1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovala Mercedesova (ci)T(an) Klasa s halogenim farovima
Debitovala Mercedesova (ci)T(an) Klasa s halogenim farovima
7

Debitovala Mercedesova (ci)T(an) Klasa s halogenim farovima

1.28K
7
Podelite sa prijateljima:

Mercedesova azbuka je od juče bogatija (samo) za jedno novo slovo: dobro opremljena putnička verzija Mercedesa-Benza Citana na štiklicama će se zvati T Klasa. Koliko ovaj potez Nemaca, u poslovnom smislu, ilustruje priču o plasmanu jednog od atributa muškosti umesto bubrega, najbolje rasvetljava podatak i da je sam Citan zapravo prepakovani Renault Kangoo. 

Članovi marketinškog tima marke iz Štutgarta su usvojili novi obrazac koji se već duže koristi kod komercijalnih modela, pa takao kombiji i jednostavnije verzije nose ime Vito, dok su bogato skockani minivanovi dobili tu čast da ponesu indeks V Klasa.

Međutim, ako se V Klasa i Vito razlikuju čak i po elementima spoljašnosti vozila, i dok se ne mogu opisati inferiornim u odnosu na tradicionalne verzije Mercedesovih putničkim modela, pri čemu mislimo na opremu, onda je u slučaju juče predstavljene T Klase (i Citana), ta razlika u stilu eksterijera daleko manje uočljiva.

Tako T-Klasa nije dobila pravo na skupocene opcionale poput elektropokretanih sedišta ili panoramskog krovnog otvora. U pitanju je i dalje isti Citan/Kangoo, ali s boljim enterijerom i proširenom listom bazične opreme.

Mercedes T Klase nudi minimalne razlike kod eksterijera u odnosu na model Citan. Originlani poseduje samo crne umetke u predjem braniku (pa čak ni tada u svim paketima opreme) dok su ponuđeni i točkovi koji integrišu felne prečnika 16 ili 17 cola.

Naravno, branici su po definiciji došli u boji karoserije. Prošle godine predstavljeni izložbeni automobil Mercedes-Benz Concept EQT je obećavao veoma različit, agresivniji dizajn, ali izgleda da je konstruktor ovde nastupio sa zadrškom, to jest da je smeliji nastup ostavio za električnu verziju koja će doći malo kasnije.

Bazična rasveta, kako naglasismo u naslovu o premijum proizvodu, dolazi s halogenim svetlima, kako bi i ova godina ponovo donela rekordan profit, ali da ne budemo na kraj srca, ko doplati – dobiće i LED farove. Kupcima je na volju ostavljeno i da li će poklopac prtljažnika biti krilni ili će se podizati.

Do ovog trenutka je debitovala jedino verzija sa standardnim međuosovinskim razmako i dva reda sedišta, ona čija je dužina 4.498 milimetara. Kasnije će i produžena T Klasa s kabinom koja je u stanju da primi do sedam persona, biti ponužena, a to je prava i suštinska razlika u odnosu na Kangoo kod koga je nemoguće štiklirati takvu opciju.

Putnička kabina nudi prošireni plastični paket materijala. Skoro da je nemoguće videti goli metal u kabini, što je greh modela Citan Tourer, iako Kangoo poseduje takav trim još od samog početka kataloga. Bazična oprema uključuje multimedijalni sistem MBUX sa sedmoinčnim monitorom, obručem upravljača s tasterima i panelima osetljivim na dodir koji su smešteni na kracima volana. Tu je i putni kompjuter s kolor displejom i električna parkirna kočnica.

Ko zavuče ruku u džep (ali do kolena), dobiće i presvlake sedišta izvedene u „šatro“ koži, i s konstrastnim umecima. Takav materijal koji je izveden s ciljem da zavara kupca da se radi o koži, Mercedes naziva Artico.

Drugi red sedišta, uostalom kao i kod Renaultovog Kangooa, može biti rasklapan u odnosu 60:40. Nemoguće je dobiti tri zasebne fotelje u drugom redu za sedenje, iako neki rivali i nude ovo rešenje. Zadnji prozori, tačnije spustiva stakla na njima, jesu dostupna već od uvodnog modela, dok Citan podrazumeva samo sklopive prostore u serijskom izvođenju.

Ali, u bezbednosnom smislu, nema razlika između modela. Oba, putnički Citan Tourer i T Klasa pružaju po sedam vazdušnih jastuka, automatsku kočnicu i sistem za održavanje pravca unutar saobraćajne trake. Opciju predstavlja i adaptivni tempomat.

Paleta dostupnih pogonskih sklopova na dva Mercedesova pulena je skoro identična, s izuzetko što za T Klasu nije predviđen uvodni dizel motor sa 75 konjskih snaga. Inače, paleta motora je legalno ukradena od Renaultovog modela Kangoo.

Modifikacije T 160 d (95 ks) i T 180 d (116 ks) su opremljene poznatim turbodizelom s 1,5 litara zapremine, dok su verzije T 160 (102 ks) i T 180 (131 ks) opremljene turbobenzinskom jedinicom s četiri cilindra i 1,3 litra radne zapremine. Glavna menjačka kutija je ručna i šestostepena, dok za verzije sa 95, 116 i 131 konjskom snagom, možete poručiti i robotizovanu transmisiju s dvostrukom spojnicom.

U Nemačkoj će se Mercedes-Benz T Klase plaćati trideset ili više hiljada evra, a primera radi možemo reći da putnički Citan Tourer na tom tržištu startuje s cenom od 22.300 evra, iako je fer reći da je takva verzija opremljena… Pa skoro da uopšte i nije opremljena.

Praotac pomodnih Mercedesa, francuski model Renault Kangoo u Nemačkoj se u katalozima pojavljuje s uvodnom naknadom od 25.400 evra.

AutoRepublika

(1283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

comment image

TheStig

Ahahahahah 🤣🤣🤣 Nemoj tako druze. I Reno je premijum 😂😂

Laki

😂👍

Renault Terminator

To je to,nema dalje👍

Mixito

Citan – T klasa……pronadji razlike

moron

Bilo je zadovoljstvo čitati 😊

Bungi

Da dam zaključak na tekt:Ako imaš viška para, manjka mozga i patiš od markiranih stvari onda si pravi kandidat da kupiš(pretplatiš) Reno sa mercedesovim znakom.