1. Home
  2. Vesti
  3. Honda: Bićemo prvi s ponudom serijskih samovozećih automobila nivoa 3
Honda: Bićemo prvi s ponudom serijskih samovozećih automobila nivoa 3
2

Honda: Bićemo prvi s ponudom serijskih samovozećih automobila nivoa 3

291
2
Podelite sa prijateljima:

Japanci u ovim trenucima već uživaju u popodnevnim časovima srede 11. novembra. Tako je u toku prepodneva, po lokalnom vremenu, stigla objava iz kompanije Honda Motor Co u kojoj se navodi da će to biti prva globalna marka koja će u serijskom izvođenju ponuditi autonomna vozila nivoa 3. To praktično znači da će vozila s oznakom Honde, biti u mogućnosti da se samostalno snalaze u uslovima zakrčenih drumova, i bez uplitanja vozača.

“Honda planira da pokrene prodaju luksuznog sedana Honda Legend koji će biti opremljen novoodobrenim sistemom autonomne vožnje“, i to će se dogoditi pre isteka marta 2021. godine, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisala Honda.

Trka u razvoju samovozećih automobila je za konstruktore ključna u tehnološkom smislu, pri čemu se u utakmicu sve intenzivnije uključuju i firme iz oblasti informacionih tehnologija, poput matičnog društva u odnosu na Google, odnosno poput firme Alphabet Inc. U igri su milijarde američkih dolara, a očekivanja su da će uloženi novac biti brzo povraćen na tržištu.

U ranijm jutarnjim časovima, pre nego je Honda izašla s ovom objavom, japanska vlada je sertifikovala Hondinu tehnologiju pomoći u vožnji, nazvanu “Traffic Jam Pilot”. Posebnost ovog rešenja se ogleda u tome što omogućava vozaču da svoju pažnju (i pogled) skrene s druma pred vozilom.

“Od samovozećih automobila se očekuje da odigraju ogromnu ulogu u smislu smanjenja broja saobraćajnih nezgoda. Pride, trebalo bi da olakšaju transport starijih lica i unaprede logističke mogućnosti,” tvrdi japanski ministar za pitanja uređenja zemljišta, infrastrukture, trasporta i turizma. Teško je ovde ne primetiti da pobrojane nadležnosti  japanskog ministarstva u Srbiji formalno pokriva šest ministara, iako o svim pitanjima odlučuje isključivo jedan (još uvek slobodan) čovek.

Američki proizvođač električnih vozila, sa sedištem u Kaliforniji, Tesla je u julu objavio da je veoma blizu dostizanja nivoa 5 autonomne vožnje.

Ukupno je šest nivoa autonomne vožnje, počev od 0 do 5, a njihovu gradaciju možete pogledati ovde.

AutoRepublika

(291)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Masallah bilo Hondi prepametnoj 🙂

Branko

Imamo i mi to u Hrvatskoj; zove se Uber… 😂😂😂