1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: I Bog vozi Mercedes
AR pijaca klasika: I Bog vozi Mercedes

AR pijaca klasika: I Bog vozi Mercedes

944
2
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste čuli ovu za tvrdnju i pre nego što je doktor Nele Karajlić odlučio da nazove jedan od albuma Zabranjenog pušenja takvim imenom i za tako nešto postoji više nego opravdan razlog. Slavni nemački proizvođač vozila je imao više legendarnih modela nego bilo ko drugi, a današnji oglas se odnosi na takođe jednu kultnu limuzinu.

Većina automobilskih eksperta će se složiti da je model 300SL Gullwing bio najslavniji model Mercedesa kroz istoriju i danas ubedljivo najvredniji, ali po mom skromnom ličnom mišljenju, ta čast ipak pripada limuzini 600.

Svaki državnik koji je vodio računa do sebe je imao po nekoliko primeraka, posebno nakon što je Mercedes krenuo da nudi i opciju sa šestoro vrata. Sigurno ste videli stare fotografije Josipa Broza Tita na zadnjem sedištu, i bio je jedina osoba na svetu koja je posedovala dva primerka u kabrioletskom izdanju.

Vozilo iz današnjeg oglasa je „samo“ standardna limuzina, ali je opet izuzetno redak pošto je fabriku napustilo samo 2.677 primeraka u periodu od 1963. do 1981. godine. Tokom razvoja se nije škrtarilo s troškovima (kao danas) pošto je Mercedes želeo da pozicionira sebe kao marku koju bi, kao što stoji u naslovu, „i Bog vozio“.

Morao je da pruža najudobnije ogibljenje, nije smeo da se „naginje“ u krivinama i bilo je nužno da bude toliko tih da vlasnik i ne primeti da je u automobil pokretu. Posebna pažnja je posvećena vazdušnom ogibljenjenju, zahvaljujući kom je sedan 600 je trebalo da bude najudobniji automobil na svetu, a da je pritom mogao da podešava svoju visinu po ukusu vlasnika.

Hidralične kočnice su bile najbolje u tadašnjoj automobilskoj industriji i funkcionisale su odvojeno napred i nazad. Sam sistem je bio veoma inovantan, ali i veoma komplikovan. Njega je pokretao mali motor, a on je kontrolisao sve prozore, sedišta, klimu, brave, otvaranje i zatvaranje gepeka, šiber i podešavanje vešanja.

S mehaničke strane gledano, u ponudi je bio samo 6,3-litarski benzinac sa osam cilindara, koji je razvijao 250 konjskih snaga i maksimalnih 500 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četverostepenog automatskog menjača.

U pitanju je bio prvi serijski V8 motor za nemačkog proizvođača vozila. Za svoje dimenzije, sedan 600 nije bio preterano težak automobil. Standardan model je bio težak 2,6 tone (uz dužinu od 5.450 milimetara) dok je limuzina bila za 170 kilograma teža (dužina 6.240 mm).

Standardan sedan je mogao da ubrza do 100 km/h za ispod deset sekundi dok je limuzina bila za oko dve sekunde sporija. Mercedes je tvrdio da je maksimalna brzina limitirana na 197 km/h, ali su neki mediji uspeli da dostignu maksimalnih 207 km/h.

Primerak iz današnje priče se trenutno nalazi u gradu Santa Ana unutar američke savezne države Kalifornije. Proizveden je 1969. godine i do sada je prešao svega 43.200 kilometara. Za takvo zadovoljstvo je originalno bilo potrebno izdvojiti 15.500 američkih dolara što iznosi 123.450 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

To ga je učinilo skupljim nego što se tražilo za bilo koji Cadillac, Lincoln ili Imperial, i to sa velikom razlikom, a „preko bare“ za njega su se uglavnom opredljivale filmske zvezde, muzičari i sportisti. U samom oglasu se ne navodi mnogo informacija o poreklu pa ćemo shvatiti da ga je posedovao neki „običan smrtnik“ i da je u istom stanju kao kada je napustio fabriku sa izuzetkom potrošnih materijala.


Ušli smo u poslednjih nekoliko sati aukcije, a najviša ponuda trenutno iznosi nešto više od 100 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(944)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prelepa mečka.
Kao iz bajke.
Za mene najlepša mečka svih vremena ( „kratka“ verzija ).

GroupB

Mala ispravka sa početka teksta…album Bog vozi Mercedes nije objavio Nele….ali ostatak članka 👍