1. Home
  2. Liste
  3. Rekordna prodaja kamiona u Sjedinjenim Američkim Državama
Rekordna prodaja kamiona u Sjedinjenim Američkim Državama
0

Rekordna prodaja kamiona u Sjedinjenim Američkim Državama

342
0
Podelite sa prijateljima:

Zahvaljujući (ne)očekivanom rastu ekonomije, Amerikanci su prošle godine naručili preko 490.000 novih kamiona. U navedenu cifru spadaju kamioni svih dimenzija i kategorija za koje je potrebna takozvana CDL (Commercial Drivers License) dozvola, a oboren je i rekord iz 2004. godine kada je isporučeno oko 100.000 jedinica manje.

Ali, nije samo ekonomija bila ključan faktor, već i nove poreske olakšice koje je uveo predsednik Donald Tramp pa su firme bile u finansijskoj mogućnosti da osveže svoju flotu ranije nego što se to prvobitno očekivalo.

Kupcima se posebno dopala nova tehnologija po pitanju benzbednosti. To se pre svega odnosi na sistem autonomnog kočenja u slučaju opasnosti i sistem koji upozorava na neželjeno napuštanje saobraćajne trake.

Tehnologija je omogućila i kombinovanu potrošnju od 26 litara na 100 kilometara, što je za oko 13 litara niža cifra za tu distancu, u poređenju sa periodom od pre samo desetak godina. Zabeležen je još jedan trend i to posebno kod mlađih vozača, a to je naklonost ka automatskom menjaču.

Sudeći prema izvorima bliskim popularnom proizvođaču dizel agregata, američkoj kompaniji Cumminsa, za ovu opciju se odlučilo čak 73% kupaca.

Proizvođači su u stanju da sa pokretnih traka skinu oko 1.400 novih kamiona dnevno, a za neke od njih postoji i lista čekanja, odnosno kupci su prisiljeni da na isporuku pričekaju i do deset meseci.

Posle rekordne godine, očekivanja su da će potražnja biti niža u 2019. godini. Ona je već zabeležila pad od 43% u decembru, a i trgovinski rat sa Kinom je igrao veliku ulogu u tome. Naime, carina u visini od 25% je stupila na snagu u januaru pa su mnoge kompanije odlučile da nabavku izvrše pre stupanja na snagu ovih mera, odnosno prošle godine kada je carina iznosila “samo“ 10%.

Kada je reč o proizvođačima, Freightliner je još jednom završio kao prvoplasirani sa preko 190.000 isporučenih jedinica. Iza njega se našao Kenworth sa 154.000 primeraka, a pratili su ih Peterbilt, International i Volvo.

AutoRepublika

(342)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments