1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen ne dozvoljava električnom up-u da ode u penziju
Volkswagen ne dozvoljava električnom up-u da ode u penziju
6

Volkswagen ne dozvoljava električnom up-u da ode u penziju

248
6
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka nastaviće da nudi e-up, pre svega jer nemaju adekvatnu zamenu za ovaj uvodni električni model.

Iako su braća Mii i Citigo iz Seata i Škode uveliko otišli u istoriju, up se ne da tako lako. Možda bi objašnjenje trebalo tražiti u dva razloga. Prvi da je reč o vozilu koje je nemačkog porekla, a dobro je poznato da Švabe preferiraju domaća vozila.

Drugi je činjenica da je došlo do ogromnog rasta prodaje električnih automobila u Nemačkoj, a kada se u računicu uzme i državna subvencija od gotovo 10.000 evra, e-up postaje, sa cenovnog aspekta, vrlo atraktivan model za germanske potrošače.

Prošle godine je u Dojčlandu prodato 30.800 primeraka Volkswagenovog baterijskog mališana, što je bilo dovoljno da se ovaj model svrsta na drugo mesto među deset najprodavanijih električnih automobila na tom tržištu.

Šta više, cele prošle godine u Nemačkoj nije bilo moguće naručiti novi primerak električnog up-a, jer je proizvodnja bila prebukirana, a kupci su tek početkom ove godine dobili priliku da iznova izvrše narudžbine.

Neto kapacitet baterije kod Volkswagenovog modela e-up je 32,2 kWh, što malecnom heču omogućava nešto manje od 260 km. Energiju iz baterije crpi jedan elektromotor od 83 ks i 210 Nm.

Nemački stručni mediji veruju da će Volkswagen zadržati u ponudi električni up još neko vreme, jer ne žele da prepuste ovu nišu konkurenciji, gde se pre svega misli da Daciju Spring koja već na početku karijere pokazao ogroman komercijalni potencijal.

Novi uvodni model za električnu gamu stići će tek 2025. godine. No, za razliku od up-a, ovaj budući četvorotočkaš biće smešten u B segment, što znači da će i Volkswagen kroz nekoliko godina dići ruke od gradskih mališana.

AutoRepublika 

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

nek ide na brod, ak nece u penziju.

BB

Nešto nisam čuo da Up gori. Ili sam ja propustio vijesti ili gori samo najsavremenija tehnologija LGBT baterija u Ud-ovima…

igi

Šta su „Ud-ovi“?

BB

Ne pratiš lik i djelo Iznoguda, svi smo inficirani njegovim rječnikom. Dildo = električkni auto, UD3 i 4 su ID3 i 4. LGBT bi trebalo biti LG Battery Trash (ovo je moja inovacija)…

Matija

Zasto bi E-Up trebalo da ide u penziju? O tome kod VW-a nije bilo reci, na protiv, potraznja je tolika da su morali da zaustave prijem porudzbina! Problem su baterije i cipovi, sada je prodaja e-Up-a ponovo krenula. Njegova velika prednost je sto deli karoseriju sa gorivnim Up-om, sto snizava troskove proizvodnje. Inace je ovaj auto veoma razumno konstruisan, pruza puno prostora za svoje dimenzije. Sa cetvoro vrata i cetiri pristojna sedista, Up je pravi cetvorosed. Njegov konkurent FIAT 500 sa gorivnim i e-motorom, koji se takodje dobro prodaje, je samo 2+2 auto, ali on privlaci emocionalno! Ovo je takodje… Pročitaj više »

garbage

E up! je odličan izbor pogotovo nakon redizajna kada su dignli kapacitet baterije sa 18 kW na 32kWH + ima i DC punjenje. Baterije su LG 622 – ne baš zadnja moda, ali solidne. Iste je imao i ZOE od 40 kW (novi ima LG 712 sa 52 kWh).

Tko nema svoj punjač – upitna je ekonomsku računicu (pogotovo bez poticaja) – u Munchenu cijena struje raste sa 0.38 na 0.5 E po kWh što ispadne isto ko da voziš na benzin.