1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nemačka subvencioniše projekat razvoja zelenog vodonika u Čileu
Nemačka subvencioniše projekat razvoja zelenog vodonika u Čileu
0

Nemačka subvencioniše projekat razvoja zelenog vodonika u Čileu

148
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačko-čileansko partnerstvo dobiće bespovratnu pomoć od nemačkog saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i energiju, u iznosu od 8 miliona evra. Sredstva su namenjena za uspostavljanje održivog pogona za proizvodnju goriva na jugu Čilea, saopšteno je tokom protekle nedelje.

Projekat Haru Oni, poznat i kao HIF (Highly Innovative Fuels – visoko inovativna goriva), razvijaju čileanski proizvođači električne energije Andes Mining & Energy (AME) i Enel Green Power Chile, državna naftna kompanija Empresa Nacional del Petroleo SA (ENAP) u partnerstvu sa nemačkim Siemens Energy AG (FRA: ENR) i Porsche AG.

Proizvođač sportskih automobila učestvovaće sa početnom investicijom od oko 20 miliona evra i biće primarni korisnik proizvoda buduće fabrike, rekli su u kompaniji Siemens Energy.

Pogon Haru Oni nalaziće se u regionu Magaljaneš i čileanskom Antarktiku, severno od regionalnog glavnog grada Punta Arenas. Projekat će integrisati elektrolizer koji koristi električnu energiju proizvedenu energijom vetra za proizvodnju zelenog vodonika, koji će se zatim kombinovati sa ugljen dioksidom (CO2) filtriranim iz vazduha da bi se dobio sintetički metanol (CH3OH). U trećem koraku sintetički metanol će se pretvoriti u sintetički benzin, takozvani  „e-benzin“ ili „e-gorivo“ – pomoću tehnologije „metanol-u-benzin“.

U pilot fazi projekta, postrojenje će proizvoditi oko 130.000 litara e-goriva godišnje, počev od 2022. godine. U naredne dve faze kapacitet će dostići oko 55 miliona litara godišnje do 2024. godine, a oko 550 miliona litara do 2026. godine .

Projektna kompanija HIF je u vlasništvu kompanije AME, koja je primarni učesnik u razvoju. Enel Green Power Chile, deo italijanske komunalne grupe Enel SpA (BIT: ENEL), fokusiraće se na snagu vetra i komponente elektrolize u projektu. ENAP će pružati operativno osoblje, usluge održavanja i logistike.

Kao saučesik u razvoju, Siemens Energy služi kao sistemski integrator koji pokriva čitav lanac vrednosti. Konačno, Porsche će kao početnik koristiti e-goriva u početku na trkačkim stazama i u kontekstu testiranja vozila, a u budućnosti i u serijskim sportskim automobilima, rekli su u firmi Siemens Energy.

Na kraju da vas podsetimo da smo o ulozi vodonika, pa konkretno i o ovom projektu, već preneli obimniju analizu koju preporučujemo vašoj pažnji.

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments