1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Prodaje se prvi prodati putnički Pontiac Firebird kog je Gas Monkey obnovio
Prodaje se prvi prodati putnički Pontiac Firebird kog je Gas Monkey obnovio

Prodaje se prvi prodati putnički Pontiac Firebird kog je Gas Monkey obnovio

326
0
Podelite sa prijateljima:

Od svih američkih ugašenih brendova koji su nekada dominirali putevima, a ima ih zaista mnogo, nema sumnje da publika najviše žali za Pontiacom. Divizija General Motorsa je izgradila ime i imidž sa modelima visokih performansi kao što su GTO, Firebird i Grand Prix, i gotovo svaki put kada se nađu u prodaji, njihovi vlasnici zahtevaju visoke cene.

U oglasima je sada osvanuo jedan veoma poznati Firebird sa kojim smo se nekoliko puta sretali do sada. Ne samo što je reč o prvom Firebirdu koji je prodat privatnom kupcu, već smo takođe mogli da ga vidimo i pre nekoliko godina kada je restauriran u popularnoj televizijskoj emisiji Fast N’ Loud.

Tada je vlasnik garaže Gas Monkey Ričard Ravlings uspeo da pronađe prva dva primerka Firebirda koji su ikada završili u izložbeno-prodajnim salonima, restaurira ih, i preproda za visoke sume novca. Ali, uvek postoji ono „ali“ pa je potrebno spomenuti da ipak nije reč o prvom Firebirdu ikada proizvedenom.

I pre nego što je prodaja startovala krajem 1966. godine, fabriku je napustilo određeni broj primeraka (izvori kažu da je reč o 15 automobila) za promocije, koji su kasnije uništeni pošto nisu bili legalni za uličnu upotrebu. Tako da je možda najbolje da kažemo da Firebird sa priloženih fotografija nije bio prvi koji je proizveden, ali je svakako postao pionir kada je reč o vozilima koja su našla privatnog kupca.

 

U svakom slučaju, reč je o crvenom kabrioletu koji je restauriran i tako doveden u originalno stanje. Iako Gas Monkey često voli da modifkuje automobile tako što će im darovati modernu tehnologiju, u ovom slučaju Ravlings je zahtevao da bude upravo onakav kakav je napustio Pontiacovu fabriku.

To znači da je restauracija rađena do najmanjih detalja, mada se treba priznati da su određeni delovi pozajmljeni od nekog drugog Firebirda. Ali i pored toga kabriolet se smatra izuzetno bitnim delom Pontiacove istorije pošto se brojevi motora i šasije slažu sa onima koji se nalaze u knjigama General Motorsa.

Kada spominjemo mehaniku da kažemo da se ispod haube krije poznati V8 motor zapremine 326 kubnih inča (5,3 litre) sa 250 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača. Spomenuti benzinac je predstavljao neku „zlatnu sredinu“ ponude gde se snaga kretala od 165 do 325 „grla“.


Ovaj specijalni Firebird uskoro stiže na licitaciju koju organizuje aukcijska kuća Mecum, i koja je ovih dana pomerena za mart zbog poznate epidemije virusa korone, a eksperti smatraju da primerak s fotografija vredi najmanje 150.000 američkih dolara.

Možemo zaključiti da, iako Pontiac više nije sa nama, njegovi klasični četvorotočkaši i dalje privlače dovoljno pažnje da održe legendu živom.

AutoRepublika

(326)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments