1. Home
  2. Održavanje
  3. Zimi treba prorediti pranje automobila?
Zimi treba prorediti pranje automobila?
14

Zimi treba prorediti pranje automobila?

14.29K
14
Podelite sa prijateljima:

Verovatno ćemo od komunalnih službi i ove godine čuti priču kako materije nanete na puteve, a u cilju sprečavanja zadržavanja snežnih nanosa i formiranja ledene površine, nisu štetne po naša vozila, a ni po „živu silu“. Međutim, ne treba se zavaravati, a treba podsetiti da su sve te hemikalije po svom sastavu jedinjenja iz grupe soli.

Bilo kako bilo, kada se bilo kakva so pomeša sa snegom, blatom i čađi koja nastaje sagorevanjem (uglavnom) nafte,  stvara se, po vozilo potencijalno opasna smesa koja u dodiru s metalom karoserije može imati ekstremno negativna svojstva. Ne samo da su metalne površine u ovom smislu problematične, već su i sve komponente koje sadrže gumu, izložene dodatnom riziku i habanju.

To je razlog zašto želimo da odmah naglasimo: zimi je imperativ što češće prati automobil, kako bi rizik od pojave korozije uslovljen ekstremno lošim uslovima eksploatacije bio sveden na najmanju moguću meru.

Dakle, nasuprot verovatnom ubeđenju određenog broja vozača, prema kome je besmisleno često prati vozilo, uz opravdanje da, na karoseriji i podvozju prikupljene prljavštine na najbolji način štite vozilo na prirodnim putem to jest fizičkom barijerom, što češće pranje je veoma važno i dobrodošlo. U vodu padaju i njihovi argumenti da blato i prljavština štite karoseriju od prodora soli, kao i da u slučaju eventualnih oštećenja od kamenčića i rizli po putu, najbolju zaštitu pružaju upravo nagomilane naslage nečistoća.

Evo i argumenata sa suprotnog pola, onih verodostojnih. Suva istina je da je tehnička so, ona koja se u tonama nanosi tokom zime na naše drumove, veoma agresivno hemijsko jedninjenje. Pomešano s ostalim nečistoćama s puta, njena priroda postaje još malignija, pa je u stanju da nagriza boju na školjki, gumu, komponente od hroma… S napretkom tehnologije u automobilskoj industriji, osavremenjena je i antikorozivna zaštita podvozja i karoserije generalno, ali vozači (posebno) starijih primeraka moraju znati da je dovoljno par sezona nemarnog korišćenja vozila tokom zime, da bi rezultat nužno bio poseta limaru sa spremnim pozamašnim iznosom za popravku.

Negativni efekti rastopljene soli se mogu zapaziti u vidu tamnijih mrlja na karoseriji, posebno na hromiranim elementima, na felnama izrađenim od lake legure, lukovima iznad točkova i na sajtnama. Sva nekada nastala sitna oštećenja i ogrebotine, koja inicijalno mogu biti i mikroskopske veličine, vremenom će postati izvorišta rđe, posebno ako se blagovremeno automobil ne tretira tokom zime. Dakle, to u prevodu znači samo jednu stvar – vozilo se mora prati što češće, najbolje jednom nedeljno.

Međutim, i sama tehnika pranja je bitna. Dobro je koristiti šampon visokog kvaliteta koji bi se upotrebio u skladu s instrukcijom proizvođača, što bi značilo da on treba da odstoji na karoseriji nekoliko minuta, nakon nanošenja, kako bi se kasnije odstranio jakim mlazom vode koji spere i „kancerogene“ nečistoće. S posebnom pažnjom se pristupa najranjivijim delovima školjke, a koje pomenusmo maločas: lukovi iznad točkova, pragovi, sajtne… Bogougodno je i podvozje odlučno ispirati ne štedeći na mlazu čiste vode.

Nakon pranja, obavezno je i temeljno sušenje karoserije, što posebno dobija na značaju u cilju eventualnog smrzavanja osetljivih komponenti u kasnijem trenutku. Osetljivim treba smatrati sve brave (s akcentom na one kod starijih automobila), kućišta retrovizora, ručice za otvaranje vrata… Poželjno je i svu vidnu gumu (kedere i manžetne) zaštiti adekvatnom kozmetikom, koje je u današnje doba pregršt na tržištu.

