1. Home
  2. Vesti
  3. I Honda će zbog potencijalnih emisionih kazni u savez sa Teslom
I Honda će zbog potencijalnih emisionih kazni u savez sa Teslom
1

I Honda će zbog potencijalnih emisionih kazni u savez sa Teslom

184
1
Podelite sa prijateljima:

Honda će ostvariti emisiono partnerstvo sa Teslom u Evropi, odnosno platiće američkoj kompaniji kako bi izbegli daleko veće finansijske penale koje je spremila Evropska komisija za sve proizvođače koji ne ispune zadate norme u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova. 

Kako se godina približava kraju sve je više brendova koji priznaju da neće ispuniti ciljeve u vezi sa emisijom štetnih gasova na flotnom nivou u Evropi. Iako se inicijalno verovalo da će birokrate iz Evropske komisije imati razumevanja ove godine zbog epidemije korona virusa, očito da u Briselu nemaju mnogo milosti.

Honda se tako okrenula za pomoć Tesli, te će plaćanjem američkom brendu uspeti da izbegne velike finansijske kazne koje je pripremila EU, odnosno Evropska komisija. Još nema informacija koliko će Hondu koštati savezništvo sa Teslom, ali nije jedina koja je pribegla saradnji sa proizvođačem električnih automobila. Isto je uradila i FCA koja je davno shvatila da neće moći da ispuni zadate flotne emisione norme.

Nedavno je Ford rešio da se „pripoji“ Volvou kako bi izbegao desetine miliona evra koji su ga potencijalno čekali od strane EU. Neki drugi proizvođači, poput JLR takođe su priznali da neće moći da zadrže flotnu emisiju štetnih gasova ispod 95 g/km, ali ne žele da ostvaruju bilo kakva partnerstva na ovom planu, te su već najavili da su izdvojili sredstva za plaćanje kazni.

Dva nemačka velikana su pod znakom pitanja da li će ispuniti norme – a to su Volkswagen i Daimler. Oni se nadaju odličnoj prodaji u poslednjem kvartalu kako bi izbegli drakonske kazne EU.

AutoRepublika

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Kakvi su ovo neverovatno veliki propusti ogromnih kompanija. Nemoguće da za propise poprilično unapred nisu znali a nisu razvijali vozila na drugačiji pogon. Eventualno da su se oslanjali na buduća lažiranja, što je još neshvatljivije.
Često se setim izjava rukovodilaca baš Honde kako ne vide budućnost u električnim vozilima, pa sam se pitao u čemu vide.