No, ukoliko je suditi po interesovanju i priznanjima koje je Avanger osvojio, izgleda da je opklada uspela!

Ukoliko mene pitate, kada bi trebalo potrošiti navedenu sumu novca za jedan mali elektromobil, između navedene braće koju sam već bio u prilici voziti, gotovo sigurno bih izabrao Avanger! Iako su 2008 i Mokka veći i prostraniji, a DS3 luksuzniji, dopao mi se njegov stil i nadasve praktična i orginalna unutrašnjost.

Ostaje nam još da proverimo šta zna i ume novi novi Fiat 600, odnosno dogodine novi C3 Aircross…

Tekst i slike: Perica Rajković

Jeep Avanger Limited 156 KS

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.080 x 1.780 x 1.530 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.560 mm
Zapremina prtljažnika: 355 l
Masa praznog vozila: 1.536  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: Sinhroni elektromotor
Radna zapremina: /
Snaga: 156 ks
Maks. obrtni moment: 260 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 1/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9 s
Maks. brzina: 150 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna struja
Zapremina rezervoara: baterija 54 kWh
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 12,5 KW/14,9 KW
Emisija CO2: 0

Cena

Cena testiranog u Srbiji bez subvencija od 37.500 evra

Dobre strane:

autonomija, perfomanse, dizajn, praktičan enterijer, udobnost, lakoća s kojom se vozi

Loše strane:

Cena, komande automatskog menjača, prostor na zadnjoj klupi, potrošnja na auto putu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5
Performanse:7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 8 Ukupno 
Potrošnja: 7,5
Menjač Nije primenjivo
Preciznost: Ukupno 
Efikasnost:
Cena
Prihvatljivost: 6,5
Ocena: 7,594

 

 

(1531)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

29 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Peki, hvala za ovo lepo štivo. I slike. Ona pored Sandero Stepway-a je super da se stekne osećaj o realnoj veličini ovog Jeep-a. Ako je ovo uopšte Jeep 😊 Bio sam pre dva dana do salona da pitam kada stiže kod nas fizički i kao da nisu baš sigurni (navodno do kraja januara). Zaista lep automobil. I baš me obradovao ovaj test. Znao sam da test „dolazi uskoro“, ali se čekanje baš odužilo. Deluje da je dosta komforan za svoje relativno skromne dimenzije. Baterija od neto 50,8 kWh je skroz OK za njega čak i za neku vangradsku upotrebu. Po… Pročitaj više »

BB

Selektor pogona ala Grecale 😜

MRN

Na žalost.

Izmenjeno 5 meseci pre od strane MRN
Peki

Da da poseduje sam mod D i B za rekuperiranje energije.

Branko

Pozdrav Peki, lijep i zanimljiv članak kao i obično! 🙂 Čitajući ga mi je palo napamet kako se u auto industriji nekako izgubila važnost suštine (motor, pogon,…), nego je sve u pakiranju (karoserija, interijer,…). Ali takva su vremena došla valjda. Inače je lijep, s tim kotačima djeluje kao Matchbox autić… Toplinska pumpa je baš ugodno iznenađenje, je li to serijski? Vidio sam jedan na parkingu; učinilo mi se da je interijer sav u tvrdoj plastici; je li zaista? I ne znam koji je to vrag proizvođačačima da ne stavljaju krovne ručice… posebno to nervira kad me žena vozi u svom… Pročitaj više »

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Branko
BB

Kad već pomenu MG, interesantno je poređenje sa Avenger u pogledu cijene 😉

Branko

MG je dosta jeftiniji, ali nije Jeep; to definitivno ima težinu i cijenu.

MRN

Mislim da je Peki u testu za e-2008 naveo da je toplinska pumpa standard uz verziju od 156 ks, a opcija uz 136
A ovaj je ionako samo 156.

Branko

To je meni bitno za BEV, kao i grijanje sjedala i volana.

MRN

Zar je toliko veća potrošnja pri grejanju ako nema toplotnu pumpu ?

Branko

Potrošnja energije na grijanje je 2-3 puta veća ako nema toplinsku pumpu. Što to znači u grubo kod MG4? Kraće relacije = veća razlika, duge = manja. Kod temperatura ispod nule, razlika angažirane snage za grijanje je 1-1,5 kW. Pojednostavljeno, za svaki sat vožnje toplinska pumpa će “ušparati” 8-10 km u dosegu.

MRN

Hvala za ovo iznad.

