1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Električna invazija na Pericu Rajkovića i ostale Gale
Električna invazija na Pericu Rajkovića i ostale Gale

Električna invazija na Pericu Rajkovića i ostale Gale

809
68
Podelite sa prijateljima:

Prodaja električnih automobila u Francuskoj u konstantnom je rastu. Uprkos značajnom padu ukupne prodaje, prouzrokovane sanitarnom krizom i zatvaranjem prodajnih salona tokom višemesečnog perioda, električni modeli uspevaju se nametnuti, jednim delom zahvaljujući značajnim subvencijama države.

U ciframa izraženo, za prvih devet meseci ove godine u zemlji Gala prodalo se 1.166.628 putničkih vozila, što je za 28,9% manje nego li u istom periodu 2019. godine. Nasuprot tome, električna i hibridna vozila su zabeležila porast prodaje za 206%, pa je tako samo u septembru put do srca novih vlasnika pronašlo 18.588 automobila na struju.

Sve u svemu, automobili iz ove klase danas predstavljaju 9% tržišnog kolača, što će reči da se od početka godine do kraja novembra prodalo ukupno 116.588 istih, što je za nekih 80.000 jedinica više nego što je to bio slučaj tokom 2019. godine. Impresivan porast koji se ne objašnjava samo državnim subvencijama, već i sve većom ponudom i restriktivnim merama prema „prljavim“ SUS motorima.

Trenutno, kupac novog čisto električnog automobila može da računa na 7.000 evra pomoći (6.000 evra dogodine), pod uslovom da cena istog ne prelazi 50.000 evra. Zapravo malo manje ukoliko se radi o modelu koji košta oko 20.000 evra, jer maksimalna dotacija ne može da pređe 27 % od vrednosti ukupne ponude konkretnog četvorotočkaša. Ističem ovo jer trenutno je u rukama vašeg dopisnika električni Twingo, čija početna cena iznosi 21.350 evra, što će reći da može da računa na subvenicije u visini od 5.764 evra.

Što se tiče hibrida (podgrupe) „plug-in“, dakle hibridnih modela sa spoljašnjim punjenjem, odobren im je bonus od 2.000 evra (sledeće godine biće smanjen na 1.000 evra), pod uslovom da mogu pa pređu isključivo na struju najmanje 50 kilometara po WLTP normama.

Intresovanje kupaca je dakle sve veće i nepovratno, što su brže-bolje ispratili proizvođači. Ponuda je sve bogatija, praćena istovremenim ukidanjem dizela, kao i sve većim taksama za svaki gram emitovanog CO2, čime su konvencionalni automobili stavljeni su pred svršen čin. Već dogodine kod mnogih francuskih modela plug-in hibridi, će zameniti dizele, dok je malus za automobile koji ispuštaju više od 184 g/CO2 podignut na, pazite sad, 20.000 evra!

U ovoj tržišnoj utakmici, najveću korist izvukao je Renault, normalno prvi je još pre bezmalo jednu deceniju dao akcenat na vozila s nultom emisijom izduvnih gasova. I dan-danas, s 31.431 prodatih primeraka (do 1. decembra ove godine) Zoe ne ispušta presto, o čemu su kolege više puta pisale, što predstavlja 34,84 % ukupne prodaje. Pažnja, radi se o podacima samo za francusko tržište, Renault je objavio kako je ove godine, do početka decembra, prodao tačno 95.585 električnih vozila, od čega većinom model Zoe.

Ovaj je i dalje najprodavaniji električni model u Evropi, od početka komercijalizacije odnosno od 2012. godine, prodao se u ukupnom tiražu od 268.000 primeraka. U pomoć mu je od prošlog meseca priskočio Twingo Electric (test sledi ubrzo), a ubrzo se očekuje i famozna Dacia Spring, kao i nova generacija električnog Megana.

Drugi po prodaji je Peugeot e-208 s 15.392 jedinica (17,7% tržišta), nakon čeka sledi Tesla Model 3 s 5.599 primeraka (4,21 %), Hyundai Kona, Kia E-Niro, Nissan Leaf… Novi VW ID.3 sigurno će mnogima pomrsiti konce, potražnja za njim je po svemu sudeći ogromna, no kako je tek od nedavno u ponudi, podaci su nepoznati.