AutoRepublika

(14289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šta god da radite u cilju zaštite od korozije, ne postoji 100% zaštita, možete samo uobičajenim metodama da usporite njeno pojavljivanje ili širenje.

Pepa prase

Klasično pranje „šamponom“ ne pomaže mnogo u borbi protiv korozije. Automobil korodira „odozdo“. Kad se korozija pojavi „gore“ onda je kasno za pranje. Glavni uzrok korodiranja vozila, posebno korodiranje podvozja, je uzrokovano solima. Soli su uglavnom NaCl i kalijumove soli (koje su u Srbiji retke). O mehanizmu korodiranja, to jeste oksidacje, možda neki drugi put. Treba reći da postoje limovi lošiji, koji dubinski korodiraju, bolji koji su otporniji. Od zaštita imamo galvanizacije (cinkovanje aluminiziranje i sl) i zaštite premazima raznih vrsta. Kako ide mehanizam korozije na vozilima? NaCl je higroskopna so, a to znači da je predmet koji je „osoljen“… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Pepa prase
da11

Zato Amerikanci posipaju ceste hemikalijama a ne solima, jer bi dobili tuzbu od gradjana.

Pepa prase

U USA se putevi posipaju isto kao i svuda. Ima neki sistem rada zimskog održavanja, tehnologija, u zavisnosti od uslova i zahteva, da li je grad, naselje, koja kategorija puta, vrsta kolovoza, vrsta objekta, i posebno prioritet puta. Sad ne bi o tome, velika je to nauka i struka. Treba da znate da NaCl ima svoje mane i prednosti. Mana je slabo dejstvo pri niskim temperaturama. Ispod -5C destvo se smanjuje, ispod -8 je jako slabo, ispod -12 praktično nema dejstva. NaCl se može posipati u zrnastom stanju a može kao rastvor. To kad vidiš da se vrši prskanje prskalicama,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Pepa prase
D_C

Evo hvala i od mene na ovim strucnim komentarima iz kojih se da puno toga nauciti, jer se vidi da dolaze od eksperta.

Jedno pitanje: uz svu pricu o NaCl i kalijumovim solima, ja kao laik bih rekao da je za koroziju najodgovornija rizla jer je ona ta koja otvara put solima ka golom metalu a kod nas se koristi u mnogo vecoj meri nego u mnogim drugim zemljama. Gresim li?

BB

A u Kanadi? https://youtu.be/WgioUbaxNGI

🤣😂

Don

Jes,jes, stari ali odličan! Sve nas čeka tako, evo i ja ‘ocu iz brkicine zemlje da selim , ako me Musa usvoji…

Bungi

Dok su temperature ispod nule i baca se so ne treba ga uopšte prati, nema efekta.Kad otopli i dođe proljeće, na kanal i detaljno pranje poda.

Pepa prase

Automobil zimi treba prati uvek kad to dozvole uslovi. Treba izbegavati pranje ako će odmah temeratura pasti, da ne bi zaledile brave i kederi, što se opet da pripremiti pre zime. Šteta je držati slano vozilo do proleća, to je zaista velika nemarnost. Čim se zna da će biti koji dan sa suvim kolovozom bez ili soli ili se vozilo ne koristi svakodnevno, odmah pranje

Bungi

I sledećih par dana ponovo minus i so, koji je efekat.? Plus što u klasičnoj autopraonici ne možeš dobro da opereš pod gdje se zadržava najviše soli.?

Slavko

Ja recimo, posle voznje po soljenom putu, imam praksu da vodom isperem unutrasnjost blatobrana i auto odole, sperem ono sto se nakupilo u branike, unutrasnjost felni koliko se moze (vremenom se od tamo sakupljenih materija stvara debalans masa tocka). Gornji deo auta uopste ne diram. Ne povlaci se rucna, ali posle tako opranog auta stavljenog u garazu, posle pola sata, pa onda jos par puta, gurnem malo auto napred nazad, da se diskovi oslobode leda.

s mile

U principu, kad god tokom zime naiđe neki lep dan, sunčan i sa par stepeni u plusu, a ja slobodan, posveti se pažnja limenom ljubimcu.

Inače, ako drži minus nema pranja, ni pod razno…

igi

Zimi obično perem u automatskim perionicama koje imaju prskalice odozdo, to je obično najskuplje pranje ali mislim da se isplati.