1. Home
  2. Vesti
  3. Cene goriva u Srbiji
Cene goriva u Srbiji
0

Cene goriva u Srbiji

11.03K
0
Podelite sa prijateljima:

Prosečna maloprodajna cena evrodizela u Srbiji prethodne sedmice je porasla za 1,49 din/l, benzina za 0,98 din/l, dok je TNG autogasa smanjena za 0,75 din/l.

Ovo je druga nedelja za redom kako se na našem tržištu, ali i na svim ostalim tržištima u regionu, beleži blagi rast cena benzina i dizela, tako da je u ovom periodu u Srbiji prosečna cena litre dizela povećana za 2,75, a benzina za 1,44 dinara.

Na povećanje cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji i u svim zemljama u okruženju uticao je pre svega rast troškova izazvan skokom cene sirove nafte. Trend rasta cene BRENT-a uspostavljen je još 24. decembra, barel ove referentne nafte je tada koštao 50,47 dolara, a 22. februara je dostigao cenu od čak 67,12 dolara za barel, odnosno sirova nafta je poskupela za 33%. Od tada do danas se kreće oko 65, 66 dolara za barel.

Pored toga troškovi proizvođača i uvoznika u Srbiji su od 01. februara veći i zbog primene novih većih akciza. Akcize na benzin su povećane za 1,1, a dizel za 1,13 din/l. Budući da akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV, ukupno povećanje troška je nešto veće od 1,3 din/l, što su proizvođači i uvoznici, sasvim izvesno, tokom februara uključili u svoju cenu.

Izvor: UNKS

(11034)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments