1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se trio Fordova sa školjkom razvijenom od nerđajućeg čelika
Prodaje se trio Fordova sa školjkom razvijenom od nerđajućeg čelika

Prodaje se trio Fordova sa školjkom razvijenom od nerđajućeg čelika

443
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nego što je Marti Mekfaj proslavio DeLorean DMC-12 u serijalu filmova „Povratak u budućnost“, razvoj karoserija automobila izrađenih  od nerđajućeg čelika nije bio toliko čest u industriji. Džon Dilorijan ga je smatrao tehnologijom budućnosti, mada će mnogi reći da je spomenuti DMC-12 izgledao kao da je proizveden od recikliranih kuhinjskih šerpi. Malo je poznat podatak da je Ford radio na sličnoj tehnologiji daleko pre DeLoreana i da je čak razvio tri fabrička prototip modela, koji će se uskoro pronaći u prodaji.

Prvi od njih je nastao 1936. godine, a reč je o modelu DeLuxe koji je razvijen u saradnji sa firmom Allegheny Ludlum Steel Company iz američke savezne države Pensilvanije. Partner je proizveo šest jedinica da bi Ford zatim proveo narednih desetak godina reklamirajući tehnologiju kao budućnost automobilske industrije.

Ne samo što je nerđajući čelik izgledao odlično već je bio i dugotrajniji, što bi se najviše isplatilo kupcima koji bi mogli da zadrže svog ljubimca na duži period. Kada je DeLuxe penzionisan 1946. godine, svaki od primeraka je imao preko 320.000 kilometara na satu, a do današnjeg dana je preživelo četiri.

Dve kompanije su kasnije razvile još dva prototip modela, i to 1960. godine (Ford Thunderbird, dva primerka), kao i 1967. godine (Lincoln Continental, tri primerka). Svi su reklamirani kao i prethodni DeLuxe, ali se ideja nikada nije pokazala preterano popularnom. Ne samo što bi troškovi proizvodnje bili visoki već se većini javnosti nije dopalo što je nerđajući čelik izuzetno teško farbati, a čak i u retkim slučajevima gde je posao uspešno obavljen boja ne izgleda jednako dobro.

Nakon kratke karijere, svi prototip modeli su vraćeni kompaniji Allegheny, sa ciljem da budu uništeni, ali ih je firma sačuvala i sada preprodaje da bi izbegla tešku finansijsku situaciju u kojoj se našla zahvaljujući epidemiji virusa korone. Allegheny je tokom godina donirao jedan od primeraka modela DeLuxe za muzej Henry Ford u američkoj saveznoj državi Mičigen.


Cena ova tri retka primerka je nepoznata, ali je spomenuti DeLuxe iz muzeja sada već davne 2009. godine dostigao cifru od 550.000 američkih dolara na aukciji. Veruje se da je današnja vrednost oko tri puta veća, pa će kombinacija sva tri primerka definitivno doneti vrednost od nekoliko miliona zelenih novčanica.

AutoRepublika

(443)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments