1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Transit ostaje bez dizela u Americi
Ford Transit ostaje bez dizela u Americi
1

Ford Transit ostaje bez dizela u Americi

165
1
Podelite sa prijateljima:

Kada je Ford Transit debitovao na američkom tržištu, davne 2013. godine, mnogi su se našli u čudu. Iako je ovaj kombi bio izuzetno popularan u Evropi, njegovo ime je bilo sasvim nepoznato „Jenkijima“, pa su se mnogi pitali zašto bi Ford penzionisao svoj legendarni model E-Series (koji je jedno vreme činio oko 70% prodaje svih kombija u Americi). Sve nedomice su brzo otklonjene pa je Transit nastavio tamo gde je E-Series stao.

I pored krizne 2020. godine. zahvaljujući epidemiji novog virusa korone, Ford je u prvih devet meseci ove godine isporučio 93.670 primerka, što je više nego svi konkurenti zajedno.


Od samog starta je američki proizvođač godina nudio i dizel opciju. Započeto je sa 3,2-litarskim blokom, da bi naredne godine trebalo da debituje i novi 2,0-litarski „EcoBlue“ dizel. Međutim, Ford je jedavno objavio zvanične informacije o ponudi Transita za 2021. godinu, i ne samo što „EcoBlue“ nije na listi već kupci više neće moći da naruče ni stariji 3,2-litarski turbodizel.

Počev od naredne godine će samo par 3,5-litarskih benzinaca biti u izboru agregata. Atmosferac razvija 275 konjskih snaga, a turbo izvođenje 35 „grla“ više. Iako je razlika praktično beznačajna, potrebno je spomenuti da se ona izuzetno primećuje u maksimalnom obrtnom momentu (355 prema 542 Nm). U oba slučaja jedini menjač u izboru je desetostepeni automatik.

Ovakva odluka Forda i nije iznenađujuća pošto je proizvođač ranije objavio da svega 6% kupaca izabere dizel. U državi gde su cene benzina izuzetno niske, a snage nikada dovoljno, većina kupaca se odlučuje za jeftiniji benzinac.


Pojavile su se i priče da Ford nije uspeo da zadovolji nove standarde o izduvnim gasovima, ali je kompanija demantovala takvu vest. Ford već nudi dva dizela u modelu iz F Serije (zapremine 3,0 i 6,7 litara).

U svakom slučaju, sumnjamo da će iko uopšte primetiti ovakvu odluku, ali ostaje žal za onom malom grupom kupaca koja je ostala verna dizelašima.

AutoRepublika

(165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovakav trokrilni orman, a pogonjen benzinom? A CO2 iza njega sakupljaju lopatom …