1. Home
  2. Sajmovi
  3. Predstavljena prestižnija Corolla pod imenom Toyota Allion
Predstavljena prestižnija Corolla pod imenom Toyota Allion
2

Predstavljena prestižnija Corolla pod imenom Toyota Allion

295
2
Podelite sa prijateljima:

Ljubiteljima automobila iz Japana, ime Toyota Allion je dobro poznato. Limuzine s ovim nazivom se izrađuju samo u varijantama gde je volan u ulozi suprotnog pola, to jest sa desne strane, a model je kao takav, u ponudi samo na matičnom tržištu. Prva generacija Alliona se pojavila na tržištu 2001. godine, a pred nama je već dugo izdanak iz drugog naraštaja sedana, izvorno predstavljenog 2007. godine. 

Ovom prilikom izveštavamo da će naziv Allion i zvanično biti korišćen izvan zemlje izlazećeg Sunca. Odgovorno tvrdimo jer je na Salonu automobila u Gvangžuu, predstavljena verzija Alliona namenjena kineskom klijentu.

Avaj, kao što naglasismo od samog naslova, u pitanju nije samostalan, nezavisan model već nekakva varijacija na temu svetski poznate i mega popularne Corolle. Glavna razlika u odnosu na slavni original, odnosi se na pet centimetara više među osovinama Alliona (kod Corolle 2.700 milimetara), što je velika dodatna radost za putnike u drugom redu.

Povrh toga, krov i zadnja vrata su dodatno razvučena, pa tih dodatnih 50 milimetara i ne bode oči nešto posebno. U korporacijskoj hijararhiji, novi Allion će se pozicionirati negde između Corolle i veće limuzine Camry, baš kao i japanski imenjak.

Ostale razlike u odnosu na donorski model uključuju efektan dekor upriličen upotrebom materijala koji bude veru da se radi o hromu, a na listi razlika se nalazi i stil prednjeg i zadnjeg dela vozila, iako udarna rasveta napred ostaje u LED tehnologiji, kao i kod Corolle. Blago su modifikovane zadnje signalne grupe, kao i naplaci dijagonale 18 cola. Enterijer je skoro u potpunosti prekopiran iz kompakta, izuzev što je dodatna pažnja posvećena ponekim detaljima, kako bi se pojačao utisak prijatnog boravka u kabini.

Kineska Toyota Allion je opremeljena atmosferskim dvlitarskim benzincem koji isporučuje 178 konjskih snaga uz  210 Nm najvišeg obrtnog momenta. Za razliku od lokalne Corolle, Allion nudi i varijator, što je tandem koji se može pronaći na američkim verzijama ovog modela. Moguće je da će se uskoro pojaviti i hibridni Allion, u kom slučaju će preuzeti pogonski sklop od ekvivalentne Corolle.

Zajednički poduhvat FAW Toyota će organizovati proizvodnju sedana Allion, dok će prvi primerci napustiti fabrički krug i uputiti se ka maloprodajnoj mreži, pre nego što nam na vrata zakuca 2021. godina. Međutim, ovakva limuzina s produženim međuosovinskim rastojanjem se, po svemu sudeći, neće nuditi u drugim zemljama.

Uzgred budi rečeno, u Narodnoj Republici Kini se nudi i još jedna alternativa zasnovana na Corolli. To je model Toyota Levin, koji je takođe sedan, ali ga krasi agresiviniji dizajn. Njega izrađuje drugi Toyotin zajednički poduhvat, onaj formiran s lokalnim preduzećem GAC. Sigurni smo da smo izveštavali i o Levinu. Pa, ko voli neka tipka u prozorčiću „pretrage“.

AutoRepublika

(295)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepa samohotka

Херцеговац

Оставља утисак комплетнијег и љепшег аута од Короле, међутим ако је унутрашњост исто замишљена као у Короли онда није посебно престижан као што је то Камри који је и вањским дизајном и интеријером оправдао свој кредибилитет у свијету непремијум лимузина.