1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Svojim rukama sam ga restaurirao i Rusi su pisali o njemu!
Svojim rukama sam ga restaurirao i Rusi su pisali o njemu!

Svojim rukama sam ga restaurirao i Rusi su pisali o njemu!

6.21K
19
Podelite sa prijateljima:

Kao i skoro svaki primerak Aleka u Srbiji, i ovaj moj je proizveden 1991. godine, a otac ga je tada kupio kao novog u Progresu. Preuzeo sam ga negde tokom 2004. godine, i tom prilikom ga sredio, kako bih imao automobil da vozim nakon što položim vozački ispit. Nisam želeo da budem „mamin i tatin sin“. 

Godine su prolazile i bilo je drugih bitnijih stvari od automobila, tako da sam u julu 2013. godine uzeo da ga opet malo sredim. Malo po malo, situacija se ubrzo otela kontroli, pa slobodno mogu da kažem da i dan-danas nema kraja ovoj romantičnoj priči. Radove koje sam izvršio samostalno mogu da opišem rečima: „nije baš sjajno“, ali kada se setim da mi je to bio prvi put, onda i jeste ispalo odlično.

Sve potrebne informacije oko delova, o tome šta i kako treba uraditi, nalazio sam ruskom sajtu Drive2.Ru gde ima „mali milion“ automobila, dok mi je delove za mog Aleka slao drugar iz Ruske Federacije, koji je živeo u Srbiji par godina, i Rus je po nacionalnosti. Inače, po struci sam mašinac i to mi je puno pomoglo oko razumevanja onoga što treba da se uradi. Ujedno da se pohvalim da je pomenuti ruski sajt objavio članak o mom automobilu.

Kada je Aleko preuzet iz Progresa kao nov, posedovao je takozvani Ladin motor radne zapremine 1.6 litara, sa 78 konjskih snaga. Sada, nakon svih intervencija koje sam sproveo, 4 cilindra imaju 1.750 „kubika“ zapremine i sigurno više od 100 konjskih snaga, što nije potvrđeno na dinamometru, ali verujem da je tako,

Posle toliko godina eksploatacije i muke, motor je ispustio dušu, pa je i on malo dorađen i tu takođe još nema kraja. Da bi došli do tolike snage, stavljeni su veći klipovi, poreklom iz Fiata, glava motora je portovana od strane Mikisona, a odnos kompresije je podignut. Motor je dobio neku drugu bregastu osovinu, malo veći karburator i to je dalo pomenuti rezultat od „100 ks“. Moram da se pohvalim da sam probao da se trkam sa FoCusom 1.6 16v 115 ks i dobija sam ga bez problema, za skoro celu dužinu automobila.

Pre nekoliko dana, završen je i komplet izduvni sistem, CWB i Pirke lonac, sada ostaje da se izmeri ovako, pa preko zime da se „reši“ sistem ubrizgavanja goriva.

Elem, kao što rekoh, pre sedam godina sam rasturio mog Aleka, skinuo sam bukvalno sve komponente, što se kaže „do lima“. Limariju sam zaštitio i ofarbao ga u neku nijansu sive kameleon boje, koju sam zapamtio po tome što sam je ranije viđao na nekim Fijatima i Alfama.

Aleko je vožen je na felanama od 15″, pa čak i na 17-icama od Fordovog Focusa ST, ali zbog težine na volanu sam odustao od toga, pa sam ostao na zimskim petnaesticama, dok na leto idu one od šesnast cola, i to čelicne koje se vide na par fotografija.

Od daljih modifikacija sam sproveo sledeće: stavljene su opruge, poreklom od Subaru Legacija, dok su Bilsteinovi amortizeri izvorno ugrađivani na vozila marke Opel. Svi gumeni delovi trapa su izrađeni od poliuretana dok su na prednjim točkovima montirana dvooklipna kočna klješta kakva koristi Volvo za svoje automobile.

