1. Home
  2. Vesti
  3. VW i JLR vide brz dolazak kineskih vozila u Evropu
VW i JLR vide brz dolazak kineskih vozila u Evropu
4

VW i JLR vide brz dolazak kineskih vozila u Evropu

404
4
Podelite sa prijateljima:

Šefovi Volkswagena i Jaguar Land Rovera prognoziraju da će kineska vozila uskoro biti u prodaji u evropskim salonima.

Kina je već godinama unazad najveće svetsko tržište novih automobila, a tokom 2017. godine, to tržište je “progutalo” 28,8 miliona novih vozila. Svako četvrto vozilo, proizvedeno na globalnom nivou, sklopljeno je baš u Narodnoj Republici Kini. Dakle, 25% ukupne svetske proizvodnje automobila se odnosi na Kinu.

Mnoga od tih vozila nose oznake marki koje su poznate u Evropi. Ali, modeli koji se sklapaju za to tržište, specifični su, odnosno jedinstveni, specijalno prilagođeni ukusu tamošnjih kupaca.

U razgovoru sa novinarima Auto Expressa, direktor prodaje i marketing funkcije Volkswagena, Jirgen Štakman je izjavio: “U naredne dve godine ćemo proizvoditi automobile koji će se nuditi jedino u Kini. Ali, očekujemo da baš takve verzije požele i kupci sa ostalih meridijana. Veličina kineskog tržišta nam omogućava da se poigramo sa širim spektrom segmenata i subsegmenata, u odnosu na Evropu na primer. Razmatramo opciju da vozila prilagođena afinitetima prosečnog Kineza, ponudimo i na Starom kontinentu.”

Tehnički direktor kompanije Jaguar Land Rover, Dr Volfgang Cajbart je ovim povodom rekao sledeće: “Veliki su izgledi da će Kina biti u prilici da izvozi lokalno proizvedena vozila, svuda u inostranstvu. Ne vidim razlog zašto se to ne bi desilo. Tržište prebrzo raste da bi to bilo izvodljivo momentalno, ali mi se čini sasvim verovatnim da budućnost donese i kineska vozila na evropske puteve. Troškovi proizvodnje su niži u Kini, baš kao što su i komponente jeftinije. Ipak, kvalitet vozila je vrlo dobar.”

Kompanija Lynk & Co, koja se nalazi pod kontrolom kineskog konglomerata Geely, uz Volvo i Lotus, će biti prva kineska marka koja će penetrirati evropsko tržište. Automobili ove marke, naći će se u britanskim salonima tokom 2020. godine.

Ipak, to neće biti primerci proizvedeni u Kini, već u pogonima kompanije Volvo, lociranim u belgijskom Gentu. Inače, kineska kompanija u svojoj imovini poseduje evidentiranu novu fabriku, vrednu oko 1,6 milijardi evra, u gradu Čangjjakou.

Ovo su reči portparola Geelija: “Fabrike koje su u vlasništvu ćerka firmi u odnosu na Zhejiang Geely Holding Group, prilagođena su vrhunskim standardima koje primenjuje u sopstvenoj proizvodnji Volvo Cars. Jedan od tih pogona, onaj u gradu Luikao, pod direktnom je upravom rukovodstva kompanije Volvo. Dakle, nema sumnje da su sve fabrike koje posluju u sastavu kineskog konglomerata, u stanju da proizvode vozila najvišeg kvaliteta.”

Predlažemo vam da obavezno pročitate članak o vodećim kineskim proizvođačima automobila, kao i da saznate više o kompaniji Geely i laskavim poređenjima sa VW grupom. Posebno interesantne priče smo objavili o samoj kupovini akcija Daimlera od strane većinskog vlasnika kineske grupacije, Li Šufua, kao i o motivima, iz ugla kineskog milijardera. Ovo je primer jedne od više investicija iz Azije u evropsku automobilsku industriju.

Drugim rečima, zabava za celo posle podne.

(404)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Kako se cesto losiji kvalitet ili manjak opreme (da bi se spustila cena naravno) pravda „spacificnim ukusom“ tog trzista.
Nesto slicno odnosu zapadne prema istocnoj evropi.
Odmah se setim Visegradske Grupe i njihovog zakljucka.

Mad Max

Kad se pojave kineska vozila u Evropi, bojim se da ostali pozvođači ne prođu slično kao Nokija ili Motorola u mobilnoj telefoniji.
Ja ih jedva čekam. Nadam se drastičnom padu cene i praksi da se vozila više neće popravljati (osim osnovnog održavanja) i da će ići zamena za novo posle par godina eksplatacije.

Mustang

biće slično kao i kada su japanci došli u SAD i zauvijek uništili GM, ali ne vjerujem da će doći do pada cijene u Evropi, pogotovo kada se kod nas jedan golf prodaje po istoj cijeni kao i F series u Americi i slično, a pogotovo ne kod nas gdje su VW i njegove „zakrpe“ svetinja