1. Home
  2. Vesti
  3. BMW napušta MPV segment
BMW napušta MPV segment
11

BMW napušta MPV segment

823
11
Podelite sa prijateljima:

Prema poslednjim informacijama, čelnici nemačke marke odlučni su da nakon aktuelne generacije modela Serija 2 Gran Tourer i Active Tourer istupe iz MPV segmenta.

Da je ovo klasa koja odumire pod naletom SUV trenda jasno je već nekoliko godina. Ipak, ovde je po sredi i nešto drugo.

Realno gledano, BMW nikada nije ni trebalo da uđe u MPV segment. Pogon na prednje točkove, trocilindarski motori… Da li je to u skladu sa ultimate driving machine mantrom koju je plavo-beli propeler toliko dugo forsirao?

Svakako da nije, stoga ni nema nekog lamenta nad ova dva modela. BMW neće ponuditi direktne naslednike, već će verovatno pokušati sa nekakvim manevrom koji uključuje neki od mnogobrojnih krosovera u portfoliju nemačkog brenda.

Najbolja godina kada je reč o prodaji za Seriju 2 Gran Tourer i Active Tourer bila je 2016. kada je u Evropi prodato nešto više od 100.000 primeraka. Od tada je prodaja u padu, a prošle godine u ruke evropskih kupaca otišlo je 68.000 jedinica.

Poslednji podaci ukazuju da će i tekuća godina biti lošija od prethodne, pa je gašenje ovih modela sasvim logičan potez.

AutoRepublika

(823)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

Realno, „ultimate driving machine“ nije trebao ni u SUV segment. Ali, šta da se radi. Dešava se…

TNT

Samo što su prodajni rezultati u krosover segmentu odlični, za razliku od mpv…

Rade

Kakve to veze ima sa onim što bi BMW trebao da pravi? 🙂

TNT

Pa ti otvori „Rade gmbh” pa im pokaži šta je pravi auto, šta drugo da ti kažem, a oni će verovatno nastaviti da prave sve ono što donosi profit… Valjda oni znaju šta treba da prave, a nama ostaje da nam se to više ili manje sviđa i to pokažemo kupovinom.

Rade

Onda neka promene slogan u „ultimate profit machine“.

moron

Ko bi rek’o da je „đubromobil“ iz KG u nekim godinama imao veću godišnju produkciju od ovog „propelerca“ 🙂
Šalu na stranu, žao mi je što BMW gasi 2 GT.
Što se tiče 3-cilindraša i prednjeg pogona, to „posrnuće“ BMW-a nije nešto što će iz ponude BMW-a nestati eutaniziranjem 2 AT/GT.

TNT

Kod mene je dan žalosti… Nikada nisam imao 2AT / 2GT i iskreno žalim zbog toga.

moron

2AT u meni nije izazivao tako pozitivne emocije kao 2GT. Tačnije, dopadao mi se i 2AT, dok se nije pojavio 2GT.
2GT ipak nudi bolji Wb, 11 cm (više prostora za putnike), a i veći gepek.
A kome baš treba, može da bude i sedmosed (u primerenoj dužini vozila)

Balkanboj

Jeste wb veći (duži) kod GT ali AT ima skladnu liniju.
I opet dolazimo do karavana kao porodičnog vozila.

moron

2GT je kraći od ogromne većine aktuelnih karavana C segmenta. A „šije“ ih sve sa ponudom unutrašnjeg prostora.

Mustang

ova vozila su sramota za bmw, kao i b klasa za mb, a i karavani su davno trebali krepati, ili pravite limuzine, suvove ili samo ovakve šporete u obliku smederevca