1. Home
  2. Vesti
  3. Gospod nam uze Toyotu Crown, ali i dade Crown Cross
Gospod nam uze Toyotu Crown, ali i dade Crown Cross
0

Gospod nam uze Toyotu Crown, ali i dade Crown Cross

1.17K
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota je kompanija sa stažom koji traje više od osam decenija, a kao najveći svetski proizvođač s toliko dugom karijerom je i za očekivati da će fabrike napustiti veliki broj legendarnih modela. Većina nas će verovatno reći da takva čast pripada Corolli, ali takođe postoje i oni koji smatraju da su modeli Camry, Prius, Hilux, Celica i Supra jednake legende.

Model Crown („Kruna“) je relativno nepoznat izvan Japana i nekoliko susednih azijskih država, i u proizvodnji je od 1955. godine. Pojavio se u prodaji u vreme kada prosečan japanski građanin još uvek nije mogao da poseduje automobil, pa je dugo godina bio korišćen isključivo za usluge taksista, a u današnja vremena se smatra „Lexusom siromašnih ljudi“.

Posebno je omiljen među preduzetnicima i policajcima, a potrebno je spomenuti da je takođe bio prvi Toyotin model na američkom tržištu. Kao što je poznato, više od 25% svih prodatih vozila japanskog giganta završi „preko bare“, a upravo je Crown (ili kako je tada bio poznat „Toyopet“) otvorio vrata.

Naravno, danas su neka druga vremena i mnogi legendarni modeli su nestali sa tržišta pred najezdom popularnih krosovera i terenaca. Odjednom, iskustvo Crowna koje traje čak 15 generacija više nije bitno, posebno nakon što je prošlogodišnja prodaja iznosila tek nešto više od 36.000 jedinica, što je najmanja brojka u 65-godišnjoj istoriji ovog automobila. Ona je zapravo dvostruka niža u prvih deset meseci ove godine, ali eksperti smatraju da je za to najviše kriva epidemija novog virusa korone.


Nažalost, već neko vreme kruže priče da je Crown pred penzijom. Priče su postale učestalije onog momenta kada je Lexus ugasio model GS sa kojim je Toyotin velikan delio platformu, ali to ne znači da će ime Crown nestati sa tržišta.

Naime, japanski proizvođač vozila trenutno razmatra opciju eventualne proizvodnje luksuznije verzija velikog krosovera Highlander koji bi se zvao Crown i koji bi prihvatio identičnu ulogu koju je imala limuzina. Ovu vest su uglavnom preneli lokalni mediji u blizini sedišta Toyote i onda još uvek nije zvanična.


Toyota je ove godine bila veoma aktivna po pitanju prezentovanja novih krosovera kao što su Yaris Cross i Corolla Cross. Neće nas iznenaditi ako Crown Cross bude još jedan i nizu posebno kad se zna da najveći svetski proizvođač nije baš voljan da penzioniše poznata imena.

AutoRepublika

(1166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments