1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota GR Yaris i zvanično stigla u Evropu (MEGAGALERIJA)
Toyota GR Yaris i zvanično stigla u Evropu (MEGAGALERIJA)
0

Toyota GR Yaris i zvanično stigla u Evropu (MEGAGALERIJA)

451
0
Podelite sa prijateljima:

Verovatno jedan od najiščekivanijih noviteta ove godine, japanski hot heč stigao je i na evropsko tle. 

Toyotino performantno izdanje Yarisa zamišljeno je kao homologacioni specijal za WRC, i prema aktuelnim informacijama, japanska marka će izraditi 25.000 primeraka ovog automobila. Pod haubom se nalazi 1,6-litarski turbo trocilindraš, za koji Toyota navodi da je najsnažniji trocilindraš u serijskim vozilima koji je trenutno u ponudi. Ovaj motor razvija 261 ks i 360 Nm, a snaga se na sve točkove prenosi putem šestostepenog manuelnog menjača.

Zanimljivo je da je ovo prvi Toyotin potpuno nov sistem pogona na sve točkove. U standardnom režimu rada, snaga se prenosi 60:40 u korist prednje osovine. Potom tu su još dva režima – 50:50 i 30:70.

Kada je reč o performansama, GR Yaris je ovde na svom terenu. Ubrzanje iz stanja mirovanja do 100 km/h ovim automobilom se završava za manje od 5,5 s, i ako je verovati brojnim testovima koje su već obavile strane redakcije, sve to izgleda mnogo brže nego na papiru. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 230 km/h.

Toyota sa standardnim Yarisom nema varijantu sa troje vrata, te je rešeno se zarad atraktivnosti GR verzija pojavljuje upravo u ovom izdanju. Inače, hot heč je niži za 95 mm od konvencionalnog Yarisa i ima masu od svega 1.280 kg. Japanska marka se silno potrudila oko uštede mase, pa je tako krov izrađen od mešavine ugljeničnih vlakana i plastike, dok su krila, poklopci haube i prtljažnika napravljeni od aluminijuma.

Toyota GR Yaris dolazi sa bogatom standardnom opremom. Tu su LED svetla, Ultrasuede sportska sedišta, ekran za kontrolu informativno-zabavnog sistema dijagonale 8 inča, dvozonski klima-uređaj… Ovaj hot heč može se pohvaliti i adaptivnim tempomatom, sistemom za održavanje vozila u traci, kao i sistemom za upozorenje na sudar sa prednje strane.

Novi japanski hot heč ulazi u prodaju u Evropi, a početna cena u Nemačkoj iznosiće 33.200 evra.

AutoRepublika 

(451)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments