1. Home
  2. Vesti
  3. Kia Sportage – nova generacija donosi i EV izdanje
Kia Sportage – nova generacija donosi i EV izdanje
0

Kia Sportage – nova generacija donosi i EV izdanje

223
0
Podelite sa prijateljima:

Pet iteracija korejskog SUV-a biće prikazana tokom naredne godine i elektrifikacija bi trebalo da bude ključna reč za nadolazeći model. 

Sportage je jedan od stubova prodaje brenda Kia u Evropi, te je jasno da je naredna, peta generacija ovog SUV-a izuzetno bitna za čitavu marku kada je reč o isporukama na Starom kontinentu. Kia će i naredni Sportage proizvoditi u svom pogonu u Žilinu u Slovačkoj, mada će paleta pogonskih sklopova kod ovog modela biti najkomplikovanija do sada…

Prve informacije kažu da će se premijera novog Sportagea odigrati u aprilu iduće godine, no ovo treba uzeti sa dozom opreza, jer će situacija sa korona virusom i naredne, kao i ove godine, diktirati raspored automobilskih premijera.

Budući Sportage deliće platformu sa nedavno predstavljenim Tucsonom, te se veruje da će sa istim podeliti i veliki broj ostalih komponenti, kao i paletu motora. Dakle, ako se oslonimo na ono što je dostupno kod Tucsona, videćemo da je ponuda SUS motora u suštini bazirana na dva agregata: 1,6 T-GDi i 1,6 CRDi. Osnovni benzinac isporučuje 150 ks, dok uvodni dizelaš raspolaže sa 115 ks.

Dalje, kod Sportage će, kao i kod Hyundaijevog modela, biti dostupne verzije SUS motora potpomognute sa sistemom blagog hibrida. Kia je već najavila i da će ponuditi klasični hibrid, kao i plug-in hibridnu varijantu. Kod Tucsona klasični hibrid isporučuje 230 ks i snaga se prenosi na sve točkove, dok plug-in izdanje može da se pohvali sa 265 ks i takođe pogonom na obe osovine.

Planirana je i EV verzija za novu generaciju korejskog SUV-a. Ova varijanta trebalo bi da nosi zvanični naziv e-Sportage i postaviće se više u odnosu na aktuelni električni bestseler Kije u Evropi e-Niro. Detalja o električnom Sportageu za sada nema, i pitanje je da li će i ova varijanta biti predstavljena u aprilu naredne godine, ili će stići nešto kasnije.

Sportage u EV izdanju deo je ataka korejske marke na segment električnih automobila. Rukovodstvo Kije najavilo je da će do 2026. godine plasirati 11 novih električnih vozila.

Što se tiče izgleda, veruje se da će Kia raskrstiti sa dosadašnjim izgledom, te da će se napraviti drastičan iskorak u odnosu na aktuelnu četvrtu generaciju modela Sportage. Priložene paparaco fotografije nastale su na Nirburgringu, gde Kia trenutno testira novi SUV. Fotografije ne otkrivaju mnogo zbog obilne kamuflaže ali se osnovne forme čine sličnim kao kod trenutnog modela, ipak dizajn bi trebalo da bude potpuno drukčiji…

AutoRepublika 

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments