1. Home
  2. Vesti
  3. Autonomija Porsche Taycana Turbo daleko veća od nominalne (VIDEO)
Autonomija Porsche Taycana Turbo daleko veća od nominalne (VIDEO)
6

Autonomija Porsche Taycana Turbo daleko veća od nominalne (VIDEO)

404
6
Podelite sa prijateljima:

Da li verovati EPA-i posle ovoga? Taycan je glatko nadmašio procenjenu autonomiju američke ekološke agencije.

U priloženom videu može da se bez problema uvidi da nominalni domet Porsche Taycana po EPA-i (323 kilometra) baš i nije tačan. Aleks Roj, čovek koji je obavio test vožnju Porsche Taycan Turba je prevalio automobilom čitavih 475 kilometara s jednim punjenjem.

Inače, Roj ima bogato iskustvo s električnim automobilima i „dugometražnim“ vožnjama. On takođe poseduje i Teslu i evo šta kaže: „… ne postoji univerzum u kojem Tesla može da se približi EPA rejtingu u stvarnom saobraćaju. Svaki Teslin model koji sam vozio, imao je suviše optimistične projekcije što se dometa tiče.“

Iz tog razloga, on je takođe sumnjao u autonomiju Taycan Turba od 323 kilometra. Međutim, ovoga puta su njegove sumnje bile suprotne, tako da je krenuo u test vožnju ne bili sam saznao kako se stvari kotiraju u odnosu na EPA-inu brojku.

I u nekim ranijim testiranjima se pokazalo da je nominalna vrednost američke ekološke agencije za Taycan Turbo veoma konzervativna.

Kao što možete videti u videu, u trenucima kada je prešao nekih 350 kilometara, preostali domet je bio procenjenih 130 kilometara. Roj pretpostavlja da bi Taycan Turbo mogao da pređe ukupno 475 kilometara pre nego što bi se baterija potpuno ispraznila.

Njegov cilj je bio da pređe 300 milja (482 kilometra) a mnogi su sumnjali da je to moguće. Ipak, na kraju, evo njegovih reči: „EPA je pogrešila, ljubitelji Tesle nisu u pravu a ispostavilo se da ja jesam. Poen za Nemce i veštinu i poštenje Porscheovih momaka koji rade na softveru. Konzervativno? Čini se da je Porsche pucao sebi u nogu time što je potcenio Taycanovu autonomiju.“

AutoRepublika

(404)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki
moron

Stvarno … Prešao 217 milja, a preostali domet 80 milja.

Bungi

Prava autonomija električnih automobila se ne određuje laboratorijski, nego na putu. To znači, zimi na – 20, koliko može da prijeđe kada mora da radi grijanje a zatim ljeti na +40 kada drnda klima.? Te dvije dobijene vrijednosti se saberu i podijele sa 2.Tako dobijeni prosjek predstavlja realnu autonomiju el. automobila u praksi.

Branko

Baš kao i potrošnja kod SUS vozila 🙂🙂🙂 Btw, grijanje je izazov za BEV, jer gotovo da nemaju otpadne topline. Za PHEV to nije problem. Većina BEV ima mogućnost predgrijavanja ili predhlađenja dok su na “žici” , što jako smanji potrošnju energije. U nordijskim zemljama ugrađuju grijače na metanol, vidio sam jedan od Eberspecher- a na Tesli, s odvojenim tankom od 5l. Troši oko 0,7 dcl metanola/h

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
BojanNeki

Naravno da se autonomija EV ne određuje „laboratorijski“. Dovoljno je tražiti na internetu metodologiju aktuelnih standarda da bi se izbeglo blamiranje.
Inače u mnoga EV se danas ugrađuju toplotne pumpe, radi hlađenja ili grejanja kabinskog prostora, koje drastično povećavaju efikasnost korišćenja vozila leti ili zimi.

Branko

Toplinska pumpa je svakako efikasnija od klasičnog izmjenjivača topline, idealno čak do 75%, u realnim uvjetima oko 50%, no još uvijek je značajni potrošač energije. Može “povući” i preko 2 kW kod inicijalnog zagrijavanja toplinskog medija.