Samoventilirajući kočni diskovi potiču od Audija i poseduju 280 milimetara u prečniku. Na zadnjim točkovima su takođe kočni diskovi (umesto originalnih doboša), kao i kočna klješta od Audija. Da bi sve to funkcionisalom glavni kočni i servo pojačivač su od nemačkog BMW-a. Zanimljivo, bio je i on od Audija, ali je kao takav zauzimao dosta prostora.

Kasnije sam napred ugradio opruge marke H&R, originalno takođe od Subarua, i sad Aleko ima „normalnu“ visinu. Nazad su fabričke opruge, kao i amortizeri samo sto je amortizer marke Bilstein.

Ranko Đerić

(6210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ja, i sta sad? Smisao članka je?

dejca

Ljubav prema automobilu ali ti to ne razumeš jer nemaš dušu.

Don

Uuu, tako jake riječi za jednog trola.

s mile

Nekom prilikom rekoh, a sada ponavljam…
Svaka čast svakome ko uđe u ovoliki posao, treba tu puno rada, raspitivanja, znanja.
Poštovanje za trud i rad.
Svaka čast

Bungi

Malo si odstupio od orginala ali sasvim super izgleda.Kad si već stavio duple ventilirajuće diskove napred mogao si i pozadi da staviš one obične umjesto doboša.Ovdje vidim puno ljubavi prema automobilu i rada za pohvalu.

Ranko

Pozadi su diskovi, izbaceni su dobosi, diskovi od Audia takodje kao i klesta.
Pa spolja sam uradio ovako, da bude sto blize fabrickom a inace sam mogao druge branike, pragove ali to nije to, ne stoji mu za to doba.

Balkanboj

Može taj Ladin motor da se dotera na nekih 160ks. Korišćen u Ladama za reli, kao Lada VFTS… Sasvim dobro za jedan blok iz 70-ih.

Ranko

Nije problem, vozim auto ovako po gradu tako da sa takvom snagom ne bi mogao po Bg-u i guzvi, kako bi bilo da auto radi u spicu na 2500 ob kao traktor 😁 ovako ce dobiti jos koji konj kada se zavrsi i bice super, sad se vozi skroz drugacije nego fabrika, bas se oseti razlika i lepo je,, 🙂

Balkanboj

Svaka čast za trud i finalni proizvod.
Moji si imali Aleka sa tim motorom, ali je prodat posle 4 godine.
Odlična je ova izduvna grana, zna Pirke svašta da napravi ako je dobre volje…
Da napraviš usis sa 2 karburatora bio bi još bolji… Mada, možda bi mogao sa neke novije Nive da nabaviš komplet usis sa multipoint ubrzavanjem i malo doradiš.
Da li može servo letva od nekog starijeg Audija da se ugradi?
Samo napred.

Ranko

Ide ITB, ubrizgavanje od motora, letva moze ali mi je sporna pumpa, nemam mesta za servo a el moram da nadjem koja ima odgovarajuci pritisak da moze da je gura, Rusi vecinom voze neke druge motore pa im lako za pumpu i stavljaju bez problema servo.

Balkanboj

🤘ITB… Od kog motora ako nije tajna… Ja sam na mom e30 318i planirao turbo konverziju… Ali nije da mora. ITB mi se uvek sviđao kao sistem ubrizgavanja.
Servo će već iskočiti neki.

Ranko

Nisam jos nista odlucio, mislim da ce ici po nekoj prici 40 ili 42,ne znam sta tacno ima, nije mi zbog neke snage, vise mi zbog zvuka i samog izgleda, ne mogu da se nerviram oko karburatora, nece ni ovo biti prosto al kontam da je manja muka i kad se jednom mapira da je to to.

Fabricator

Grana i ostatak do lonca je CWB Custom Welding Belgrade 😉

Laki

Kapu dole velika volja i jos puno stosta da bi se stiglo do ovog rezultata!

Djordje Pesic

Svaka cast za znanje i ulozeni trud!!!!

BB

Auuu, dobar ti ovaj Ilija Čvorović… 👍👍👌
Ipak su to u osnovi bila dobra vozila, a sad je još bolji

YugoFlorida

Stvarno svaka čast na ovakvom projektu. Nadam se da će auto doživeti još modifikacija.

moron

Čestitke!