Što se tiče plug-in hibrida, Renault je opet na prvom mestu, ali ovoga puta s modelom koji je prikazan malo iznad na fotografiji, to jest sa Capturom (11% tržišta), iza koga sledi Peugeot 3008 (7 %), Volvo XC40 (6 %), Mercedes GLC, Audi Q5… Nabrajanje bi mogli nastaviti sa sve više rasprostranjenim lakim dostavnim vozilima.

Svojevremeno je francuska Pošta poručila 7.000 primeraka modela Renault Kangoo Z.E, ove godine u Francuskoj ih je prodato 8.498 komada. Sve u svemu, procenjuje se da električni i hibridni automobili na francuskom tržištu danas predstavljaju oko 5 % svih vozila u saobraćaju, a slična tendencija je i na tržištima u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Progres koji će teško biti zaustavljen, iako bi sigurno bio i veći da se ozbiljnije pristupilo razvoju neophodne infrastrukture. Javnih punjača je nedovoljno, u Francuskoj tek oko 37.000, od kojih mnogi često ne funkcionišu.

Iako ankete kažu da je 96 % vlasnika zadovoljno svojim električnim vozilima (70 % čak veoma zadovoljno), uglavnom se svi žale zbog nemogučnosti da ih napune prilikom dužeg puta. Upravo zbog toga većina njih (70 %) puni ih uglavnom kod kuće.

Isti procenat ih upotrebljava kao jedino vozilo u kući, s kojim dnevo prelazi u proseku 29 kilometara. Za mnoge, autonomija i cena električnih vozila nisu principijalna prepreka prilikom kupovine, problem je upravo u javnim punjačima.

Francuska vlada obećala je da će na čitavoj teritoriji instalirati do kraja 2021 godine još 100.000 istih. Ujedno je predviđen budžet od 100 miliona evra za razvoj brzih punjača na autoputevima. Konkretno radi se 9.500 stanica, svaka opremljena s najmanje četiri punjača, snage i do 150 KW. Živi bili pa videli…

Prodaja elektricnih vozila u Francuskoj u 2020 godini:

AutoRepublika

Perica Rajković iz Pariza

(809)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

68 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

Nestrpljivo ocekujem da turbo Don sve to popljuje uz hvalospeve o Alfi Giulio, naravno dizel…🤣

moron

Peki, kako se ti osećaš u vezi ove „revolucije u transportu“ ( lagano istrebljivanje SUS-a i forisirano izdizanje EV-a)?
Tebi je sve to veoma realno, ti to proživljavaš, od toga n emožeš da pobegneš, a meni odavde to još uvek deluje kao neki (loš) SF film i nekada prosto samo „ugasim televizor“ …

Peki

Naravno da je sve isforsirano kao citava ta ujdurma oko korone… Neko to iz senke potencira, prebrzo i nasilno, no kada ni toliko mocni proizvodaci ne mogu da se udupru vec poslusno savijaju glave i svaki dan nude po neki novi elektricni model, sta kupci da urade? Da ih bojkotuju? Da, ali izbor SUS agregata se suzava, dizeli definitivno odlaze u proslost kao i snazni benzinci od 6 i vise cilindara. Mozda je Don u pravu, treba voziti polovonjake kao na Kubi jos par desetina godina, uostalom ovo trziste je tri puta jace od trzista novih automobila. U Francuskoj se… Pročitaj više »

Don

Hehe e, bas te volim kad tako zboriš, ko da sam ja reko 🙂 a sto nisi uzeo megana za odlazak na izlet?

Peki

On uvek ostaje tamo gde sam uzeo automobil na testiranje, znaci kod Renaulta na parkingu, koji je zatvoren vikendom.

Don

E, nek si se vala sjebo sa dildom, volim već ista. Ljudi,komsiji crkla krava! 😂😂A što? Kad je nasrudin hodža pao s kruške i došao kod doktora onako pofino izudaran, pita dr. Jel on ikad pao s kruške? Kaže ovaj da nije, a hodža će njemu, pa kako ćeš me ti onda liječiti? Oće reć , nemos shvatit situaciju ako je ne doživis. Znači, ja vičem dildo Pušiona, al shvatiš koji je problem tek kad ga doživis. Ja svog oca nisam razumio sve dok i sam nisam postao otac. I sad, kako bi nama Peki napisao ovako lijep komentar ,… Pročitaj više »

igi

dildo inače ne koristi struju već vibrator, tako da si u zabludi već mesecima (godinama?)

Don

E,a moguće, ne koristim ti ja to,i tu sam staromodan koristim se opremom koju imam od rodjenja tzv trećom nogom.
A ako imaš bolje ime za ku..c od auta, onda samo reci. Vibrator mi nije upadao , jer ova auta ne vibriraju jebga.

Stari Dejan

Don ne znam da li si primetio, ali na AR se za elektro vozila odomaćio termin „dildo“. Ne znam samo odakle to 😂

Don

Još dao Bog da se rasiri pa da narod prihvati, to bi bila revolucija, nazovimo stvari pravim imenima, kakav phev ev, zjev, – dildo…nekako ugladjenije zvuči neg da kažem k…Ac od auta(kupovine, upotrebe, koristi od njega). Nego, jesil ti razmislio, da nema falusa po susu, zašto bi iko kupio dildu?1. Da se vozi jeftinije? Argument protiv toga je – čim se omasovi, a subvencija nestanu struja ode nebu pod oblake a eno kod pjetlića je već 30€ za stoju. 2.Da ubrzavam? – argument protiv toga- totalna besmislica , nepotrebna stvar u stvarnom.zivotu, isto je kao sprinter na 100m- more to… Pročitaj više »

Stari Dejan

Hah, vidi Don, kao dopunsko ili drugo vozilo u porodici itekako imaju smisla. Ali njihovim besomučnim forsiranjem sve njihove prednosti (jeftinija vožnja, čistiji vazduh, tiša vožnja) se brišu a ostaju samo mane. I sve si ih više puta dosad pomenuo, nema potrebe da ponavljam. Ali ima još jedan deo koji ti nisi pomenuo. Toliko punjača unosi veliku količinu harmonika u samu mrežu, jednostavno rečeno „prljaju“ je. Takođe na taj način, kada imaš i veliku potrošnju noću (u odnosu na sada kada je potrošnja izražena preko dana a veoma niska noću) usled punjenja pomenutih baterija usloviće da je mreža konstantno na… Pročitaj više »

YugoFlorida

Odličan opis situacije, apsolutno se slažem da se ovo nameće protiv volje kupaca. U Srbiji verujem da će se prodaja novih automobila u budućnosti pasti na nivo statističke greške, kad se električni dildoi nametnu.

Miki

Ja, prvi, nisam kupio ove godine nov auto, prakticni razlozi, toliko toga se menja i cene idu gore, da mi se isplati da kupim nesto polovno i cekam rasplet na trzistu.

don

uz ekstremnu drzavnu i ne drzavnu propagandu, cak sta vise nasilnicku, zatim zakonima (izmisljenim od strane bande koja ovo sve gura a nosi mistriju) podrzanu zlocinacku urotu, prodaja dildaca je minorna, jadna, bijedna i za stilsku figuru, a znamo mi koju. Neki dan sam imao jedan u nizu ispada interneta , citava njemacka bila pogodjena, provajder je za stilsku figuru. Svi ga zvali i j…li mu mater. E sad, zamisli kako ce biti kad ne bude struje a valja dilde i stakore puniti? Neeema. Jos kad naplate 30e za 100km voznje, bice veselo, a vec naplacuju toliko, zar ne Fadile?… Pročitaj više »

Peki

Cuj „Fadil“ te nikad ne izaziva ni provocira, barem ne zlonamerno. To je samo javna razmena misljena na zadatu temu, uostalom u mnogo cemu se slazem s tobom! Ta stilska metafora s Kubom u mom slucaju vec funkcionise, od kako sam izgubio posao mogu samo da sanjam nabavku novog vozila… 🙁

Don

Ma nisam mislio na pravu provokaciju, pa znam te ja 🙂 neg na ovo sto si napisao pa sam onda mora da navedem jedan primjer sa Alfom. Meni je Kuba život 🙂 još da sam znao Fidela bio bih ko Maradona 🙂

BojanNeki

Koga bi zvali da je nestašica goriva? Provajdera goriva?
E zamisli bila nestašica goriva… čuj nema šta da zamišljam živeo gde nije bilo goriva, i koga smo zvali?
Neki očigledno nisu to osetili, ili su zaboravili.
I kako prodaja derivata nafte i kvarljivih fosilnih motora do sada nije bila zavera a ovo sada jeste?!

