1. Home
  2. Vesti
  3. Više od polovine zakazanih debija nakon 2020. godine je okasnilo
Više od polovine zakazanih debija nakon 2020. godine je okasnilo
1

Više od polovine zakazanih debija nakon 2020. godine je okasnilo

223
1
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila se, posebno od 2020. godine na ovamo, bore u želji da obezbede da noviteti budu premijerno prikazani u skladu s planovima rukovodstva. Kompanije se preorijentišu na izradu električnih auutomobila, dok je otprilike u isto vreme krenulo i dešavanje s problemima u lancima nabavke. Sve se nekako složilo na način da ugrozi rokove u kojima je zamišljeno da se debitantski nastupi vozila dogode. U kašnjenjima prednjače električni automobili, napredni sistemi pomoći vozaču i nova programska rešenja.

U novom izveštaju PWC-a Consultinga je navedeno da je 34% premijernih prikaza vozila bilo suočeno sa kašnjenjem u proizvodnji, što je podatak koji se odnosi na 2023. godinu. Dalji 21% je pretrpeo kašnjenja „zbog drugih faktora“, što čini više od polovine novih vozila za koje se očekuje da će se naći u prodaji ove godine. PWC je izračunao okolnosti u vezi kašnjenja u proizvodnji – ograničenja radne snage, ispunjavanje standarda kvaliteta i probleme u lancu snabdevanja – upoređujući stvarni s planiranim datumom početka proizvodnje.

Analiza ove čuvene i prestižne revizorsko-konsultantske kuće govori o tome da ta kašnjenja proizvođače na godišnjim osnovama koštaju oko 200 miliona dolara, što se može preračunati i u ukupne gubitke privredne grane o kojoj izveštavamo od 30 do 50 milijardi zelembaća. Tokom 2018. godine je bilo samo 5% ovih kašnjenja, dok je 18% bilo uzrokovoano drugim faktorima. Zanimljivo je da su te brojke u 2017. bile na nuli i na 13%, istim redom izneto kao u prethodnoj rečenici.

Uprkos rastu u pogledu kašnjenja od pandemije, proizvođači automobila su 2023. godine takođe uspešno završili 45% svih planiranih premijera, što je najviše od 2019, kada je polovina novih automobila stigla na vreme.  Proizvođači automobila su lansirali 77% svojih noviteta prema planu tokom 2018. godine i čak 87% u 2017. godini.

Istraživači su otkrili par razloga koji su uslovili ovakav neželjeni razvoj događaja. Najveći razlozi se kriju u novi elektromobilima, sistemima vozačke asistencije koji su zadnji krik tehnologije, a ni softver nije bio od pomoći. Proizvođači automobila rade više, jačaju resurse, kreću se kroz privredu koja se menja i upuštaju se u nove poslovne poduhvate.

Povratak u vreme kada nijedno novo vozilo nije pretrpelo kašnjenje u proizvodnji se čini malo verovatnim. Izveštaj PWC-a sadrži tvrdnju o očekivanju da će se zastoji u proizvodnji povećati do 2026. godine, najpre jer proizvođači automobila planiraju da do tada uvedu skoro dvostruko veći broj električnih automobila. Revizorsko-konsultantska kuća očekuje da kompanije odlože 20 do 40% premijera planiranih za period između ovog trenutka i 2026. godine.

AutoRepublika

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Gde je ovaj mali Sevrolet iz podnaslova? Izgleda veoma dobro a posto je Sevrolet uvek bio jeftina marka – tvrdi Jenki – trebalo bi da kosta 10-15 hiljada evra. Kao takav postao bi hit na trzistu!