1. Home
  2. Održavanje
  3. INA i Liqui Moly razvili aditiv za razvodne lance
INA i Liqui Moly razvili aditiv za razvodne lance

INA i Liqui Moly razvili aditiv za razvodne lance

2.14K
3
Podelite sa prijateljima:

U saradnji sa kompanijom Liqui Moly, kompanija Schaeffler je razvila „Chain Protect“, aditiv za zaštitu komponenti lančanog razvoda faze paljenja.

O čemu se zapravo radi? Schaeffler uz sve INA komplete lančanih razvoda uključuje aditiv za tretiranje lanaca i lančanika, kao dodatnu zaštitu protiv trošenja i habanja.

Novi proizvod je kreacija Schaefflerovih inženjera u saradnji s ekspertima iz Liqui Molyja. Vrhuska nemačka tehnologija iz dve oblasti je iznedrila aditiv koji redukuje trošenje i habanje novih delova u fazi razrade nakon ugradnje, i to do 20 odsto.

Proizvod saradnje Schaefflera i Liqui Molyja predstavlja novinu na tržištu. Razvijen je specijalno za razvodne lance, kod kojih je imperativ da održe visok nivo pouzdanosti i trajnosti u uslovima velikih opterećenja i režima rada motora u visokim obrtajima.

Koja vozila su izložena većem riziku? Reč je o lančanim razvodima u agregatima automobila, koji se pre svega koriste za kratke relacije. Pored toga, prilikom zamene, nove komponente se ugrađuju u sistem, odnosno direktno okruženje koje poseduje delimično istrošene sklopove, skupljenu prljavštinu i nataložene ostatke starog ulja. Upravo je eliminacija tih faktora rizika  ono što Schaeffler želi da postigne.

Koji su odlučujući faktori za dug servisni vek novog razvodnog lanca? Ono što treba naglasiti je da nije samo produženo vreme eksploatacije u pitanju. Motor sa novim lancem radi uglađenije i tiše (čitaj „kvalitetnije“), što obezbeđuje i bolji komfor, a da bi se to ostvarilo, kao što smo naglasili u delu u kojem smo uporedili lanac i kaiš, zamena osnovne komponente podrazumeva i zamenu ostalih delova lančanog razvoda, upotrebu motornog ulja u skladu sa specifikacijom proizvođača, kao i (u našem slučaju) dodatnu zaštitu od trošenja iz habanja uz pomoć aditiva. Do, ranije spomenutog, istezanja lanca dolazi uglavnom zbog neadekvatnog podmazivanja, a najgori epilog ignorisanja ovog problema podrazumeva „generalku“ motora.

Prilikom ugradnje delova, ono što treba da se uradi je da se nanese sloj visokoperformantnog maziva s niskim faktorom trenja, na sve metalne površine lanca i lančanika između kojih dolazi do međusobnog kontakta i mehaničkog uticaja. Imperativ je svesti trenje na što je moguće niži nivo, što za rezultat ima uglađeniji rad motora. Ovo je posebno važno i korisno tokom faze razrade novog lanca, koji nakon ugradnje, kao što smo naveli, funkcioniše u okruženju koje je dostiglo izvestan stepen pohabanosti. Korišćenje aditiva  doprinosi do 20 odsto manjem trošenju i habanju novih komponenti u fazi razrade, što ne samo da produžava period eksploatacije, već je čini prijatnijom a vožnju automobila ugodnijom.

Što se INA-inih kompleta razvoda faze tiče, oni pored lanaca uključuju i lančanike, hidrauličke i mehaničke zatezače lanaca, vodilice, zaptivače i zaptivne prstenove, kao i ostale delove poput klizača i španera.

Kada se posao odradi profesionalno, što podrazumeva zamenu svih povezanih sastavnih komponenti, INA-ini kompleti garantuju „miran san“.

U sklopu RepXperta, registrovanim korisnicima su na servisnom portalu, www.repxpert.com, na raspolaganju stoje servisne informacije, brošure, uputstva za montažu, TecDoc katalog delova za sve proizvođače vozila itd.

Sa oko 4.000 artikala, Liqui Moly raspolaže jedinstvenom paletom hemijskih proizvoda  namenjenih proizvodima automobilske industrije, i to na globalnom nivou. Tu su motorna ulja, aditivi, maziva i paste, sprejevi, lepkovi i zaptivne mase, proizvodi za održavanje i negu automobila i tako dalje. Ova nemačka kompanija, osnovana 1957. godine, sve svoje proizvode razvija i proizvodi isključivo u matičnoj zemlji. Kao vodeća u svom tržišnom segmentu, ova renomirana firma je nekoliko puta uzastopno proglašavana za najbolju robnu marku u oblasti maziva. Svoje proizvode isporučuje u više od 120 zemalja.

(2144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da je ovo ranije „izmišljeno“, možda se VW ne bi ni vratio na sistem razvoda sa zupčastim kaišem …

s mile

ono što je lošem napravljeno, ni jedno mazivo ne može spasiti……

Mad Max

Patetika VW grupe. Treba da lance, lančanike i španere nabavljaju od drugog dobavljača. Bolje bi prošli i sa kineskim ili ruskim materijalom….
Ova priča sa „dodatnim podmazivanjem“ lanca koji leži u motornom ulju je neviđena glupost….. Čak je ozbiljiniji bio onaj „ruski modifikator“ za produvale motore koji se sipao u ulje, i od babe pravio đevojku…..
VW je zaista počeo da se bavi prodajom magle.