1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW i Daimler upravo čine epsku grešku!
BMW i Daimler upravo čine epsku grešku!

BMW i Daimler upravo čine epsku grešku!

19.79K
11
Podelite sa prijateljima:

Mišljenje je uglednog eksperta..

Nemačka se lagano transformiše u industrijski centar koji podržava i razvija koncept elektromobilnosti. U planu je, a kod mnogih je već i u toku izgradnja šest novih Giga gabrika gde će se izrađivati baterijske ćelije.

Tako će u Zarlandu, prema najavama Svolt graditi odnosnu fabriku kapaciteta 24 gigavat sati, za šta će biti neophodna investicija u iznosu od dve milijarde evra, a onda će zaposlenje u tom kompleksu naći dve hiljade ljudi. Pogone slične veličine već gradi kineski CATL u gradu Erfurt. Svi znamo da se u Grinhajdu zida fabrika automobila na struju, ali je šef Tesle Ilon Mask najavio da će tu biti i najveća svetska fabrika baterija. Dalje, Northvolt i Volkswagen rade na razvoju projekta gradnje zajedničke fabrike baterijskih ćelija u Salcgiteru. A onda imamo i PSA grupu koja u konzorcijumu gradi još jednu fabriku u Kajzerslauternu, a isto radi i firma Farasis, samo u Biterfeld-Volfenu.

Kao što vidimo, svašta nešto se trenutno događa u industriji proizvodnje električnih automobila u Nemačkoj, ali se zapaža jasan ternd da inicijative u tom smeru manje potiču od strane lokalnih preduzetnika i kompanija, a više od kineskih i američkih firmi koje pokreću poslovanje na tlu najrazvijenije zemlje Evrope.

Stručnjak koji se bavi pitanjima iz automobilske industrije i profesor na berlinskom univerzitetu i rukovodilac DAI laboratorije, Sahin Albajrak smatra da nemački proizvođači prepuštaju dominaciju strancima i to na sopstvenom tlu. „Da budemo iskreni, nemački proizvođači ostavljaju otužan utisak u ovom trenutku u baterijskom segmentu,“ tvrdi Albajrak. Najveći svetski proizvođači baterija za elektromobile su trenutno Kinezi, a prate ih Amerikanci, dodao je on.

“A sada nastupa glavni „vic“: najveći proizvođači baterija će čak i na nemačkom tlu biti Kinezi a onda i Amerikanci, zahvaljujući Maskovoj investiciji u Grinhajdu. To treba odlučno reći: nemački proizvođači su poraženi pred svima, na svom terenu,” nastavlja Albajrak.

Naravno, jasno je da Volkswagen zida fabriku baterija u saradnji s kompanijom Northvolt. Ali, s tim se krenulo prilično kasno, baš kao što to priznaju i sami čelnici Volkswagena.

S druge strane, BMW i Daimler se oslanjaju na kineske proizvođače. Prvi uglavnom na CATL dok je Daimler u „dilu“ s Farasisom. Nakaradna strateška odluka, ubeđen je Albajrak.

“Odlučujuća prednost na tržištu, to jest u automobilskoj industriji će se ostvarivati u narednim godinama, na tri glavna fronta: najefektivnije baterije, inteligentne komponente i najbolji kompjuterski programi. Istorijska je greška to što Daimler odustaje od sopstvene proizvodnje baterija. Kako možeš da digneš ruke od nečega što će biti ključna karakteristika tvojih vozila u budućnosti? Pa još povrh svega, ostaviš to Kinezima u nadležnost!?” s nevericom iznosi ekspert Albajrak.

Švabe iz Daimlera, u prvom redu postaju sve više zavisne od Kine. “To postaje polako rak rana Daimlera. Ne dao Bog da neki od Mercedesovih menadžera kritikuje komunistički sistem Kine. Ostade Mercedes bez baterija,” tvrdi Albajrak.

AutoRepublika

(19786)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ima logike u ovome što ovaj čika kazuje.

BB

Vidi se po prezimenu da je starosedilc..

Stari Dejan

Uh kakvo „samoubistvo iz zasede“! Baterije su najkritičniji element elektro automobila i u odnosu na sve ostale elemente najnerazvijeniji deo. Obzirom da se najveći napredak očekuje na tom polju, kao i da će sam kvalitet i kapacitet baterija u budućnosti biti izuzetno bitne stavke prilikom odluke o sledećem vozilu, ovo je istorijska greška. Možda čak i u rangu Nokije kad je izabrala Windows mobile

Lala

Čije ovce poljanu pasu, tog je i poljana…

Nek mi neko kaže, ko ima telefon ili laptop čija makar baterija nije iz PRC?

Moje su sve iz PRC.

Branko

Hmm, nije to baš isto. To ti je kao da uspoređuješ gumu od bicikla i formule 1. Osnovni princip je isti, ali…

Branko

Kinezi već imaju 15% Daimlera i 50% Smarta.

Mikele

Odakle ti da je Chrysler pred gašenjem?

Lazar

Možda samo vide da baterije nisu ključni pokretač automobila budućnosti … možda su to gorivne ćelije koje će koriristiti vodonik ili neka kombinacija baterija i gorivnih ćelija ?

Ne ih se ja kladio da su švabe toliko prolupale , uvek oni imaju plan …

Janko

Znam samo jedno,pre 20 godina drugar radio u GSP-u. Vozio svašta ali mala plata, najviše se plaćao trolejbus i ode da traži i to da vozi.Prvo što ga je šef pitao da li je oženjen i ima li dece,pošto je odgovor bio negativan čovek mu kaže da nemože.Šta mislite zašto. A prošle godine klinac što je radio kod mene u firmi zaposli se u GSP i posle 2 meseca stave ga u trolejbus. Sad su druga pravila, zdravlje nije više bitno.Znam da struja i baterije nisu isto ali svuda ima zračenja.Pre 10 godina trebao sam da kupim Citroen Xsara Picasso… Pročitaj više »

Branko

Janko, puno jaču struju imaš u stanu; ne brini, ništa ti neće biti!

Radovan

Koliko stručnjaka. Pošto nemamo ništa od ovoga u domaćoj proizvodnji, da li to znači da to ništa nevalja ili valja ili je dovoljno da prodamo jabuke fruktalu?