1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Koji automobili se proizvode na tlu Francuske?
Analiza: Koji automobili se proizvode na tlu Francuske?
3

Analiza: Koji automobili se proizvode na tlu Francuske?

6.22K
3
Podelite sa prijateljima:

Iako se po pitanju ekonomske lojalnosti domaćim proizvođačima Francuska u poređenju sa drugim zemljama, baš i ne može nazvati „šovinističkom“, nacionalne marke automobilske industrije zauzimaju oko polovine tržišnog udela. Ali, veliko je pitanje da li su kupci uopšte svesni mesta na kom je organizovana proizvodnja. Evo (uslovno rečeno) kratke rekapitulacije o tome koji se sve modeli i kojih proizvođača sklapaju u zemlji Gala.

Alpine

Ovo je prilično očigledno i nikakvih zabuna ne bi trebalo da bude. Jedini model marke, A1100 se proizvodi u gradu Dijep, a svi pogoni ove omanje fabrike su posvećeni proizvodnji upravo ovog sportskog automobila, što će reći da je Clio RS, koji se nekada tu sklapao, povukao „s ovog sveta“.

Citroen C5 Aircross i Spacetourer

Ukoliko bi se nacionalna pripadnost marke računala prema broju postrojenja u matičnoj državi, Citroen bi svakako bio protumačen „najmanje francuskim“ automobilom.  Nakon napuštanja marginalnog modela e-Mehari, jedini modeli ševrona koji se proizvode u Francuskoj su krosover C5 Aircross i SpaceTourer.

Gradski mališani Citroen C1 i C3 se proizvode u istočnoj Evropi, dok se C3 Aircross, C4 Spacetourer iliti C4 Cactus sklapaju u Španiji. Ipak, nova generacija kompaktnog hedžbeka, koja je najavljena za 2021. godinu, biće četvorotočkaš proizveden na tlu zemlje trikolora. Citroen C4 će se sklapati u Miluzu.

DS 3 Crossback i DS 7 Crossback

Uprkos orijentisanosti ka različitim ciljnim grupama, DS se pridružuje Alpini. Različita vizija prestižnog proizvoda na francuski način, proizvodi se isključivo u Evropi. Ovo važi samo u odnosu na evropske kupce, dok su za potrebe nastupa na tržištu najmnogoljudnije zemlje na svetu, podignuti pogoni na teritoriji Kine.

Maleni hedžbek koji je na kraju karijere u aktuelnoj iteraciji DS 3 i urbani krosover DS 3 Crossback se sklapaju u istoj fabrici u Poiziju, u neposrednoj blizini Pariza, dok se u na istoku zemlje, u Miluzu sklapa DS 7 Crossback.

Peugeot 308, 3008, 508, 5008 i Traveler

Uskoro će se okončati era proizvodnje malog Peugeota u matičnoj zemlji. Dok se prestižnije verzije aktuelne generacije gradskog hedžbeka 208 i dalje sklapaju u Poiziju, naslednik će silaziti sa proizvodnih traka fabrike smeštene u slovačkoj Trnavi.

Što se tiče krosover verzije gradskog mališana, modela 2008, i njegova proizvodnja se iz Miluza seli u grad španskog fudbalskog kluba Selta, odnosno u Vigo.

Za sada, mali hedžbek Peugeot 108 ostaje u proizvodnom programu fabrike u češkom mestu Kolin, zajedno sa blizancima Citroenom C1 i Toyotom Aygo. Bilo kako bilo, već je objavljeno odustajanje od ovog trojnog partnerstva.

U pogledu modela sa kraja specifikacija ponude, francuski lavić ostaje veran otadžbini. Krosover 3008 kao i kompaktni hedžbek 308, proizvode se u starim postrojenjima u Sošou, dok se novi liftbek 508 sklapa u Miluzu. Veoma praktičan krosover sa mogućnošću prevoza do sedam osoba, Peugeot 5008 delo je ruku profesionalaca zaposlenih u Renu.

Naposletku, kao što je slučaj i sa blizancima Citroën Spacetourer i Toyota Proace Verso, Peugeot Traveler se sklapa na severu zemlje. Nasuprot njima, minivan Rifter „obožava klimu“ u Španiji i Portugaliji.

Renault Zoe, Space, Talisman, Scénic, Kangoo

Kao i Peugeot ili Citroën, Renault sve više izmešta proizvodnju malih gradskih automobila iz matične države. Dok se aktuelni Clio i dalje, delimično doduše, proizvodi u Flinsu, naslednik će na proizvodne trake pogona u turskoj Bursi. Ionako je najveći broj primeraka četvrte generacije Clija dolazio upravo iz ove fabrike.

Renault Twingo se izrađuje u slovenačkom Novom Mestu dok je Captur poreklom Španac iz Valjadolida. Ipak, za razliku od Peugeota, kompaktni Megan se proizvodi takođe na Iberijskom poluostrvu, baš kao i krosover Kadjar (Losanž). Neke će iznenaditi podatak da se Koleos proizvodi u Južnoj Koreji, ali je to svakako činjenica.

Renault u svom proizvodnom miksu poseduje i jednog mališana koji se sklapa u Francuskoj. To je elektromobil Zoe, a on nastaje u Flinsu. Na severu države, izrađuju se i modeli Scenic, Talisman i Espace, dok Kangu stiže iz Mubeža i Sandovila iz regije Primorske Sene.

Mali proizvođači: Secma, MPM, PGO, Aixam…

Raj za automobilsku industriju je lociran sa druge strane La Manša, ali i Francuska poseduje neke manje proizvođače, kao što su na primer Secma sa svojim roudsterom F16 (donja fotografija), MPM sa pristupačnim kupeom sa četvoro vrata Erelis ili PGO, čija je ekonomska pozicija nestabilna. Francuski specijaliteti ipak ostaju brendovi poput Aixama, Ligiera ili Microcara.

Ostale marke: Toyota Yaris, Nissan Micra, Smart Fortwo, Bugatti Chiron, Opel Grandland X…

Francuski proizvođači nisu i jedini koji proizvode u zemlji trikolora. Toyota Yaris je jedan od vodećih modela automobile koji se proizvodi na tlu te države, a uskoro će mu se priključiti još jedan model istog proizvođača i to verovatno krosover derivate. Tako će pogoni u Valensijenu biti zaduženi za proizvodnju dva modela Toyote. Već smo u prethodnom delu teksta pomenuli da se model ProAce Verso, takođe proizvodi u Francuskoj i to u partnerstvu sa PSA grupom.

Što se tiče proizvodnje mališana Smart Fortwo, budućnost mu nije svetla, kako smo već izveštavali. Proizvodi se doduše još uvek u Hambahu, ali se model sledeće generacije seli u Kinu. Ipak, Mercedes će organizovati proizvodnju električnog kompakta EQ A u Mozelu.

Ekskluzivni hiperautomobil Bugatti Chiron će nastaviti da se proizvodi u Alzasu, čime Nemci poštuju francusku tradiciju slavne marke, pa makar se i većina važnih komponenti transportuje do fabrike u Molshajmu.

Renault-Nissan alijansa je takođe izabrala Francusku, tačnije fabriku u Flinsu, za proizvodnju malene Micre, dok je PSA grupa u Francusku „dovukla“ i neke modele Opela. Naime, u Sošou se proizvodi Grandland X, a u Poiziju će se proizvoditi Opel Mokka X.

AutoRepublika

(6220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
astérix et obélix

Ako ovako nastave za 10 godina u Francuskoj nijedan automobil se neće praviti

don

Sta je tu cudno? Sat inzinjerskog rada u Francuskoj neka kosta nekih 82€ (interno), Slovacka/Poljska je oko 40€. Kada je takav odnos u inzinjerskom satu (uracunati neuigranost/neiskustvo/neznanje inzinjera sa istoka unatoc transferu tehnologije), tada je i odnos satnice obicnih radnika na istoj distanci, tj u pola jeftinije u Istocnoj Evropi (Slovacka, Poljska itd) nego na Zapadu. Neki dan u Poljskoj taksista nas voza nekih 7 km, od zeljznickog kolodvora do hotela u centru grada i na kraju hoce da naplati 77 centi voznju. Malo reci da je bagatela. Znaci, proizvodi se tamo gdje je cijena rada mala, zato se te… Pročitaj više »

Zoca

Slazem se ,ali Poljska je za Srbiju u ovom momentu Edenski vrt!