1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors nudi električni motor kao zaseban atrikal
General Motors nudi električni motor kao zaseban atrikal
0

General Motors nudi električni motor kao zaseban atrikal

175
0
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da su Amerikanci veoma „zaluđeni“ klasičnim vozilima. Ne samo onima iz svoje automobilske industrije, već su izuzetno poželjni i četvorotočkaši iz ostatka sveta, i često umeju da dostignu rekorne cene. Popularnost se „otela kontroli“ tokom ranih devedesetih godina prošlog veka, pa su i automobilski proizvođači odlučili da unovče na trendu.

Naime, već duže vreme svaki od njih nudi reprodukciju klasičnih školjki i mehanike, uključujući celokupnu pogonsku grupu, pa je zapravo moguće napraviti novi klasični automobil. „Jenkiji“ takve agregate zovu „crate“ zato što se isporučuju na paletama i u kutijama, a posebno dominiraju Chevroletovi takozvani „Small Block“ i „LS“.

Po prvi put u istoriji je moguće dobiti i električni motor u „crate“ izvođenju, i to kroz ponudu nekog velikog igrača. Reč je o Chevroletu, koji je još pre nekoliko godina najavio takav potez, da bi nam sada premijerno prikazao gotovu mehaniku, koja će kupcima biti dostupna krajem naredne godine.

U želji da demostrira modernu tehnoligiju, Chevrolet je resturirao svoj legendarni terenac K5 Blazer iz 1977. godine, ali umesto benzinca sa unutrašnjim sagorevanjem goriva ispod haube se krije električni motor.

Ova generacija Blazera se proizvodila od 1973. do 1991. godine i bila je izuzetno popularna među kupcima. Fabrički benzinac zapremine 400 kubnih inča (6,6 litara) je razvijao svega 180 „konja“ i maksimalnih 393 Nm obrtnog momenta zahvaljujući novim zakonima o izduvnim gasovima, a snaga se prenosila na sva četiri točka preko trostepenog automatskog menjača.

Inženjeri su zadržali većinu originalnih delova, doduše sa izuzetkom onih iz segmenta mehanike, a ispod haube se sada krije električni motor sa 200 konjskih snaga i 361 Nm obrtnog momenta iz modela Bolt EV. Blazer stiže i sa baterijama zapremine 60 kWh.

Narednih meseci će Chevrolet demostrirati svim zainteresovanim stranama potencijal takvog pogonskog sklopa. Inženjeri kažu da je elektrika superiornija od benzinca, barem u ovom slučaju, pa ne postoji ni najmanji razlog zašto vlasnik ne bi mogao da uživa u klasičnom stilu sa modernom tehnologijom.

Naravno, tu se postavljaju neka druga pitanja, za koja još uvek nismo sigurni da vlasnici mogu da zaobiđu, kao što je zvuk motora sa osam cilindara i miris (ne)sagorelog benzina…

AutoRepublika

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments