1. Home
  2. Vesti
  3. Proširena ponuda varijacija na temu Lexusa RZ-a
Proširena ponuda varijacija na temu Lexusa RZ-a
0

Proširena ponuda varijacija na temu Lexusa RZ-a

77
0
Podelite sa prijateljima:

Električni krosover Lexus RZ je predstavljen pre oko osamnaest meseci, ali do sada je u ponudi bila samo jedna verzija, ona s indeksom RZ 450e. Opremljena je sistemom prenosa snage na sva četiri točka koji se zove Direct4, zahvaljujući ugradnji dueta elektromotora (za svaku osovinu po jedan). Agregat sa 204 konjske snage isijava na prednjoj osovini, dok je onaj nazad nešto skromnije harizme: 109 „grla“. Ukupna snaga pogonskog sklopa iznosi 313 „konja“ i 435 Nm obrtnog momenta.

Sada je snaga izmenjena, ali ne na bolje… Zato je autonomija poželjnija. Logično!

Glavna razlika između stare i nove verzije ovog Lexusa RZ-a s indeksom 300e se tiče odsustva zadnjeg električnog motora. Napred ostaje isti motor, kao onaj što je ugrađen kod verzije s integralnim pogonom, što će reći da pruža 204 konjske snage i 265 Nm. Trakciona baterija kapaciteta 71,4 kWh je takođe identična. Ali, manja snaga i sniženje mase za oko stotinak kilograma su doprineli tome da autonomija poraste sa 494 na 599 kilometar, u skladu s protokolom WLTC cycle.

Podaci koje smo izneli podrazumevaju one očitane na verziji električnog vozila koje nosi serijske točkove s felnama od 18 cola, dok će oni koji naruče dvadesetice biti počašćeni skromnijim ciframa u pomenutim oblastima.

Vozne karakteristike, to jest dinamički parametri RZ-a s oznakom 300e i s prednjim pogonom, još uvek nisu obelodanjeni. Međutim, imajući u vidu je pogonski sklop ove alternative plemenitog SUV-a identičan s bazičnom verzijom narodne Toyote bZ4X s prednjim pogonom, možemo pretpostaviti da će mu biti potrebno istih 8,4 sekundi za tipski sprint do „sto na sat“. Najviša brzina kretanja je ograničena na 160 km/h.

Pored izmena na temu pogonskog sklopa, kod ovog varijeteta je bilo promena na ostalim komponentama pogonskog sistema, revidirano je oslanjanje na zadnjoj osovini i navedeno je šta je menjano. Opruge su ponovo podešene, amortizeri, a ugrađeni su i dodatni stabilizatori kako bi se kompenzovalo smanjenje mase nazad. To je doprinelo boljem komforu i okretnosti vozila.

Naposletku, obe verzije Lexusa RZ-a sada poseduju sistem za brzo zagrevanje baterije, što je posebno korisno u zemljama s hladnijim vremenskim uslovima.

Prijem porudžbina za Lexus RZ 300e je već omogućen u Japanu, gde je određena cena na nivou od 51,5 hiljada evra. To je za 7% pristupačnije od one naknade koja se traži za modifikaciju nazvnu RZ 450e. Japanci za budućnost planiraju da ovu slabiju verziju RZ-a ponude, ne samo na tržištima gde je dvomotorac u katalozima, već i šire. Ideja je da kupci u devet novih država (u smislu mogućnosti kupovine ovog Lexusa) dobiju priliku da pazare RZ 300e. Tu se najrpe radi o centralnoj i Južnoj Americi.

AutoRepublika

(77)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments