1. Home
  2. Vesti
  3. Džeri Sajnfeld rešio spor oko klasičnog Porschea koji je prodao
Džeri Sajnfeld rešio spor oko klasičnog Porschea koji je prodao
1

Džeri Sajnfeld rešio spor oko klasičnog Porschea koji je prodao

622
1
Podelite sa prijateljima:

Slavni američki glumac i komičar Džeri Sajnfeld je poznat kao jedan od najvećih kolekcionara automobila marke Porsche na svetu. Trenutno ih poseduje 46 i većina njih su retki klasični primerci u restauriranom stanju. Ali čak i javna ličnost kao što je Sajnfeld nekada ume da upadne u problem oko lažnih informacija, iako tvrdi da je sve samo slučajna grešku i da je i on lično bio žrtva prevare. Pa o čemu je onda reč?

Sve je započelo pre šest godina kada je komičar ponudio nekoliko svojih automobila na aukciji. Među njima je bio i retki Porsche 356 GS/GT Careera Speedster iz 1958. godine i pronašao je novog vlasnika za sumu od 1,54 miliona dolara.

Kupac je bila firma Fica Frio Limited iz Velike Britanije, a razlog za tako visoku vrednost leži u samoj retkosti nemačkog automobila. Naime, Sajnfeld je tvrdio da je ovaj konkretni primerak jedan od samo 56 sa aluminijskim krilima i jedini koji je napustio fabriku u ovakvoj varijaciji zelene boje.

Automobil je inače kupio 2013. godine od firme European Collectibles za sumu od 1,2 miliona „zelembaća“ i sa njim dobio sertifikat od samog Porschea koji navodno potvrđuje autentičnost. Kasnije će se ispostaviti da je nemački proizvođač vozila zaista izdao takav sertifikat, ali on potvrđuje samo da se brojevi šasije, školjke i motora poklapaju sa onim kada je sišao sa proizvodne trake. Na tome je cela situacija i trebalo da se završi.


Priča zatim ulazi u 2017. godinu, i Fica Frio Limited odlučuje za preprodaju oldtajmera i analizirajući dokumentaciju i fotografije restauracije shvata da zapravo nije „1 od 56“ kako ga je Sajnfeld reklamirao. Zaista jeste imao relativno retki 1,5-litarski „four cam“ motor sa 110 konjskih snaga, ali ne i one aluminijske delove kada je napustio fabriku. I dalje je veoma redak i poželjan primerak modela 356, ali se ispostavilo da je Fica Frio Limited preplatio vozilo oko deset puta preko njegove realne vrednosti.

Sajnfeld se izvinio i uložio tužbu prema firmi koja je njemu prodala automobil, a Fici Frio je ponudio da vrati sav novac koji su uplatiti za četvorotočkaša. Ovi su to odbili i zahteva dvostruko višu nadoknadu i to originalnih 1,5 miliona dolara kao sumu koju su platiti i još toliko za „duševni bol“ i probleme kroz koje su prolazili. Sajnfeld je odbio i dve strane su se našle na sudu.


Svetski automobilski mediji sada kažu da su sve strane postigle dogovor pre nego što je samo suđenje započelo. To takođe znači da informacije šta je tačno dogovoreno nisu javne, pa nismo sigurni da li će European Collectibles morati vratiti novac Sajnfeldu i da li će komičar morati uraditi isto na račun njegovog kupca, to jest firme Fica Frio Limited. Sajnfeldov advokat je ranije tvrdio da njegova mušterija „vredi“ nešto manje od milijardu dolara i da mu nije potrebno varanje preko preprodaje automobila da zaradi za život.

Ne znamo kome sporni Porsche pripada u vreme pisanja ove priče, ali je moguće da je zapravio dobio na vrednosti sada kada se toliko pričalo o njemu.

AutoRepublika

(622)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Uh, što su mi ružne ove „polikolor“ nijanse.