1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova modifikacija veterana: BAW BJ212 Sniper
Nova modifikacija veterana: BAW BJ212 Sniper
0

Nova modifikacija veterana: BAW BJ212 Sniper

598
0
Podelite sa prijateljima:

SUV po imenu Beijing BJ212 SUV je pravi oldtajmer i legenda kineske automobilske industrije. Originalno je konstruisan za potrebe vojske, dok je dizajn dvestadvanestice očito sličan sovjetskom terencu, čuvenom modelu UAZ-469, iako je Beijing stavljen na proizvodne trake celih sedam godina ranije, što će reći 1965.

Međutim, predstavnici armije Narodne Republike Kine su odbili da nabavljaju starinsko vozilo još 2008. godine, ali je BAW nastavio s ponudom modela BJ212 koji uglavnom biraju entuzijasti. Čak ga je i modernizovao, kao što ovde možete pročitati!

Originalni Beijing BJ212 iz šezdesetih godina prošlog veka

Veteran među modelima je pre četiri godine dobio savremeni turbo motor, dok je 2020. godine dobio i novu šasiju s nezavisnim oslanjanjem na prednjoj osovini, a tada je stigla i produžena karoserija. A onda je pre oko godinu dana BAW  najavio ni manje, ni više nego novu generaciju 212-ice.

Tada je navedeno da će pod plaštom starovremenske školjke biti skrivena najmodernija tehnologija današnjice. Ipak, u zbilji se ispostavilo da je novitet mnogo jednostavniji. BAW BJ212 Sniper je ušao na tržište i u pitanju je tek nova terenska verzija. Povrh toga je brend Beijing morao biti napušten jer je ostao u sastavu koncerna BAIC, od koga se odvojila kompanija BAW, što se zbilo u januaru za nama.

Glavno obeležje novog Snipera jeste taze šasija, unificirana s modernim vojnim modelom po imenu BAW Warrior i konstruisan je da se nosi s povećim tovarom. Ponovo vidimo kontinualno osovinu na prednjem kraju umesto nezavisnog vešanja. Trag točkova je proširen a ugrađene su i spiralne opruge, dok bi ostala armijska vozila pozavidela na zglobovima.

Gume s oznakom AT su deo standardne opreme.Deklarisan klirens je na nivou od 245 milimetara, dok je prilazni ugao 47 stepeni, izlazni ugao je 35 stepeni. Vozilo bez problema pregazi potok dubine 60 centimetara.

Terenac BAW BJ212 Sniper se nudi jedino s motorom koji je konstruisao Mitsubishi i koji nosi oznaku 4K22. Raspolaže radnom zapreminom od 2,4 litra i turbobenzinac je „po opredeljenju“. Proizvodi se u Kini pod licencom i nudi se već nekoliko godina u 212-ici.

Agregat proizvodi 211 konjskih snaga i 320 Nm najvišeg obrtnog momenta. Uparen je sa šestostepenom ručnom transmisijom, a pogon je na sve točkove koji nije permanentan, već povremen. Obezbeđen je instalaciom redukcionog zupčanika.

Sniper može da se dobije jedino u verziji bez otvorenog krova i s četvoro vrata. Praktično nema promena na spoljašnosti vozila, pa je umesto logotipa brenda BAW, vidljiv natpis “212” na prednjem delu, dok su LED farovi na listi opcija, na koji način bi bile zamenjene halogenke.

Spartanski enterijer je takođe nasleđen od uvodnog modela iz 2020. godine, iako je umesto uobičajenog radio prijemnika sada moguće poručiti multimedijalni sistem s ekranom osetljivim na dodir.

Novitet po imenu BAW BJ212 Sniper se u matičnoj Kini nudi po ceni od 14,3 hiljada američkih dolara, dok je tvrdokorna terenska verzija (Hardcore) s vitlom, zaključavanjem zadnjeg diferencijala, LED prednjim svetlosnim grupama i ostalim opcionalima, cena i dalje prihvatljivih 18,6 hiljada dolara.

Primera radi, „obični“ BJ212 košta između 11 i 15 hiljada američkih najsitnijih banknota. Ali, to nikako nije poslednja modernizacija veterana. Sledeće godine će sve varijacije terenca dobiti moderniji enterijer sa osmostepenim automatskim menjačem, takođe.

AutoRepublika

(598)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments