1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Gas Monkey pronašao dva NOVA NOVA NOVA Lincolna iz 1979. godine
Gas Monkey pronašao dva NOVA NOVA NOVA Lincolna iz 1979. godine

Gas Monkey pronašao dva NOVA NOVA NOVA Lincolna iz 1979. godine

25.21K
8
Podelite sa prijateljima:

Svi su sigurno čuli, a možda i gledali popularniju emisiju „Fast N’ Laud“ na kanalu Discovery i divili se avanturama vlasnika Ričarda Ravlingsa i njegove ekipe, sa američkim klasičnim automobilima. Iako se ne slažemo uvek sa izrvšenim prepravkama tima koji sebe naziva „Gas Monkey“, nema sumnje da su restaurirali neka zanimljiva dela, kao što je prvi proizvedeni primerak modela Pontiac Firebird.

Spomenuti Ravlings se takođe bavi i preprodajom vozila i to onih retkih i specijalnih primeraka sa zanimljivom istorijom iza sebe, a ovih dana je na svoju stranicu društvene mreže Fejsbuk postavio par izuzetno retkih Lincolna.

Ravlings kaže da ih je pronašao u američkoj saveznoj državi Tenesi i da je reč o modelima Continental (limuzina) i Mark Series V (kupe). Ono šta ih čini izuzetno posebnim jeste podatak da su potpuno novi, i da čak nikada nisu završili čak ni u izložbeno-prodajnim salonima.

Na mnogim lokacijama Sjedinjenih Američkih Država je zabranjeno prodavati automobile direktno iz fabrike, zbog čega i Tesla nije dostupna na svakoj teritoriji, pa se mnogi pitaju kako su ova dva Lincolna uspela da zaobiđu takvo pravilo.

Pretpostavlja se da ih je naručio neki „glavonja“ iz Forda i zatražio da budu isporučeni na kućnu adresu, ali čak i onda ostaje iznenađenje zašto ih nikada nije vozio, pa nije čak ni skinuo zaštitni prekrivač sa delova enterijera. Ravlings je za ovaj par navodno platio 75.000 američkih dolara i u jednoj od budućih epizoda Fast N’ Laud ćemo sigurno saznati više informacija.


A zašto su ova dva Lincolna toliko vredna? Pa zapravo i nisu, ali ih „Jenkiji“ smatraju da su reprezenti kraja jedne velike generacije i promena u automobilskoj industriji.

Nije tajna da su automobili „preko bare“ prošli kroz veliku revoluciju tokom sedamdesetih godina prošlog veka i po prvi put se pojavila nestašica nafte i stupili su na snagu novi zakoni po pitanju izduvnih gasova i bezbednosti. Vozila su značajno dobila na dimenzijama, a pri tom su kompresije motora snižene na značajno niži nivo, kako bi ih pokretao benzin nižeg kvaliteta, kao i zbog spomenutih zakona o izduvnim gasovima.

Primera radi, oba Lincolna iz naše priče pokreće V8 motor zapremine 400 kubnih inča (6,6 litara) sa svega 166 konjskih snaga, ali veoma visokih maksimalnih 433 Nm obrtnog momenta na svega 1.800 „obrtaja“.

Takav benzinac je bio jedini u ponudi spomenute 1979. godine, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača. Prethodnih godina, kupac je mogao da izabere još veći i moćniji V8 zapremine 460 kubnih inča (7,5 litara), ali je izbačen iz ponude za 1979. godinu, nakon što nije uspeo da zadovolji zakone o izduvnim gasovima. Spomenućemo i da je reč o veoma glomaznim vozilima gde je dužina prelazila brojku od 5,9 metara, a težina čak 2,4 tone.


Sredinom sedamdesetih godina, proizvođači su započeli trend smanjivanja dimenzija. General Motors je predstavio svoju ponudu 1977. godine, a sve Fordove divizije (Ford, Mercury i Lincoln) tri godine kasnije, pa je model za 1980. godinu bio za skoro metar kraći i za punih 400 kilograma lakši.

Iz tog razloga, kao što smo ranije spomenuli ranije, modeli iz naše priče se smatraju krajem jedne ere glomaznih „jahti na točkovima“.


Videćemo da li će se investicija gospodina Ravlingsa isplatiti, ali nema sumnje da nikada više nećemo videti sličan pronalazak.

AutoRepublika

(25205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Risto

😮😮😮👍

Lala

Čekam da iz njega zakorači Poli Goltijeri.

To je automobil sa velikim A !

Izmenjeno 3 godine pre od strane Lala
Yankee

Izgleda da se u garazi nalazi preko 40 klasicnih Lincolna.

comment image

Bungi

Ovaj bijeli Linkoln Kontinental mi je ekstra.U tv emisiji Wheelers Dealers popravljao ga je čuveni mehaničar Edd China.

Yankee

Kenedijev hehe

Balkanboj

Kol’ko je to gvožđa brate, naši cigani bi se baš obradovali.

Don

Imam totalnu averziju prema ovim USA skulama,lično mi je ružno , očajno, daleko i totalno ne zanimljivo.

Roki

Pa ti kupi fiat 500 L bas je lep🤣🤣🤣