1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Hyundai razvija više nego zanimljiv ICT Connected Shift System inteligentnog menjača
Hyundai razvija više nego zanimljiv ICT Connected Shift System inteligentnog menjača
0

Hyundai razvija više nego zanimljiv ICT Connected Shift System inteligentnog menjača

163
0
Podelite sa prijateljima:

Inteligentni automatski menjači nisu nešto što je novo u automobilskoj industriji. Uparene s brojnim drugim sistemima, uključujući i veštačku inteligenciju, menjačke kutije su postale neverovatno napredne u poslednjih nekoliko godina. Međutim, čini se da ima prostora za dodatni napredak.

Ove nedelje, južnokorejske kompanije, Hyunda i Kia, objavile su da rade na novom sistemu koji bi trebalo da obezbedi da budući menjači menjaju stepene prenosa u zavisnosti od većeg broja faktora, s ciljem da se redukuje potrošnja goriva.

Tehnologija nosi naziv ICT Connected Shift System, gde se „ICT“ odnosi na informacionu i tehnologiju komunikacije, što u suštini podrazumeva da transmisija očitava podatke iz sistema kao što su 3D navigacija, kamere i radari, da bi odredila koji je najbolji trenutak i način za promenu stepena prenosa.

Naravno, slični sistemi već postoje u automobilskoj industriji. Rolls-Royce, primera radi, lansirao je 2013. sistem pod imenom Sattelite Aided Transmission (Satelitski potpomognuta transmisija), po prvi put primenjena na modelu Wraith. Britanski sistem koristi GPS podatke i anticipira šta treba da uradi na osnovu lokacije i stila vožnje.

Međutim, dotična tehnologija je donekle limitirana, ukoliko poslušamo ono što Hyundai ima da nam kaže u vezi s ICT-om.

Najpre, novi sistem koji razvijaju Korejci će verovatno reagovati na nadmorsku visinu, nagib i zakrivljenost terena, pored detektovanja uslova u saobraćaju i događaja na putu.

Dalje, biće kadar da se prebacuje iz jednog u drugi režim vožnje. Primera radi, kada se bližite auto-putu, transmisija će automatski ući u Sport postavku, da bi se olakšalo uključivanje u saobraćaj. Takođe može da se prebaci u neutral kada se detektuju duži zastoji.

Ono što ne znamo sa sigurnošću je kada će korejski proizvođači ovu tehnologiju učiniti dostupnom za praktičnu upotrebu, ali neka testiranja su već obavljena a rezultati su ohrabrujući.

Prilikom eksploatacije na putu prepunom krivina, ovaj visokotehnološki menjač je pokazao da može da redukuje broj promena stepena prenosa tokom vožnje kroz krivine za čak 43 odsto, što za posledicu ima i manju frekvenciju korišćenja kočnice (-11 odsto).

Korejci planiraju da novu tehnologiju stave u opticaj, tako da čim bude spremna, trebalo bi da se nađe u serijskim automobilima. Buduće evolucije će takođe pružiti integraciju drugih podataka, poput preferencija vozača i statusa saobraćajne signalizacije.

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments