1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Elvisov Mercedes 600 iz 1969. godine traži novog vlasnika
Elvisov Mercedes 600 iz 1969. godine traži novog vlasnika

Elvisov Mercedes 600 iz 1969. godine traži novog vlasnika

6.24K
2
Podelite sa prijateljima:

Ljubitelji Mercedesa će nam reći da je svaki model ove čuvene nemačke firme specijalan sam po sebi, ali čak i u tom slučaju možemo da pronađemo Mercedes Mercedesa. Većina će se opredeliti da je to čuveni sportista 300SL Gullwing, ali ako pitate autora ove priče čast pripada legendarnoj limuzini pod imenom 600.

Kada je debitovao sada već davne 1963. godine, ovaj automobil je bio toliko inženjersko remek delo da je svaki diktator i komunistički lider morao da se vozi u njemu. Među njima je bio i Josip Broz Tito, koji je posedovao nekoliko limuzina uključujući i kabriolete sa šestoro vrata. Ali to ne znači da je svaki model pripadao vladarima već je određeni broj završio i u rukama „običnih smrtnika“, pod uslovom da su bili u stanju da plate ogromnu cenu koja se kretala između 56 pa sve do 600 hiljada nemačkih maraka. Među njima su bili Hju Hefner, Elizabet Tejlor, Džon Lenon, Džordž Herison, Džek Nikolson i naravno Elvis Prisli.


Kralj rok n’ rola je bio veliki ljubitelj Cadillaca, posebno modela iz 1955. godine u ružičastoj boji. Ne samo što je posedovao dosta vozila za sopstvenu upotrebu već je često voleo i da ih poklanja, ali čak ni on nije uspeo da odoli legendarnom „Švabi“. Jedan s(p)retan vlasnik će sada imati prilike da postane vlasnik modela 600 koji je lično pripadao Elvisu.

Pa šta je tačno učinilo ovaj automobil toliko specijalnim? Razloga ima dosta, a spomenućemo veoma privlačan dizajn i izuzetnu završnu izradu. Iako je bio težak čak 2,6 tona, 600 je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za ispod deset sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 207 km/h, što ga je učinilo jednim od najbržih automobila sa četvoro vrata na svetu.

To je bilo moguće zahvaljujući fantastičnom 6,3-litarskom benzincu sa osam cilindara koji je razvijao 250 konjskih snaga i maksimalnih 500 Nm obrtnog momenta.

I pored svih detalja, limuzina 600 je ostala poznata po svom hidrauličnom sistemu, koji je bio veoma inovantan, ali i izuzetno komplikovan. Njega je pokretao mali motor, a on je kontrolisao sve prozore, sedišta, klimu, brave, otvaranje i zatvaranje vrata prtljažnika, šiber i podešavanje ogibljenja. Spomenuti motor je funkcionisao na 3.200 PSI, a pokretalo ga je mineralno ulje.

Na taj način, hidraulični sistem je bio jako tih i vlasnik ne bi ni primetio isti kada obavlja većinu komandi, ali kao što smo spomenuli – bio je veoma komplikovan za održavanje. Čak i malo curenje na nekom od creva bi sprečilo automobil da funkcioniše, a dodatni problem su predstavljali i neiskusni mehaničari koji nisu bili upoznati sa ovom, tada najmodernijom tehnologijom.

U periodu od 1963. do 1981. godine Mercedes će da proizvede samo 2.677 primeraka. Standardna limuzina kao iz ove priče je bila najčešća (2.169 komada), a najređi spomenuti kabriolet sa šestoro vrata koji je posedovao i Tito. Proizvedeno je samo sedam jedinica, a prvi čovek nekadašnje Jugoslavije je bio jedini na svetu koji je posedovao dva modela.


Ali vratimo se Elvisu i njegovom primerku. Kako prenosi sajt „Bring a Trailer“, preko kojeg se nemački automobil prodaje, kralj rok n’ rola je naručio svoj sedan 600 u Holivudu, a isporučen mu je 15. decembra 1970. godine u gradu Memfis (američka savezna država Tenesi). Priložena fotografija pokazuje da je za njega platio 15.500 dolara, što u današnjoj vrednosti iznosi oko 104.000 najmanjih zelenih novčanica.

Automobil je originalno bio registrovan na Prislija i vozio ga je često tokom sedamdesetih godina. Posle svega pet godina Elvis je poklonio Mercedesa porodičnom prijatelju, a ovaj ga je donirao zvaničnom muzeju u Grejslandu nakom smrti popularnog pevača i glumca. Kasnije je automobil promenio još nekoliko vlasnika.

Spominje se da je tokom devedesetih godina potpuno osvežen hidraulični sistem i da funkcioniše besprekorno. Trenutni vlasnik tvrdi da poseduje kompletnu dokumentaciju koja oslikava celu istoriju vozila i da se na satu trenutno nalazi brojka od 60.500 milja (oko 96.800 kilometara).

Četiri dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 218.500 američkih dolara, a eksperti kažu da neće biti iznenađeni ako za izražavanje finalne brojke bude potrebno čak sedam cifara. Ne samo što je reč o možda najpoželjnijem Mercedesu već se i svaka veza sa Elvisom Prislijem skupo naplaćuje.

AutoRepublika

(6241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo je jedna od najlepših mečki svih vremena (za mene) i prava perfekcija mi se dizajn zadnjih svetala, i ovi dupli branici, kao i prednja svetla (mada ima i još jedna verzija njihovih vertikalnih svetala koja mi se jako dopada).
Sećam se, bio je neki prastari film Alferda Hičkoka, u kome je glavni junak (koga su hteli da ubiju tako što su ga pijanog „posadili“ u kola da vozi) vozio neku sličnu mečku, ista zadnja svetla. Kao da mi je film sada pred očima …

Laki

Jedan od 10 najboljih svih vremena!