1. Home
  2. Održavanje
  3. Kako brzo osušiti “svećice” a da ih ne odvrnete
Kako brzo osušiti “svećice” a da ih ne odvrnete
8

Kako brzo osušiti “svećice” a da ih ne odvrnete

30.60K
8
Podelite sa prijateljima:

Pri jakim mrazevima, automobilu se mogu dogoditi razna čuda. Ili se skupa mašina “smrzne“, ili baterija ne sarađuje sa nama, a dizel se pretvara u žele, mada je moguće da i pritisak u gumama opadne. I dogodi se da se pri paljenju starter okrene, ali motor se ne pokreće ili što bi rekli majstori “neće da sastavi”. Rezultat su “potopljene” svećice, naš motor je, opet majstorski rečeno, “presisao”. I potrebno je puno dragocenog vremena da se osuše. Međutim, postoje načini da se stvari urade brže i bez posebnih alata.

Tokom hladnog starta, posebno na jakim mrazevima, automobilska elektronika pokušava da pomogne motoru obogaćujući smešu vazduh-gorivo dovodeći više goriva u komoru za sagorevanje. I dok se novi motori s dobrom kompresijom, novim svećicicama, savršeno čistim brizgaljkama za gorivo i baterijom koja je na visini zadatka, sa takvom ledenom situacijom lako mogu nositi, automobili sa nešto više kilometara staža i po kojim problemom ispod haube, mogli bi imati nekih poteškoća.

Razlog zbog kojeg se svećice “poplave” benzinom sveće je jednostavan- gorivo ulazi u komoru za sagorevanje, ali se ne pali. Svećice se bukvlano nalivaju benzinom, nakon čega je, avaj, nemoguće pokrenuti motor.

Međutim, ovo je samo posledica. A problemi ne leže isključivo u samom motoru. Iskra ne nastaje zbog više od dopola ispražnjenog akumulatora – njegova snaga jednostavno nije dovoljna nizašta. Ako svećice nisu dugo menjane, to takođe može postati razlog da se gorivo ne zapali, a one, uostalom kao i sve drugo, mogu biti istrošene ili se može desiti da se oštete tokom zamene.

Problem se takođe može sakriti u neispravnim kablovima koji treba da prenesu energiju potrebnu za stvaranje varnice. Jednostavno, ako su svi uslovi tu a nema varnice na svećici imamo neki problem sa strujom ispod haube.  Koji god uzrok bio, rezultat je isti. Nakon nekoliko neuspelih pokušaja pokretanja, ne vredi ni pokušavati dalje, svećice će zagarantovano biti poplavljene nesagorelim gorivom.

Čim vozaču postane jasno da ima problema, uhvati se za glavu, odmahne istom par puta uz birane reči, uzima ključ za svećice i zavlači se ispod haube kako bi odvrnuo svećice i osušio ih pomoću krpa, upaljača ili drugih dostupnih sredstava. Ali šta ako niste kući, a pravog alata nema u automobilu? Nije sve baš tako crno i uz pretpostavku da kvar nije u “terminalnoj fazi”, a nemate baš puno preostalih opcija, preostaje vam još jedan par trikova.

Postoji nekoliko načina za rešavanje problema. Prvi je, možda, pogodan za većinu automobila gde je moderna brizgaljka odgovorna za dovod goriva u komoru za sagorevanje. Metoda omogućava sušenje, ili, drugim rečima, “produvavanje” cilindara.

Da biste to uradili, pre pokretanja motora, morate pritisnuti pedalu gasa na pod i držati je. U ovom slučaju, okretanjem ključa za paljenje pokrenite starter. U ovom trenutku, elektronski mozak motora aktivira pročišćavanje, isključujući dovod goriva u komoru za sagorevanje. Čitav proces će trajati ne više od 10 sekundi, nakon čega treba da otpustite papučicu gasa – snabdevanje gorivom će se nastaviti i motor će oživeti.

Evo i jedne zanimljivosti vezane za ruske automobile. Naime, da bi pokretanje motora bilo uspešno po hladnom vremenu u ruskim automobilima gde je uvek neki sneg i mraz, vozač je dobio „Plazmer“ da pomogne vozaču. Ovo je režim u sistemu za paljenje u kome se impuls primenjuje na svećice tokom 30 do 90 sekundi, zahvaljujući čemu se zagrevaju i uklanja se kondenzacija.

Međutim, obe metode ne uklanjaju potrebu da sa sobom nosite ključ za svećice. Kada sve drugo zakaže, kutija sa alatom u gepeku može postati taj zlatni sastojak, zahvaljujući kojem će motor vašeg automobila disati svim cilindrima.

AutoRepublika

(30603)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Neke ’91 povezem burazera koji nije imao auto na slavlje, krstenje, bio kum. Svi stigli, nema svestenika. Ko ce po njega, kum. Odemo do popa, on se zapio, i zaboravio. Podjemo on tera Ladu ispred nas. I na pruznom prelazu mu se ugase kola. Vergla li vergla, burazer se smeje, kaze ovako nikad nece upaliti. Izadje pop, gleda ka nama, burazer izadje, sedne u kola, i ona upalise brzo. Kad se vratio, objasnio mi je sta znaci kad karburator „presisa“ kako mi ovde kazemo. I kako se to resava. Gas se patosira i startuje se motor. Znacilo mi je to… Pročitaj više »

moron

😊😊😊

Don

Pijani popovi polaze, preko obilježene prugice,oni iz kola izlaze ne bi li smrkali parice,a dušu povraćaju kraj precuclane Ladice.a nigdje voza crnog da s njim zauvijek odlaze…za sve je kriv – karburator.🤭

Ms ms

Naravno vest iz naftalina, današnjim motorima ne znate ni gde su svećice.

moron

Da, ovo je čuveni recept za slučajeve kada benzinski motor „presisa“ 😊😊😊

XXL

Al’ ga iskomplikovaste. Koristim sistem ‘pomoć prijatelja’ – peta svećica. Naravno koja je nova i nalazi se u automobilu i kad mi automobil ‘presisa’ skinem kabal sa jedne od svećica i stavim na tu rezervnu koju prislonim zarad dobijanja ‘mase’ na blok motora. Okrenem ključ, motor zavergla i upali odmah nakon čega ga isključim vratim kabal na svećicu sa koje sam skinuo i ponovo startujem motor. Prosto.

kidi

Sta lupas majke ti!?

Ђока

Ne znam kako može da presisa auto sa EFI sistemom ako je ispravan? Ako je neispravan to što dajete gas je bez veze, a zna se na iole novijim autima to što vozač da gas je samo želja a komjuter po potrebi otvara klapnu gasa.
Kod starog karburatora, kad se da pun gas pri paljenju, smanji se količina goriva jer ne radi sistem ler gasa.
Svećice znaju zavljažiti od benzina, ulja ili kondeza vode. Ako su zavlažile od ulja ili vode ništa ih ne osušilo tako brzo skidanja. Suše se na plamenu upaljača, plna ili sl.