Branko

🙏

Peki

Jeste, barem tako navode…

BB

Peki, komotno si mu mogao dati naslov „Kauboj na baterije“ 😀

Peki

Da znas, nisan se setio…

S mile

Jes da je malisa, ali je Jeep… Ima to svoju tezinu.
4.08m…identicno kao vremesni C3 Picasso, maleni MPV… Verujem da bi starina pobedio u prostoru za putnike. Nekako dajem prednost staroj skoli.

Test je standardno odlican. Hvala Peki na trudu.

Cena, suluda, barem za nas koji kupujemo kola na metar 😉

Autonomija, zadovoljavajuca, 200 do 300km, je sasvim ok.

Suki

Hvala Peki!!!!!

Matija

Avendzer je kod mene nepopravljivo pao na mom testu komfora. – Napred moze da se sedne i da se pronadje optimalna pozicija ali sediste je preusko! Imam jak i neprijatan kontakt na butinama sa bocnim jastucima na sedeznom delu sedista! Moje dimenzije su 185 cm i oko 100 kg. Ni debeo, ni mrsav, proporcionalno gradjen. – Nazad: kada prednje sediste postavim u optimalni polozaj onda idem pozadi da vidim sta se tamo dogadja. Katastrofa! Jedva sam uneo stopala, sedim sa rasirenim nogama, glava mi udara o bocnu stranu krova. Trece sediste pozadi je cisto nasilje, tu opciju bi trebalo ponuditi… Pročitaj više »

Peki

„Konstrukcija po meni (u značenju ja mislim) već dugo je u svakodnevnom govoru i više se ne smatra nepravilnom.

Dakle, pravilno je i jedno i drugo. Samo bi zbog izbegavanja nedoumica oko značenja možda bilo bolje reći prema mom mišljenju ili po mom mišljenju“

Dakle posto me je „gazda“ Zvezdan ispravio u jednom delu teksta, a na osnovu goren navedenog, nalazim da je „po meni“ posve ispravno, te nastavljam da neposlusno primenjujem ovaj izraz u daljnim tekstovima… 🙂

S postovanjem, Vas nepismeni dopisnik iz Francuske

Peki

Malo se salimo, da razbijemo monotoniju…😉

Čmire

Au, vidim ja „raskumaus“ u najavi…

Matija

„Po meni…“ je narodni izraz a ne zvanicno priznat knjizevni srpski jezik. Na zalost, rasirio se po narodu a Srbija nema neki svoj institut za zastitu jezika koji bi upozorio na ovu gresku. Vukovo pravilo „Pisi kao sto govoris i citaj kao sto je napisano“ pretvara srpski jezik u haos!

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Matija
Peki

Matija onaj citat iz mog komentara nisam ja izmislio, potrazi malo na internetu… Po meni nije dakle samo narodski izraz, uostalom sta je to „zvanicno priznat knjizevni srpski jezik“ 🤔. Danas, sacuvati cistocu jednog jezika je nemoguca misija, svet je postao jedno veliko selo bez granica. Francuzi su pokusali i pokusavaju pa ispadaju smesni, na kraju i oni su prihvatili brojne engleske reci i izraze, kao sto su salon ili bukine (citati od reci knjiga tj book), o tehnickim izrazima da ni ne govorimo. Srpski jezik je realno siromasan i normalno je da se oslanja na engleski, francuski, nemacki, turski…,… Pročitaj više »

MRN

Nisam znao ovo za bicikl 😀

Matija

Peki, samo mirno, prihvati ovo kao akademsku diskusiju. Izrazi „po meni“, „po Pekiju“ ili „po Matiji“ nisu import iz drugih jezika vec nasa srpska „kreacija“. Pogledaj da li Francuzi imaju neku slicnu formu izrazavanja – cini mi se da zivis u Francuskoj? Cistocu jezika treba cuvati i negovati! Sve nacije imaju svoje institute za svoj jezik, oni diktiraju pravopis, izgovor i sve ostalo. Da li Srbija ima takvu instituciju ili ako postoji da li je dovoljno aktivna? Vukovo pravilo: „Pisi kao sto govoris a citaj kao sto je napisano!“ odnosi se na fonetski nacin pisanja: jedan glas – jedno slovo… Pročitaj više »

MRN

„Dakle, jezički je ispravno koristiti i po meni i po mom mišljenju i prema mom mišljenju i nema razloga zabranjivati nijednu od tih konstrukcija. Ipak, kraći oblik po meni češće se može sresti u neformalnijoj upotrebi nego u zvaničnoj.“

https://zelenaucionica.com/po-meni-ili-po-mom-misljenju/