1. Home
  2. Vesti
  3. Ford kaže da „Coyote V8“ nije pred izumiranjem
Ford kaže da „Coyote V8“ nije pred izumiranjem
0

Ford kaže da „Coyote V8“ nije pred izumiranjem

177
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko meseci Ford je debitovao s četrnaestom generacijom svog bestselera, pikapom F-150, a ponuda motora sa šest cilindara je veća nego ikada pre. Konkretnije, reč je o popularnim „EcoBoost“ agregatima koji pokreću razne modela Forda širom sveta, od jeftine Fieste (doduše ne sa šest cilindara – primedba uz smajli autora), pa sve do egzotičnog GT-a. U slučaju F-150, u ponudi su tri takva motora, zapremine 2,7 (325 konjskih snaga) i 3,5 (od 375 „konja“ i 450 „konja“) litara, ali to je tek početak ponude.

Onaj osnovni 3,3-litarski atomsferac razvija 290 „konja“, novi 3,5-litarski hibrid 422 „grla“, a dizel nudi ukupno 250 konjskih snaga“. Ako ih prebrojimo dolazimo do brojke od čak šest motora sa šest cilindara, pa su mnogi pomislili da je vreme „dinosaurusa“ sa osam cilindara prošlo.


Prošlo je deset godina od kada je 5,0-litarski „Coyote“ uvršten u ponudu modela F-150 i Mustang. Dok je u sportskom kupeu osvojio srca kupaca momentalno od prvog dana, prodaja pikapa je startovala izuzetno sporo.

Ključni razlog za tako nešto leži u spomenutoj popularnosti EcoBoost turbobenzinaca, ali kada je novi model debitovao za 2021. godinu na radost mnogih, Coyote je ponovo deo ponude. Zašto je potreban V8 pored toliko V6 agregata? Pa, iz prostog razloga što je i dalje izuzetno popularan među tradicionalnim američkim kupcima, i dalje je najbolje prodavani „individualista“ u ponudi.

Ovu vest je potvrdio Fordov glavni inženjer Kreg Šmac u razgovoru sa novinarima magazina „Muscle Car & Trucks“, a dodaje da čak 40% kupaca bira „Coyote“ sa 395 konjskih snaga da američki gigant ne vidi ni najmanji razlog da ga eliminiše.


Cene benzina su trenutno izuzetno povoljne u Americi i iznose tek 1,75 dolara za galon (prevedeno na neki „jednostavniji jezik“, reč je o brojci od 45 dinara za jedan litar), ali i pored toga, V8 je u stanju da ugasi pola cilindara tokom laganog krstarenja i samim tim da snizi potrošnju. Mediji takođe veruju da postoji veliki broj „Jenkija“ za koje je osam cilindara svetinja i ukoliko ga Ford ne ponudi, konkurencija iz Chevroleta, GMC-a, Rama, Toyote i Nissana svakako hoće.

Tako da na kraju nam ostaje samo jedno pitanje, a ono glasi – ako turbobenzinci nisu uspeli da sahrane V8, da li će budućim električnim motorima tako nešto poći za rukom?

AutoRepublika

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments