1. Home
  2. Vesti
  3. Arteon napušta rusko tržište posle samo pet meseci i stotinu prodatih primeraka
Arteon napušta rusko tržište posle samo pet meseci i stotinu prodatih primeraka
3

Arteon napušta rusko tržište posle samo pet meseci i stotinu prodatih primeraka

7.73K
3
Podelite sa prijateljima:

Karijera „prenakinđurenog“ Volkswagena Arteona je kratko trajala u Rusiji. Nakon što je objavljen početak prodaje s prvim danima juna, i nakon stotinak isporuka, nemačka kompanija je krajem oktobra uklonila ponudu ovog liftbeka iz zvaničnih kataloga prodaje na globalnoj mreži. To znači da je uvodni uvozni kontigent vozila ujedno i rasprodat, uz veoma visok stepen izvesnosti da je inicijalni tiraž, ujedno i zaključni.

Zanimljivo, Volkswagen je imao u planu da na tržište Ruske Federacije doprema Arteon neposredno nakon premijere iz 2017. godine. Ali, proces se razvukao, ponajviše zbog činjenice da je montaža liftbeka organizovana u matičnoj državi, što je podrazumevalo da je opterećen carinom i dodatnom ekološkom taksom (na otpad), a sve to u okolnostima u kojim pričamo o automobilu van tradicionalnih klasa, odnosno s veoma ograničenom tražnjom. To je i dovelo do toga da proizvođač potencijalni profit proceni zanemarljivim i da se ne pristupi izvozu na istok Evrope.

Međutim, Arteon je homologovan za nastup na ruskom tržištu krajem 2019. godine, a šest meseci kasnije je stigao i prvi, i ispostaviće se jedini kontigent. Bio je dostupan jedino u 2.0 TSI izvođenju sa 190 konjskih snaga, automatskim menjačem s dvostrukom spojnicom (DSG) i pogonom na prednje točkove. Naručivanje opreme s liste opcionala nije bilo omogućeno, već je Arteon nuđen u samo dve predodređene konfiguracije.

Poznajući ekonomske zakone, ali i narav nemačkog koncerna, veoma je moguće da je Arteon dopremljen među braću Ruse, i kao deo misije raščišćavanja parking površina od modela na zalasku karijere, s obzirom na činjenicu da je nekako u isto vreme, promovisan i restilizovani liftbek, kao i njegova nabrijana R verzija, kao i karavansko (shooting brake) izdanje.

Naposletku, postoje nekakve simbolične šanse da se Arteon vrati u Rusiju, jer homologacija važi do poslednjeg meseca 2022. godine. Međutim, kako prenosi, za naš ukus najbolji ruski specijalizovani medij Autoreview, to se svakako neće desiti u bliskoj budućnosti. Izgleda da VW ne pronalazi adekvatnu matematiku da bi trudio da upari simpatije Rusa i dizajn Arteona.

Arteon smo pre tačno tri godine testirali, s posebno nabujalim očekivanjima nakon divnih vlasničkih iskustava s VW Passatom CC iz 2009. godine, a koja su se gradila tokom šest godina. Omladina bi naše utiske nakon testa opisala kratko: „Žešće su se smorili Arteonom“.

AutoRepublika

(7727)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Vrhunski prodajni rezultati mega kompanije i nadmocnog svapskog proizvoda , Rusija ostaje u suzama. Dobro da nisu talijani u pitanju…ćaća ih zabarski….

Marko

što je podrazumevalo da je opterećen carinom i dodatnom ekološkom taksom (na otpad) – neprocjenjivo

Bungi

I Pasat je precijenjen za te pare a tek Aerton, njegov mehanički klon.