1. Home
  2. Zelene strane
  3. MAN priprema vodonične kamione za testiranje
MAN priprema vodonične kamione za testiranje
0

MAN priprema vodonične kamione za testiranje

153
0
Podelite sa prijateljima:

Razvoj vodoničnih pogonskih sklopova za teška komercijalna vozila se do nedavno, nekako od starta vezivao za azijske kompanije, pa smo tako i mi sami, u više navrata pisali o kamionima (Toyotine) marke Hino, kao i o teškašima Hyundaija s FCEV tehnologijom. 

Deluje da su sada i evropske marke takođe spremne da se priduže svojevrsnom vodoničnom pokretu. Ne tako davno, bilo je reči i o tome da je Scania pribegla testiranju vozila ovog tipa negde u Norveškoj, dok je Mercedes pre nekoliko nedelja predstavio svoj futuristički projekat GenH2. Evo i marke MAN koja upravo objavljuje planove koji podrazumevaju oslanjanje na vodonik kao pogonsko gorivo za kamione sutrašnjice.

MAN e-TGM

Vodonični kamioni marke MAN će najverovatnije biti utemeljeni na električnom dostavnom kamionu s oznakom e-TGM. To je poznat kamion koji raspolaže deklarisanom autonomijom od 180 kilometara, a novinari koji su prisustvovali dinamičkoj prezentaciji su preneli da je taj teškaš ukupne bruto mase od 26 tona, na distanci od 30 kilometara, „sagoreo“ čak 30% kapaciteta baterije, što potvrđuje da je autonomija vozila u realnim uslovima saobraćaja, i pod punim teretom, negde oko sto kilometara, mada sumnjamo da će neko nemačkom proizvođaču upriličiti rimu tipa: „Aleko – neće daleko“.

Shodno tome deluje da su se profesionalci iz MAN-a zainatili da svojim kupcima omoguće mašinu s mnogo boljom upotrebnom vrednošću, pa je kod vodoničnog novajlije najavljen domet bez potrebe za dopunom energentima od oko 800 kilometara. Ali, to je otprilike sve što smo o novitetu čuli od nemačke kompanije, pored toga da je jedinica već spremna za testiranja.

Istovremeno, kompanija je objavila da je razvila motor s unutrašnjim sagorevanjem koji će kao pogonsko gorivo, takođe koristiti vodonik. Ali, ni tu nemamo više pikanterija, pa ni osnovnih informacija da bismo vam preneli.

S desne strane se nalazi elektromehanički generator s vodoničnim ćelijama a s leve strane obećavajući SUS motor koji je u stanju da radi na vodonik

Bilo kako bilo, MAN neće žuriti preko mere. Očekuje se da prvi prototip vodoničnog kamiona nemačke marke koja egzistira pod šapom Volkswagena, bude javno dostupan negde sledeće godine, dok bi prvi kupci mogli da uživaju u serijskim verzijama istog, za par godina, i to uz obavezu izveštavanja proizvođača, a sve u cilju ubrzanog prikupljanja saznanja zarad temeljnijeg i sveobuhvatnijeg doterivanja konačnog proizvoda.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments