1. Home
  2. Vesti
  3. OMV lagano izlazi iz maloprodaje naftnih derivata!
OMV lagano izlazi iz maloprodaje naftnih derivata!
4

OMV lagano izlazi iz maloprodaje naftnih derivata!

4.26K
4
Podelite sa prijateljima:

OMV prodaje sve do jedne benzinske stanice u Nemačkoj

Bečka kompanija angažovana u oblasti naftne industrije OMV je u postupku prodaje mreže benzinskih pumpi koje poseduje u Nemačkoj, a zainteresovan kupac je britanska EG grupa, što je još jedan krupan korak u realizaciji objavljenog plana restrukturiranja. Maloprodajni lanac koji nudi naftne derivate sa sedištem u Belkburnu, koji i inače već poseduje oko hiljadu nemačkih pumpi s oznakama Esso, nudi 485 miliona evra za 285 lokacija na kojima se toče pogonska goriva, a na računima izdatim kupcima stoji odrednica OMV. Sve ovo je saopšteno nemačkim medijima, maločas, odnosno u ponedeljak tokom prepodneva.

Deo dogovora predviđa i da novi vlasnik od starog preuzima sve obaveze koje je preuzeo OMV po osnovu lizing aranžmana. Kupoprodajna cena korespondira s procenjenom vrednošću kompanije i iznosi 614 miliona evra, navodi se u saopštenju.

„Danas preduzimamo još jedan odlučan korak u najavljenom programu smanjenja ulaganja koji se vrednuje s dve milijarde evra. Ovim potezom umanjujemo dužnički teret na leđima kompanije za oko pola milijarde evra,“ rekao je izvršni direktor Rajner Zile.

OMV je ranije objavio da je želeo da do 2021. godine izdeli kompaniju na delevo vredne dve milijarde evra. OMV je ostvario priliv od 271 miliona evra prodajom kontrolnog paketa akcija od 51% ćerka firme Gas Connect. Kupac je bila najveća austrijska grupacija iz oblasti električne energije Verbund. Poslednji potez, ovaj o kom trenutno izveštavamo, dalje doprinosi naglasku na novu petrohemijsku orijentaciju kompanije.

Smer kojim je OMV krenuo nije inovativan jer su tim putem već pošli drugi slični industrijski giganti poput kompanija: Exxon Mobil, Chevron i Shell. Svi oni se trude da redukuju zavisnost od sirove nafte i da se usredsrede na petrohemiju. Krizu je produbila pandemija novog korona virusa.

OMV je načinio ogroman korak u smislu fokusiranja na petrohemiju onog trenutka kada je kupio hemijsku kompaniju Borealis. Buduće aktivnosti austrijske kompanije u Nemačkoj, biće usredsređene na oblast petrohemije i rafinerije nafte smeštene u Burghauzenu, objasnili su iz kompanije OMV.

Pregovori oko kupoprodaje maloprodajne mreže OMV-a u Nemačkoj su trajali više meseci a bilo je ukupno četrdeset zainteresovanih strana, u samom početku postuka. OMV je insistirao na zaključenju ugovora u ovoj godini, a EG grupa kao jedna od najvećih evropskih maloprodajnih lanaca naftnih derivata, je već od ExxonMobila pazario njihovu mrežu stanica, pa je sada oko hiljadu pumpi s Esso logotipom u zemlji Germana.

„Atraktivan portfolio benzinskih stanica uz značajan maloprodajni potencijal prikladne robe i ponuda ketering usluga su uzbudljiva prilika za širenje reputacije kompanije EG u Nemačkoj, kao ključnom evropskom tržištu s daljim potencijalom za rast naše firme,“ rekli su osnivači i izvršni direktor ostrvske kompanije, brača Mohsin i Zuber Isa. Dva britanska milijardesra su kupila i ostrvski lanac supermarketa Asda od američkog giganta iz sveta maloprodaje, kompanije Walmart.

Regulatorna tela koja se bave zaštitom konkurencije tek bi trebalo da pregledaju detalje ugovorene kupoprodaje, a transakcija još uvek nije zavedena ni kod Saveznog tela za nadzor nad eventualnim kartelskim udruživanjem.

AutoRepublika

(4264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade
s mile

Da li je ovo početak taktičkog povlačenja iz maloprodaje naftnih derivata….

Dikh tu kava

Ово да је паметан Драган да купи и да прогледа, и још да му остане 5 милиона да крцка полако, ионако већ 8 година не мрда са 619 м.. Па после ти ради за нафтне компаније..

Tile

Gde cemo seda ici na pisanje?