1. Home
  2. Vesti
  3. Maleni elektromobil iz Kamaza sa zavidnim dometom i cenom
Maleni elektromobil iz Kamaza sa zavidnim dometom i cenom
5

Maleni elektromobil iz Kamaza sa zavidnim dometom i cenom

2.04K
5
Podelite sa prijateljima:

Da Kamaz radi na pripremi za proizvodnju kompaktnog gradskog električnog autombila koji će se postaviti kao naslednik modela Oka, kog je svojevremeno osmislila marka Lada a sklapao proizvođač iz Nižnjeg Čelnija, izveštavali smo pre oko dva meseca. Sada su u javnost isplivale nove pojedinosti s ovom temom u vezi, pa smo u prilici da sa vama podelimo i najavljenu maloprodajnu cenu noviteta iz Rusije.

Pre toga da podsetimo da je reinkarnacija Oke zamišljena koa četvorosed s parom vrata, odnosno trilingom istih, ako u njih uračunamo i poklopac prtljažnika. Automobil će dobiti odgovarajuću platformu na kojoj će počivati cevasta konstrukcija obložena plastičnim panelima. Novajlija će, kao što rekosmo, biti čisto električni automobil koji će uz jedno punjenje baterijskih ćelija biti u stanju da prevali do 300 kilometara.

Ruski list Izvestia prenosi da će projekat po prvi put biti predstavljen javnosti pod imenom KAMA-1. Svečani trenutak će biti upriličen u Moskvi na izložbi VUZPROMEXPO-2020 koja je na programu 10. i 11. decembra aktuelne godine. U pitanju nije nikakav salon automobila, niti sajamska manifestacija, već događaj koji okuplja lica uključena u razvoj nacionalnih naučnih projekata. Najava ima punog smisla jer mališan nije razvijen od strane zaposlenih u kompaniji Kamaz, već od strane Kompjuterskog inženjering centra Petar Veliki iz Senkt Petersburga, koji je sastavni deo tamošnjeg Politehničkog univerziteta.

Prema očekivanjima tvoraca vozila, ciljani segment na strani tražnje neće biti onaj koji se tiče privatnih kupaca (fizičkih lica), već će naslednik Oke ponajpre služiti u flotama predviđenim za ponudu usluga deljenih vozila, kao i taksi i dostavnih usluga.

Za kraj smo ostavili i najveću pikanteriju, odnosno cenu koja preti da izazove ozbiljno razočarenje. Prema nekim izveštajima, novajlija će poneti nalepnicu na koje će pisati neka cifra koja teži da dotakne milion rubalja, što je po aktuelnom kursu, oko 11.100 evra.

AutoRepublika

(2042)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kada čujem „KAMAZ“, uvek sam nepogrešivo imao samo jednu asocijaciju… Dobro, dve asocijacije ( „kamion“ i reli „Dakar“ ).
A sada „ovo“? Pa, svaka im čast.
Što se tiče pomena „Oke“, ja sam to znao uvek i samo kao Ladu.

igi

Zašto je cena razočarenje, pa to je odlična cena za taj domet. A i izgled mu je odličan.

BB

Za taj domet, izrazito niska cijena. Evo od danas skupljam pare da ga kupim

igi

Nađoh negde: dužina 3.4m, širina 1.7m. Baterija 33kWh, domet oko 300km na otvorenom i oko 250km u gradu. Ubrzanje do 60kmh za 3 sekunde, a max 150kmh. Cena oko 13000 USD. Nije loše uopšte ako ovako bude.

BB

Može li sa ovim dometom izvući jednu dionicu na Dakaru? ,🤣🤣😂😂