Mudri ljudi traže iz tog razloga kuću u Nemačkoj, pametni bar elektrifikovanu garažu, normalni posmatraju a ovi četvrti viču zavera.

Lala

Videh Tesla S danas u gradu, NS registracije.
Po meni: „San ne letnje već svake noći“.

BojanNeki

Crvena je tu već dugo, neko reče da sada postoji i siva.

Lala

E ta plavo siva.

Rade

Gorivo je širok pojam. Jeste bila nestašica benzina i dizela, ali sus motor i ne mora nužno da ide na benzin ili dizel kao što nisu ni išli tada kada je bila nestašica.

BojanNeki

Ako ne mora nužno da ide na benzin ili dizel zašto onda plaćaš gorivo državi, mafijašima čije su pumpe i naftim kompanijama?

Rade

Zato što više volim da ja sagorevam alkohol nego moj auto. I zato što više volim zelene površine nego površine pod solarnim panelima i vetrenjačama.

BojanNeki

Auuu, sad su smrt solarni paneli i vetrenjače.
Znaš šta, ja bih najviše voleo kada bi ljudi više razmišljali i brinuli o svojoj okolini i o drugima pa se to eto ne dešava.

Rade

Naravno da su smrt. Zauzimaju zemljište. Koliko je gladnih po svetu, umesto da sadimo hranu mi ćemo da sadimo panele i vetrenjače da bi mogli šatro džabe da se švrćkamo.

D_C

Odes u Nemacku, van velikog grada i pogledas kuce – na svakoj krov pokriven cesto celom povrsinom, solarnim panelima. Nista, samo kazem…

Rade

Pa, može samo i da se kaže. Teoretski lepo zvuči, malčice je drukčije u praksi.

D_C

Da, Nemci su takav narod da najcesce rade nesto zato sto teoretski lepo zvuči.

Rade

Njima su teoreski do skoro i dizeli bili ekološkiji od benzinaca, a sada su ekološka katastrofa.

BojanNeki

Agrivoltaic je novi termin koji počinje da se koristi kada je kombinovanje poljoprivrede i solarnih panela u pitanju.

Na slici levo je zemlja koja daje 100% prinosa i zemlja na kojoj su paneli koja daje 100% električne energije.
Na slici desno je kombinacija solarnih panela i useva te jedna takva površina daje 80% useva i 80% el. energije a sabrano dve takve površine daju 160% + 160%.
Pa ti računaj i dalje kako su ljudi glupi.

comment image

Rade
BojanNeki

Da ne kažem kakvih tu sve benefita ima. No to će Nemac ili „arap“ da posadi kod nas tako da ni to nećeš morati, sem zemlju dati.
Ješćeš njegovu hranu i plaćati mu struju. 🙂

comment image

BojanNeki

@Rade Zato što je „nama“ to 300 godina ima onih koji umeju.

comment image

BojanNeki

@Rade
Ne volim taj medij ali prvi mi je bio, pa malo edukacije nikada nije na odmet.

http://rs.n1info.com/SciTech/a619290/Solarni-paneli-mogu-da-povecaju-poljoprivredne-prinose.html

Rade

Naravno da ću morati zemlju dati. Pa, to je i cilj vama eko lobistima.

BojanNeki

Nisam ja eko lobista nego antilobotomista.

D_C

comment image

D_C

comment image

Rade

Nešto vam tmurne te slike, i tebi i BojanuNekom.
Je l ti paneli crpe energiju iz oblaka ili iz sunca?

Stari Dejan

Ne znam da li si znao, ali mi (Srbija) imamo mnogo više sunčanih dana i mnogo veći potencijal da iskoristimo kad su u pitanju solarni paneli. Ako me sećanje dobro služi 80 i nešto dana GER, 220-240 dana SRB. Ali nažalost, to niko ne koristi…

D_C

Uprkos tome, kod njih skoro svaka kuca – krov pokriven solarnim panelima. Ja cesto idem na Svarcvald, kad vidis njihove recimo farme krava pa ogromna stala a cela pokrivena solarnim celijama. I to ne od juce ili prosle godine vec je tako barem zadnjih desetak godina. U Svajcarskoj je toga ipak nesto manje na privatnoj svojini ali zato krovovi svih vecih poslovnih zgrada su pod solarnim panelima. Ali naravno, mi smo Srbi najpametniji i sve znamo najbolje.

