1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo spašava Ford od kazni u Evropi
Volvo spašava Ford od kazni u Evropi
0

Volvo spašava Ford od kazni u Evropi

302
0
Podelite sa prijateljima:

Švedska marka i američki gigant stupiće u savez kako bi Ford izbegao plaćanje milionskih kazni zbog kršenja normi u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova. 

Čelnici Forda navode da je ta marka u suštini upala u problem zbog povlačenja Kuge u hibridnom izdanju. Ovaj model je „plavi oval“ povukao zbog tendencije ka samozapaljivanju. Dakle, da je hibridna Kuga bila u igri možda bi Ford i ispunio zadate norme, ovako su se okrenuli dobrim starim poznanicima iz Volvoa.

Formiranje ovakvih alijansi zarad umanjivanja sopstvene flotne emisije štetnih gasova nije ništa strano u EU. Takav dogovor već postoji između FCA i Tesle. Naravno, takva „emisiona“ savezništva zasnivaju se na tome da onaj proizvođač koji ne ispunjava zadatu flotnu normu plaća drugoj strani, kako bi izbegao veće finansijske penale koje je spremila Evropska komisija.

Pre objave da će doći do saradnje sa Volvoom, verovalo se da će Ford pribeći alijansi sa Renaultom, oba navedena brenda imaju odlične rezultate kada je reč o flotnoj emisiji štetnih gasova, te im nije problem da podele svoj „višak“ sa brendovima koji su u problemu. Još nije poznato koliko će Ford platiti Volvou za ovu uslugu.

Podsetimo, u EU od ove godine važi pravilo koje dozvoljava da flotna emisija prodatih automobila u tekućoj godini ne sme biti veća od 95 g/km ugljen-dioksida. Jaguar Land Rover je već saopštio da neće ispuniti zadate ciljeve te da će platiti neophodne kazne u EU.

S druge strane, ni nemački proizvođači nisu sigurni da će ispuniti emisione norme. Pres služba Volkswagena saopštila je juče da je i dalje teško prognozirati da li će biti u skladu sa zadatim propisima. Slično je i sa Daimlerom. Šef Daimlera, Ola Kelenijus, kazao je da će oni ispoštovati predviđenu emisionu normu samo ukoliko budu imali vrlo dobar poslednji kvartal ove godine.

AutoRepublika 

(302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments