1. Home
  2. Vesti
  3. Honda smatra da će se tržište automobila uskoro stabilizovati
Honda smatra da će se tržište automobila uskoro stabilizovati
1

Honda smatra da će se tržište automobila uskoro stabilizovati

152
1
Podelite sa prijateljima:

Pre tačno sedmicu dana, Honda je debitovala s novom 11. generacijom modela Civic, o kojoj smo opširno pisali na našem sajtu. Iako su zvanične informacije bile veoma šture, o čemu možete da pročitate ovde, zaključili smo da je japanski proizvođač vozila posvetio veliku pažnju svom kompaktnom automobilu. Hondino najbitnije tržište je naravno američko, gde je završavala oko polovina svih prodatih Civica, a i vrapci na granama znaju da se na njemu kupci okreću prema krosoverima i terencima umesto putničkih automobila.

Ali, Honda veruje da je samo pitanje vremena kada će se tržište stabilizovati i da bi upravo nova generacija Civica mogla da bude četvorotočkaš kome će tako nešto krenuti za rukom.


Ruku na srce, treći najveći japanski proizvođač je javno izneo sličnu tvrdnju još 2018. godine kada je debitovala nova generacija modela Accord. Tada je Hondin podpredsednik za prodaju Rej Mikikuk ponosno rekao kako „ne očekuje da će prodaja Accorda biti niža, pošto je reč o fantastičnom automobilu“. Međutim, već 2018. godine je prodaja pala za 10%, a godinu dana kasnije za dodatnih 8%.

Slične najave su imali i Toyota i Nissan nakon debija modela Camry, odnosno posle premijernog prikaza Altime. Poseban optimizam je gajio Nissan kada je rekao da njegovi eksperti ne smatraju da će tržište putničkih automobila pasti ispod 30% „preko bare“, iako se upravo to desilo u prvih devet meseci ove godine.

Ali vratimo se spomenutom Civicu. On je 2017. godine privukao rekordnih 377.286 kupaca među „Jenkijima“ dok je prošlogodišnja brojka bila za oko 50.000 jedinica niža. Sličan pad je donekle i očekivan za model koji više nije nov i svež. Honda smatra da će novi Civic privući pre svega mlađe kupce koji nisu u stanju da priušte čak i najjeftinije krosovere.

Prema informacijama dostupnim od strane japanske firme, Civic je „najprodavaniji automobil u Americi među vozačima koji kupuju vozilo po prvi put, kao i u kategoriji takozvanih „milenijalaca i generacije Z“. Iako nema brojke kojima se može pohvaliti Toyota Camry, Honda se uvek „pravila važna“ kako ne zavisi od flotne prodaje kao konkurenti nego je većinski deo njihovih kupaca privatni.

Ostaje nam da vidimo ko je u pravu, ali nam je teško zamisliti da i sama Honda veruje u svoje priče. Naime, pre nekoliko meseci iz ponude je eliminisan model Fit (u ostatku sveta poznatiji kao Jazz) dok je i značajno smanjen broj opcija na većoj limuzini Accord. Američko tržište je zabeležilo pad prodaje među putničkim automobilima u poslednjih sedam godine, ali na kraju svakog tunela, pre ili kasnije ugledamo svetlost…

AutoRepublika

(152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja se bojim da će sve ispasti baš suprotno od onoga što Honda predvidja. Mada su „klasična putnička vozila“ (HB , sedani i karavani) više „eco fiendly“, udeo SUV/krosovera u ukupnoj prodaji će vremenom samo još više da raste – osim ako se to fiskalno ne reši (kroz „domaćinske šamare“ na emisiju CO2). To je, naravno, i u pretežnom interesu samih proizvodjača, jer sam siguran da bolje zaradjuju na „povišenim vozilima“.
Kada bi proizvodjači hteli, vratili bi oni „klasičnim putničkim vozilima“ (vremenom ukradeni) deo njihove ranije praktičnosti.