1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai i Kia potpisali ugovor s Rimcem
Hyundai i Kia potpisali ugovor s Rimcem
1

Hyundai i Kia potpisali ugovor s Rimcem

290
1
Podelite sa prijateljima:

Jedno od vozila će biti električna verzija Hyundaijevog projekta sa središnje pozicioniranim motorom.

Nakon saradnje s Pininfarinom vezano za Battistu i Aston Martinom oko Valkyriea, Rimac sada udružuje snage s Hyundai-Kia konglomeratom. Osnovana 2009., hrvatska kompanija stoji iza poznatih Concept_One i Concept_Two električnih superautomobila. Gde je tu korejska kompanija i kako bi ona mogla da iskoristi ekspertizu vezanu za električne automobile visokih performansi?

Hyundai ulaže 64 miliona evra, dok će Kia potrošiti 16 miliona evropskih novčanica na formiranje tehničkog partnerstva s Rimcem. Po sporazumu, kompanije će zajednički raditi na dva performantna električna modela do 2020., što je godina kada će na scenu stupiti C_Two. Identitet dotičnih automobila je delimično otkriven. Naime, u jednom slučaju se radi o potpuno električnoj varijanti Hyundai N sportiste sa središnje pozicioniranim motorom, dok je drugi takođe performantan model, ali koristi tehnologiju gorivnih ćelija.

Prvonavedeni, koji se spominje u pres materijalu, u razvoju je već godinama, ukoliko u obzir uzmemo Veloster Midship koncept, predstavljen 2014., dve godine nakon pokretanja projekta. Godinu dana kasnije, 2015., koncept je unapređen za RM15, kada je skinuto 195 kilograma, dok je zadržana snaga od 300 konja iz 2,0-litarskog turbo benzinca.

U 2016., Hyundai je još jednom poboljšao formulu za RM16 N, koji je imao neznatno revidiran dizajn spoljašnjosti. Sva tri modela su sportski dvosedi male mase sa središnje pozioniranim motorima i niskom tačkom težišta, dok se „RM“ u nazivu odnosi na „Racing Mid-ship“. Juna 2018., primećen je tokom testiranja kamuflirani prototip.

Do kraja 2018., Hyundai je obelodanio planove vezane za novu „N“ perjanicu, uz glasine da je reč o automobilu sa središnje postavljenim agregatom. Čini se da one nisu bile neosnovane, čemu u prilog ide činjenica da je projekat još uvek živ, kao i da je omogućena implementacija čisto električnog pogona, za koji je očigledno zadužen Rimac.

AutoRepublika

 

(290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

I eno Hyundai napušta priču…