D_C

Ovo je uobicajeno na bilo kojoj iole novijoj zgradi:
comment image

Don

Ja vidim 1 sa panelima i puuuuno više njih bez ikakvih panela na ovoj kropanoj slici, da si pokazao malo veću širinu, rezultat za tebe bi bio porazan. To što stavljaju panele u zemlji koja je policijska drzava gdje nema baš sunca i gdje za prdež dobijas ekološku kaznu a prijavi te komšija i koja je umjetna tvorevina bankarskih lihvarskih lopova i čije se bogatstvo na tome zasniva , zaboli me ..ups, stilska figura. Taman da sve kuće u Evropi stave panele, nemaš struje da Puniš dildu, nit ćeš ga puniti jeftino, niti brzo tako da svaka daljnja diskusija je… Pročitaj više »

D_C

Kad hoćeš Don da komentarišeš moj komentar, zašto se barem ne potrudiš da pročitaš šta sam napisao?

D_C

comment image

D_C

comment image

Rikošet

„Ali naravno, mi smo Srbi najpametniji i sve znamo najbolje.“ Da smo pametni jesmo i ti si jedan od dokaza. Ako je Švajcarac primio Srbina i dobro ga platio da radi „pismen“ posao koji je mogao da radi neki Švajcarac onda znači da smo pametni, pardon ti si, mi smo, svi Balkanci smo, meni lično nebitno kako se zovemo i iz kojeg plemena dolazimo, jer nas je sudbina razbacala po porodilištu kako je htjela… Ja sam mogao biti Mustafa, Halid, Ivan, Hrvoje, Milan, Marko, a ne ovo što me zapalo… Znaš i sam da nije u pitanju pamet, jer struju… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Don

Bolje mijenjaj nick u mucki provokator 🙂
Ne zelim se ponavljati, Musa je tu u pravu, nedostaje mi matora baraba, šmrc.

BojanNeki

Biću ja MučkiProvokator ako treba a ti u Dildo? može? 😉
Koliko spominješ sam si sebi to nadenuo. Mada možeš i mene slobono da kriviš za to. 😉

BojanNeki

šalamala, naravno 🙂

Lala

Ne raspravljaj se sa ….
Prvo te spuste na svoj nivo,
posle dotuku iskustvom.

Pre nego uđete u raspravu sa nekim, pitajte ga da li je upoznat sa konceptom različitih perspektiva.

Don

Jel to ti mene nazva budalom?

moron

Znaš kako Don-e … Niko tebi ne spori pravo da se sada, primera radi, opredeliš seksualno drugačije, da postaneš gej … Neko vreme barem … Da nadješ možda u dečka, da imate decu, ostvariš se kao savremen roditelj … Ili, da promeniš pol, da ubuduće budeš žensko ili možda čak i da budeš malo rodno neutralan …Što da ne i to? Jer, sve je to deo tvoje slobode i prava na opredeljenje … Ali, brate, shvati da uskoro nećeš imati pravo i mogućnost da biraš da li ćeš da voziš SUS ili EV … Nema bato više te slobode izbora… Pročitaj više »

Djordje Pesic

Ako se vratimo u vreme kad su automobili sa sus motorima tek nastali, dok se masovno vozilo na konje, cisto sumnjam da je bilo benzinskih pumpi na svakom koraku. Pa eto, koliko dugo se vozimo na naftne derivate.

moron

Pa, ni danas ti nije zabranjeno da na magistralnom ili regionalnim putu ( pa i u većini gradova) „voziš“ konjska ili volovska zaprezna vozila 😀

Don

Jes, okupirali, a onda Tito poveo bitku za opstanak i opstao. Nije spustio glavu i prihvatio kamu, odabrao borbu protiv dušmana.
Pokretace nafta još dugo auta, bez brige. Pa ničija nije do zore.

Lala

Ključna rečenica :
Pa ničija nije do zore.

Lala

Citiram Tvena, što se ti nađe prozvan ?

Don

Zato što si odgovorio muckom provokatoru dok se on obraćao meni u svojim besjedama povijesne zbiljnosti što bi rekao Franjo Gmaz.

Lala

Očigledno nije.
🙂

Renault Terminator

Naravno,kada su tehnologije i inovacije u pitanju Renault je tu bez premca.

Rikošet

Peki ne mogu protiv sebe, moram uputiti konstruktivnu „kritiku“ – mnogi koriste ove termine u prvih … toliko mjeseci… Ako je prvih devet mjeseci u godini koliko ih je zadnjih ? Skoro sam pročitao neko napisa i u prvih 11 mjeseci… Dobio sam jednom „po prstima“ u osnovnoj od učiteljice zbog tog „lapsusa“ i urezalo mi se u pamćenje… Što se tiče električnih automobila interesantno je kojom brzinom su postali fokus pažnje medija. Očigledno se pumpaju velike pare u njihov marketing… Ono što me nervira je „zeleni moto“ pod kojim se promovišu, a sve su samo ne „zeleni“. Neki dan… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Don

Sve ste ti i Jahić lijepo ponovili što ja zborim godinama , dobro je, nisam zalud divanio. Samo, nafte ne nedostaje i to jedna od bajkica. Jebote, arapi imaju pare mada su im zidari sjebali sve zemlje, no, imaju sunce, mogu kupiti milijarde panela i biti najveći izvoznici struje uz to što su najveći proizvođači nafte. Ali, ne prave struju a imaju 360 dana jakog sunca. Razlog? Ko normalan , ak je sve tako, more da propusti takvu priliku? Tim prije jer federi uvoze dilde po evropi , trebace im struja. Bolivija je samo jedna u nizu, koliko je takvih… Pročitaj više »

Peki

Sta ja znam, nekako mi je logicno reci PRVIH toliko i toliko meseci… Nesto sam mamuran jutros od silnog vina koji popih na nekoj „zurci“, pa mozda ne funkcionisem najbolje, ali ne mogu reci PREDNJIH ili POCETNIH meseci.. Mozda bi bilo bolje napisati samo „za devet meseci ove godine“, ali kako precizirati da se radi o PRVIH devet meseci 🙂 Previse oduzima teksta ako napisem „od januara do septembra“ prodalo se toliko i toliko vozila … Dakle iako nije najispravnije nekako mi „lezi“ da napisem PRVIH
Cekam predlog 🙂

Rikošet

Nisam lektor i ne mogu ni tebi ni DCu odgovoriti stručno, ali ću laički onako kako pamtim iz škole… Godina ima školski polugodište i tromjesječje, ekonomski ima kvartale, a na kraju krajeva ima i pojedinačne nazive mjeseci. Tu je i 12 brojeva od 1. do 12. kojima se takođe možemo poslužiti u označavanju nekog razdoblja… Sama riječ prvi je redni broj i znači npr. da je to neko ko je stigao prvi na cilj. Poslije njega ide drugi, treći… Dakle jedan je prvi i on dobija zlato, a ostali drvene medalje… Pitanje kako drugačije napisati „prvih devet mjeseci“ je isto… Pročitaj više »

D_C

Pridružujem se Pekiju. Evo najiskrenije pitam, kako bi drugačije rekao ‘od januara do septembra ove godine’? Meni je laički sasvim prirodno da ovo gornje može da se zameni sa ‘prvih devet meseci ove godine’. Ukoliko to nije gramatički ispravno, propustio si nam reći zašto nije i koja je ispravna opcija.

Rikošet

Nisam lektor i ne mogu ni tebi ni Pekiju odgovoriti stručno, ali ću laički onako kako pamtim iz škole… Godina ima školski polugodište i tromjesječje, ekonomski ima kvartale, a na kraju krajeva ima i pojedinačne nazive mjeseci. Tu je i 12 brojeva od 1. do 12. kojima se takođe možemo poslužiti u označavanju nekog razdoblja… Sama riječ prvi je redni broj i znači npr. da je to neko ko je stigao prvi na cilj. Poslije njega ide drugi, treći… Dakle jedan je prvi i on dobija zlato, a ostali drvene medalje… Pitanje kako drugačije napisati „prvih devet mjeseci“ je isto… Pročitaj više »