1. Home
  2. Prezentacije
  3. Umiven pikap kamionet Nissan Navara predočen publici u Aziji
Umiven pikap kamionet Nissan Navara predočen publici u Aziji
1

Umiven pikap kamionet Nissan Navara predočen publici u Aziji

266
1
Podelite sa prijateljima:

Odlazeće (predrestilizacijsko) pokolenje pikap kamioneta Nissan Navara se zakotrljalo sa azijskih proizvodnih traka pre oko šest godina, pa je i ažurirani naslednik nastavio tradiciju, promocijom upravo tamo. U pitanju je događaj koji je privukao dosta pažnje, iako su neke od novina već ranije viđene na evropskim verzijama Navare.

Bilo kako bilo, jedna od udarnih inovacija koja je stigla s restilizovanim pikapom se odnosi na stil spoljašnosti i unutrašnjost, s obzirom da je taj segment Navare ostao netaknut tokom pomenutih prethodnih šest godina.

Njuška novajlije umnogome podseća na pikap koji je pozicioniran jednu stepenicu iznad, to jest na Nissan Titan, inače namenjen američkom tržištu. On takođe poseduje veliku masku hladnjaka, oivičenu podebljanim uspravnim okvirom.

Poklopac motora „Novice“ je sada postavljen nešto više, dok su se pojavile i nove prednje svetlosne grupacije, u potpunosti izvedene u LED tehnologiji. Radničke verzije, one s početka liste ponude, zadržaće u primeni staru, pouzdanu halogenu rasvetu, baš kao što je to i učinila Mercedesova premijum limuzina iz C klase, donedavno. Na boku takođe postoje segmenti signalizacije, nova su i vrata na prikolici dok je u braniku integrisan prak koji olakšava ulazak u prtljažni prostor.

Najprestižnija modifikacija nosi naziv Navara Pro-4X, a namenjena je frekventnoj upotrebi na „ne dao ti Bog“ terenima. Krasi je karakterističan dekor sa mačo, zaštitnim dodacima na lukovima iznad točkova, posebni detalji izrađeni u kontrastnim nijansama i 17-inčne velne s gumama podesnim da pregaze svakojake teške terene.

Ali, ono što je za kupce mnogo bitnije jeste to što visina bokova prtljažnog prostora uvećana za 35 milimetara, na koji način je dohvaćena kota od najviše 520 milimetara.

Određene modifikacije je pretrpela i šasija. Na primer, sistem vešanja na zadnjoj osovini je ojačan, što će reći i da su, zavisno od konfiguracije, kupcima ponuđene dve verzije s oprukama. Izmene sistema ogibljenja su omogućile Japancima da ustvrde da je nosivost osveženog pikap kamioneta sada impresivnija, i da iznosi najviše 1.200 kilograma.

Odnos unutar upravljačkog mehanizma je modifikovan tako da se omoguće lagodnije manevrisanje pri niskim brzinama, što če vozači svakako znati da cene. Istovremeno, Navara je zadržala tradicionalni sistem ispomoći pokretima volana.

Izmene kojima je podvrgnuta putnička kabina nisu ni izbliza tako dubinske kao one kojima je bio izložen eksterijer pikap kamioneta. Nov je obruč upravljača, odnosno preuzet je iz linije putničkih automobila i krosovera s oznakom Nissana. Pored toga, u skupocenijim verzijama, onim s bogatijim instrumentacionim klasterom, se pojavio i sedmoinčni ekran s kolor prikazom podataka s putnog računara.

Evropljanima će biti poznat novi multimedijalni sistem s osmoinčnim ekranom, jer se on već nalazi u modifikaciji Navare namenjenoj našim kupcima. Novi sistem podržava rad funkcija konektivnosti Apple CarPlay i Android Auto.

Zvučna izolacija putničke kabine je značajno unapređena, kako tvrdi proizvođač. Na primer, prozorsko staklo postavljeno na prednjim vratima je postalo dvoslojno. Na zadnjoj klupi, u verzijama koje je uopšte i poseduju, naslon je prijatnijeg nagiba, a postavljeno je i središnje odmorište za ruke koje inkorporira držače za čaše.

Azijska Navara je dobila i moderan kompleks sistema elektronske asistencije, za one kupce koji su spremni da se dodatno finansijski isprse, a što uključuje i sistem autonomnog kočenja, pomoć pri održavanju saobraćajne trake i sistem kamera za pun prikaz zbivanja oko vozila.

Kada govorimo o pogonskim sklopovima modernizovane azijske Navare, treba reći da je stari turbodizel zapremine 2,5 litara povučen u penziju a da ga je zamenio savremeniji biturbodizel 2.3 dCi. Taj je motor nama poznat, isto kao i Australijancima.

Ugrađuje se u izvođenjima koja kupcima nude 163 ili pak 190 konjskih snaga, dok je kod transmisije, kupac doveden opet „na muke“ oko biranja, Dostupan je šestostepeni ručni menjač ili sedmostepeni automatik. Snaga može biti prenošena na zadnje ili na sve točkove.

Tajlanđani će biti prvi Azijati koji će doći u prilici da kupe osvežen pikap kamionet Nissan Navara jer prodaja kreće već u decembru. Potom restilizovani novajlija osvaja izložbeno-prodajne salone ostalih zemlja Azije, dok je isporuka ove verzije planirana i za Južnoafričku Republiku, kao i za Meksiko.

Za kraj da kažemo ono što s velikom izvesnošću i sami pretpostavljate, a to je da će modifikacije kojim je podvrgnuta azijska verzija Navare, sasvim sigurno ostaviti traga i na evropskoj varijanti, koja se inače proizvodi u Španiji.

AutoRepublika

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Više se neće proizvoditi u Španjolskoj; tvornica je zatvorena!